PDA

View Full Version : matchhengeljohan30
05-12-2006, 21:43
ik ben van plan een matchhengel te kopen voor een afstand tot 30 meter wat is een goede keus

Gerrit Bakker
05-12-2006, 23:22
Match hengels zijn te koop van 30 euro tot 300 euro en wellicht zelfs nog wel duurder.

Bij alle hengels geldt hij moet lekker in de hand liggen (wel een molen monteren)
Daarnaast moet je op een aantal zaken letten, een match moet zo rond de 4 m lang zijn (de meeste zijn dan ook 3.90 tot 4,50m) langer kan soms handig zijn op dieper water, maar om te beginnen zou ik dat niet adviseren.
De ogen moeten hoog op de hengel staan om plakken van de lijn aan de hengel te voorkomen.
Ook wat grotere ogen zijn vaak handig als je met stuitjes wilt vissen.
Dan moet de hengel niet te stug zijn omdat je anders niet zo ver kunt gooien of heel veel kracht moet zetten, maar hij moet ook niet te soepel zijn zodat de top na blijft zwiepen en alles in de knoop kan raken.

Meestal staat op de hengel wel waarvoor ze geschikt zijn, vaak zie je dan 5 tot 15 gram of 10 tot 20 gram oid.
Mijn ervaring is dat als je een kwaliteitsmerk neemt je meestal wel goed zit met de hengel, koop je een onbekend merk dan moet je er of verstand van hebben en weten wat je wilt of geluk hebben dat je die goeie er uit haalt.

Maar ook bij dit soort hengels geldt je kunt de duurste hengel kopen, maar als je niet weet hoe je er mee moet gooien dan zul je er nog steeds niet mee kunnen vissen.

Maar wellicht is er dan volgend jaar weer een match instructiedag.

suc6

Gerrit Bakker

Fritsie
07-12-2006, 19:10
Helemaal met gerrit eens. Ben zelf trouwens ook begonnen met een goedkope hengel en toen ie door de midden was heb ik gelijk een 2 tal goede gekocht. Vis nu standaard met 4.2o m hengels. En heb op biede ook nog dezelfde molens ook wel erg prettig.

Kosmozz
07-12-2006, 20:22
Ik zou voor een 3,9 meter gaan, ligt prettiger in de hand. Shimano heeft heel mooie stokken. 15 gram werpvermogen is voldoende.

Fishermannl
07-12-2006, 22:44
Je meldt niet wat je budget is. Dit is niet geheel onbelangrijk. Onder de honderd euro zou ik de JVS matchhengels willen adviseren. Zeker als je ze op een actiedag of beurs koopt kan je voor 7 tientjes een 4.2 m hengel kopen. Een hele fijne hengel voor het geld. Ik heb met de 4,20 en de 4,80 gevist en was absoluut zeer tevreden. Hoewel mijn blauwe ultegra's toch favouriet blijven.

Wanneer je budget reikt tot een 170 euro dan zou ik je de shimano speedmaster willen adviseren. Dit zijn echt super stokken. Echter, ik heb er nog niet mee gevist maar qua gevoel in de rekken van Shimano is dit een topper.

SvVoorden
08-12-2006, 10:39
Ik heb zelf een 4,20 speedmaster tot 20 gram. Echt een heerlijke hengel. Je kunt deze zowel voor de vaste pen als de slider gebruiken. Deze kostte mij 160 euro maar daar was al wel 20% van af. Je hebt overigens twee soorten speedmaster, de trout match en de normale. De normale heeft een kurken greep en is iets soepeler. De trout match heeft een zilverkleurige handgreep en is stugger en beter voor de zwaardere sliders.
4,20 vind ik overigens een prima lengte. Verder heeft ieder merk natuurlijk een paar matchhengel van goedkoop tot duur.

Succes met zoeken. één advied koop niet te snel een hengel maar neem er genoeg in de hand en vraag of je een keer testen met een hengel.