Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Brasem
Voor sommige vissers is het alweer snel gedaan als de dagen korter worden en de temperaturen dalen. Ze stoppen met vissen. Dan is het zaak dat uw hengelsportgoederen zo goed mogelijk de winter doorkomen. Ook...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Materiaalonderhoud

Voor sommige vissers is het alweer snel gedaan als de dagen korter worden en de temperaturen dalen. Ze stoppen met vissen.
Dan is het zaak dat uw hengelsportgoederen zo goed mogelijk de winter doorkomen. Ook als u in de winter blijft doorvissen, is het verstandig om regelmatig onderhoud uit te voeren. Wij geven u enige tips om langer van je visartikelen te kunnen genieten.

VOORBEREIDING
Voordat u aan het onderhoud begint is het wellicht verstandig een ruimte op te zoeken die niet door eventuele andere leden van het gezin wordt gebruikt. Daarnaast komen oude kranten en oude lappen vast wel van pas bij het onderhoud.
Voorts hebben we een aantal kleine schroevendraaiers nodig, een satéprikker, kaarsvet, molenvet, reinigingsspray en een kwastje of tandenborstel.

DE HENGEL
Laten we eens beginnen bij de hengel.
Neem een emmer warm water met wat sop. Normaal afwasmiddel voldoet goed. Met een zachte doek sopt u de hengel goed af. Let goed op de handgreep van de hengel. Hier zit vaak voer of slijm aan. Als u de gelegenheid heeft, kunt u dit gedeelte enkele minuten laten weken.
Daarna spoelt u de hengel met koud water af en laat u de hengel goed drogen.
Als u daarna de hengel met siliconenspray behandeld en wat napoetst bent u bijna klaar. Nu nog de bussen met gestold kaarsvet invetten. Het is even een lastig karweitje, maar het resultaat zult u later merken.
(Met echte hengelwas de gehele hengel poetsen kan natuurlijk ook.)

DE WERPHENGEL
Voor de werphengel geldt uiteraard hetzelfde als bij de hengel.
Maar nu hebben we nog wat gevoelige onderdelen om te bekijken. Denk maar eens aan de geleideogen. Eventueel met een loep deze geleideogen bekijken dus. Zeker bij het gebruik van gevlochten lijn kan zo’n geleideoog nog wel eens wat ingesleten krassen vertonen. En daar is maar één remedie op: vervangen!

DE WERPMOLEN
De molen kan lang meegaan, maar daarvoor moet deze wel af en toe goed bekeken worden.

LIJN
Let eens op de lijn die er nog opzit. Voel en kijk er goed naar. Wees kritisch, want een vis verspeelt u snel als je lijn niet goed meer is. Verwijder de lijn als u twijfelt en gooi het weg.

SPOEL
Haal nu de spoel van de molen en inspecteer deze goed. Kleine krasjes of beschadigingen hoeven geen probleem te zijn. Maar als uw lijn zou kunnen slijten als het er langs gaat, dan moet u er wat aan doen.
Probeer het eens met heel fijn schuurpapier. Vaak haalt men daarmee de kleine oneffenheden weg. Lukt dat niet, vervang de spoel dan.
Voor de rest dient u de spoel in te spuiten met wat olie en met de oude lap de olie in te smeren. Zorg dat de spoel niet druipt van de olie.

BINNENKANT MOLEN
Kijk nu in hoeverre u de molen wilt openen. Als u het doet, doe het dan rustig en neem er de tijd voor. Plaats alle schroefjes en moertjes in de logische volgorde op de werkruimte. Ga voorzichtig in de weer met wat olie en de doek. Met een satéprikker kunt u eventueel wat resten smeer of vuil uit het loopwerk halen. Zorg ook nu weer dat de molen niet druipt van de olie. Plaats daarna alle onderdelen in dezelfde volgorde weer terug.

BUITENKANT MOLEN
Ook de buitenkant van de molen, inclusief de molenslinger, dient goed gereinigd te worden met wat reinigingsspray.

MOLENBEUGEL
De molenbeugel dient aan een goede inspectie onderworpen te worden. Kijk ook hier weer naar beschadigingen of krasjes op de lijngeleider.

DE VISKOFFER
De viskoffer of zitmand kan ook weer met een sopje schoongemaakt worden. Scharnieren even oliën en klaar zijn we.
Natuurlijk is dit wel een ultieme kans om eens te kijken welke accessoires u nog hebt, welke beter weggegooid kunnen worden en welke aangevuld moeten worden.

HET SCHEPNET / LEEFNET
Sommige schep- en leefnetten hebben een klapmechaniek of schroefdraad. Ook hier geldt weer: even invetten.

Berg daarna alle hengelsportgoederen droog, muis- en insectenvrij en het liefst donker op. En wacht tot de dagen weer wat langer gaan worden…

QR Code Business Card