Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Snoekbaars
Vissen op snoekbaars kan op vele manieren. Was vroeger nog het vissen met levend aas populair, na de wetswijziging is dat niet meer mogelijk. Vele snoekbaarsvissers weken uit naar het vissen met bijvoorbeeld pluggen of...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Statisch op snoekbaars

Vissen op snoekbaars kan op vele manieren. Was vroeger nog het vissen met levend aas populair, na de wetswijziging is dat niet meer mogelijk.
Vele snoekbaarsvissers weken uit naar het vissen met bijvoorbeeld pluggen of het slepen met dood aas.
Maar statisch vissen op snoekbaars is ook mogelijk. Eenvoudig is het niet, het statisch vissen op snoekbaars. Op rivieren zorgt de stroming voor problemen en op grote plassen is men afhankelijk van het feit of de snoekbaars toevallig het aas tegenkomt.

AAS
Over het aas gesproken, het mag duidelijk zijn dat we het hier over dood aas hebben, een (stuk van een) vis. Gebruikt u een hele vis, dan is het aan te bevelen om de vis open te snijden. De snoekbaars jaagt immers voor een groot gedeelte op geur.

Goede plekken voor het statisch vissen zijn echter plekken die uit de stroming liggen in een rivier, polderwateren en kanalen.
Voornamelijk in de herfst en het begin van de winter wil vadertje glasoog in heldere stukken water nog wel eens agressief op jacht gaan.

Ondanks het agressieve gedrag kan men zonder stalen onderlijn vissen. Het feit is namelijk dat op dood aas minder bijvangsten van snoek zullen plaatsvinden. En een snoekbaars kan immers ook zonder stalen onderlijn gevangen worden. Maar, vertrouwt u het niet en verwacht u snoek te treffen, schroom dan niet om de stalen onderlijn te bevestigen.

HET MATERIAAL
Statisch vissen op snoekbaars vraagt niet om grote investeringen. Een eenvoudige werphengel van zo’n 2.70 / 3.10 meter en een werpmolen met 0,20 / 0,25 lijn volstaat. Plaats een goede haak, maat 2 of 4 op de lijn, waarboven een stoppertje, wartel en een werplood gemonteerd zijn.
Bevestig het (stukje) visje aan de haak. Wees niet karig met het aas, dit mag best een aardig stuk zijn of een niet al te groot visje.
Vervolgens werpt u het aas op de plaats waar u weet dat de snoekbaars zich bevindt of waar u snoekbaars vermoedt. U kunt de hengel, bijna à la karpervissen, in een steun met een losse beetverklikker plaatsen. Zorg dat de lijn niet al te strak staat en dat de slip van de molen voldoende lijn kan geven bij een aanbeet.

BEET !
Blijf alert, ook als een aanbeet wat langer uitblijft. Krijgt u eenmaal een aanbeet, zorg dan maar dat u snel bij uw hengel bent. De aanbeten kunnen namelijk bijzonder agressief zijn en de snoekbaars wil nog wel eens wat metertjes lijn van de molen trekken. Houdt na het aanslaan goed contact met de vis, zodat de kans op verspelen tot een minimum wordt teruggebracht.

Oh ja, kijk niet raar op als u op grotere wateren een karper of een meervalletje vangt. Dat is het (leuke) risico bij het statisch vissen met dood aas…

TIP BIJ HET THEMA: Vist u met een dood visje, gebruik dan eens wat geurstof of kneus het visje. Dit trekt snoekbaars nog sneller aan.

QR Code Business Card