Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

VISMA zoekt hengelsporthoofdstad van 2013
In dit artikel neem ik het penvissen stap voor stap met je door. Van materiaal tot methodes. Dit artikel is geen sfeerverhaal. Ik wil juist de technische kant van het penvissen wat verder uitleggen of...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Penvissen op stilstaand water (karper) dl2

In dit artikel neem ik het penvissen stap voor stap met je door. Van materiaal tot methodes. Dit artikel is geen sfeerverhaal. Ik wil juist de technische kant van het penvissen wat verder uitleggen of toelichten.

In dit deel: Aas en voer.
< Vorig hoofdstuk; de basis

Door Pieter Stam

Aas en voer.
Voor het vissen met de pen kun je ongelofelijk veel aassoorten gebruiken. Eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Zelf heb ik eigenlijk twee favorieten.
Op de eerste plaats Frolic (andere harde hondenbrokken kunnen ook), op de tweede plaats ‘good-old’ blikmaïs.
Hieronder staat een lijst met aassoorten waaraan gedacht kan worden.
– Blikmaïs
– Tijgernoten
– Andere partikels zoals, kippenmaïs,
hennep, pinda’s, bonen, erwten,
postduivenvoer, enz…
– Harde en zachte honden- en
kattenbrokken
– Boilies
– Pellets
– Broodvlok
– (Kriel)aardappel
– Maden, wormen en meelwormen
– Verschillende soorten worst
– Enzovoorts, enzovoorts, je kunt het zo
gek niet verzinnen.

Voeren doe ik (bijna) altijd met het aas waarmee ik ga vissen. Soms met nog wat extra toevoegingen. Een van mijn favoriete combinaties is maïs / trouvitpellets / Frolic.
Op deze voerplek vis ik met maïs of Frolic. Hoe we voeren is te lezen in het hoofdstuk ‘Voermethodes’
Voer nooit droge partikels, (2e en 3e punt). Maïs, bonen, duivenvoer, pinda’s, enz. moeten altijd eerst worden geweekt en gekookt voordat er mee wordt gevist en gevoerd. Het eten van ongekookte partikels kan heel slecht aflopen voor de karper. Het risico bestaat dat de partikels gaan uitzetten in het spijsverteringskanaal van de karper (of andere vis). De vis kan dan zoveel inwendige schade oplopen dat hij of zij eraan bezwijkt. Bovendien zijn sommige partikels giftig als ze niet gekookt worden!

Voermethodes
Instant
De meest gebruikte voermethode bij het pennen is instant (= direct) voeren. Dit wil zeggen dat we alleen voeren als we vissen en dus niet voorvoeren. Voeren doe ik altijd direct als ik aankom. Eigenlijk is dat dus ook een klein beetje ‘voorvoeren’. Zodra ik op mijn stek aankom ga ik op zoek naar veelbelovende stekken. Die loop ik rustig af en ik voer er een paar handjes. Daarna ga ik terug naar mij spullen en daar maak ik mijn hengel en de rest van de uitrusting in orde. Soms ben ik pas na een uur toe aan écht vissen.
De hoeveelheid voer verschilt per stek, jaargetijde en vooral visstand. Als je met klein aas op een witvisrijk water vist kun je zonder problemen een vrij grote hoeveelheid voeren. De brasems zorgen er wel voor dat een groot deel verdwijnt.
Met harde, grote aassoorten ben ik meestal wat voorzichtiger. Ik heb een voorkeur voor vrij grote voerplekken. Dus niet alles op een hoopje recht onder de pen maar wat meer verspreid.
Voer ook een kleine hoeveelheid ruim om de voerstek heen zodat de vis weet dat er wat te halen is. Zo worden ze als het ware naar de pen toe gelokt. Het werkt bijvoorbeeld prima om wat voer te verspreien midden tussen de plompenblaren. Zo kunnen ze in een vertrouwde omgeving alvast proeven van het aas en zullen ze ook eerder bereid zijn om de dekking van de planten te verlaten op zoek naar meer voedsel buiten de beschutting.

PenvissenEen andere tactiek die erg goed werkt als je al veel actieve vis ziet is de volgende:
Voer slechts minimaal bij. Bijvoorbeeld 5 boilies of pellets. Omdat de vis toch al volop actief is zullen ze snel in aanraking komen met het aas. Omdat er zo weinig ligt zullen ze al snel het haakaas vinden. Bovendien trekt weinig voer ook weinig witvis aan. En dat is op zo’n moment best handig.

Voorvoeren
Om de karpers vast aan het aas te laten wennen kunnen we een aantal dagen voorvoeren. Bij het statisch vissen wordt dit heel vaak gedaan. Bij het penvissen wat minder. Voorvoeren kan echter net het verschil maken tussen goed en slecht vangen. Voer altijd voor met hetzelfde aas. Dus niet de ene dag maïs en de andere dag tijgernoten. We kunnen weken voorvoeren maar over het algemeen is twee of drie dagen voldoende. Voer het liefst op een vast tijdstip, het tijdstip waarop je wilt gaan vissen. Voer iets meer dan tijdens het instant vissen. De karpers en witvissen mogen er namelijk best een tijdje over doen om het voer weg te werken. Na de dagen voorvoeren kunnen we ons geluk beproeven op de stekken. Let op dat we onze stekken niet overvoeren. Zeker tijdens de koude maanden is dat risico aanwezig.

Het bevoeren en bevissen van meerdere stekken
Maak het liefst meerdere voerplekken, zowel instant als met voorvoeren. Zelf maak ik er meestal 3 tot 5. Hierdoor spreiden we de kansen. Niet elke stek is altijd succesvol. En zeker niet op korte termijn zoals we bij het pennen graag willen. Ik bevis de stekken omstebeurt. Meestal is het al snel duidelijk of er actieve karper aanwezig is op de stek.
We zien één of meerdere signalen die eerder zijn beschreven. Als we niets zien is dat nog geen reden om de stek direct over te slaan. Meestal blijf ik op een niet-lopende stek een minuut of 15-20 zitten. Een stek waar wel activiteit is bevis ik soms veel langer, soms meer dan een uur. Zodra er een karper op een stek gevangen is, is het meestal gedaan met de activiteit van de overige karpers die ook aan het azen waren. We kunnen dan het best opstappen en naar de volgende stek lopen. Maar niet voordat we nog wat voer op de stek hebben gevoerd. Op de volgende stek begint het dan weer helemaal opnieuw. Kijken, uitproberen, hopelijk vangen, voeren en weer naar de volgende stek.

> Volgend hoofdstuk over materiaal

QR Code Business Card