Zeelt vangen tijdens het karperen

Collapse
X
 
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts
  • Pieter Stam
    Tinca Tinca
    • 11-10-2002
    • 2882
    • NL

    #46
    Pomp is op vakantie dus die zal nog wel effe niet reageren.

    Maar PF heeft het denk ik prima omschreven.

    enneh.... mijn zeeltjes hebben wel honger Ik ben helemaal terug in mijn jonge jaren. Prutsen op 80 cm water.

    Reageer

    • rickie
      hoe kouder hoe beter
      • 18-11-2005
      • 2377
      • Oldebroek

      #47
      Oorspronkelijk geplaatst door preston-freak
      1. De Catana is een barbeel/specialist-hengel en dit soort hengels hebben vaak meerdere topdelen, 1 voor feedertips en 1 avontop (versneden top).
      2. Vrijloopmolens ook wel baitrunners (merknaam Shimano) genoemd hebben een hendel waarmee je de molen in vrijloop kunt zetten en zo gauw je aan de slinger draait klikt ie er weer af. In feite is het gewoon een 2e slip die je snel aan en uit kunt zetten, want ook met de vrijloop kun je de weerstand instellen.
      3. Swingers, hangers etc hebben tot de doel de lijn op de beetmelder gedrukt te houden, vooral bij een terugzwemmer is dat belangrijk.
      4. Bij grote/sterke vis kun je beter geen lijnclip gebruiken, maar een marker op je lijn (stukje opvallende lijn of wol ofzo), dan hoeft alleen de richting waar in je werpt goed te zijn. Bij zeelt kun je op zich wel een lijnclip gebruiken als je met nylon en een dempende hengel vist.

      1 zijn de avontips van shimano ook los te verkrijgen?
      2 Duidelijk
      3 Zonder elektronische beetmelders heb je dus ook niets aan de swingers? Ik dacht namelijk meer dat het een vervanging van een feedertop was bij gebruik van een wat dikkere top.
      4 Duidelijk

      THNX!

      Vanavond alleen 1 brasem gevangen, weer geen zeelt....Het water waar ik vis is overigens tussen de 3 en 6 meter diep....

      Reageer

      • Pumpy
        Zeeltkolder
        • 20-07-2007
        • 364
        • 't Gooi

        #48
        Ben net terug van een weekje vakantie.

        Rickie, even een antwoord op je vragen

        1 zijn de avontips van shimano ook los te verkrijgen?

        Allereerst zijn shimano catana's barbeelhengels zoals PF al aangaf. Ze zijn 3,60 m en dus in de eerste plaats bedoelt voor barbeel. Ze zijn 1,5 lb en kunnen ook ingezet worden als penhengel of als lichte karperhengel i.c.m de Avontip. Met de feedertips kun je ze als feeders gebruiken.

        De hengel heeft een mooie actie en is voor zeelt prima. Je beleeft er dan ook goede sport aan. Met zwaardere karperstokken moet ik eerlijk zeggen dat het een beetje overkill is, hoewel sommige zeelten best hard willen vechten.

        De hengel werd geleverd met 1 avontip en 3 feedertips van 2 tot 4 oz. Ik zeg ook werd, want volgens mij worden deze hengels niet meer gemaakt. Ik geloof dat het nu shimano beastmaster classic is.

        Mocht je nog 2 catana barbel classic, power of specialist (classic =1,5 lb , power/specialst=1,75 lb) op de kop weten te tikken, dan zou ik ze zeker aanraden. Qua prijs vallen ze ook wel mee, zo rond de 100 euro.

        3 Zonder elektronische beetmelders heb je dus ook niets aan de swingers? Ik dacht namelijk meer dat het een vervanging van een feedertop was bij gebruik van een wat dikkere top.

        Zoals PF omschreef zijn de swingers er in de eerste plaats om je lijn goed op de piepers te houden. Daar komt bij dat je bij teruglopers een goede registratie hebt. Soms word ik zo gek van die piepers, door bijv wind of witvis, dat ik de piepers uitzet. Mijn wakers doen dan de rest. Dat je niks aan die wakers wanneer je geen beetmelders hebt is dus niet waar. De meeste vissers vissen met een combi van piepers en wakers, vandaar dat het wat gek lijkt.
        Overigens kun je je wakers best zien als vervangers van je feedertips. Het is maar hoe je zelf vist.

        Trouwens, mooie vissen
        Met vriendelijke groet,

        Marcel (Vis)Pomp

        Reageer

        • preston-freak
          wedstrijd, specimenvissen
          • 12-04-2008
          • 1834
          • Oss

          #49
          Van de Catana's wordt de Specialist niet meer gemaakt, de Classic en Power nog wel, maar in feite is de Specialist gewoon een Power met een extra feedertip.

          Ik heb zelf ook nog de Catana overwogen om aan te schaffen voor deze visserij, maar uiteindelijk koos ik voor Korum, omdat ik deze er wat gelikter zag uitzien en de prijs is maar zo'n 10 euro meer.

          De Beastmaster is een goedkopere versie van de Antares, met diverse middendelen en topdelen in verschillende testcurves. Op zich kun je met deze hengels meerdere kanten op, maar ik vind het weer te multifunctioneel en voor de zeelt gebruik ik toch maar de 1.5 lb, voor bijv. de barbeel gebruik ik weer zwaarderde feeders en voor karper ben je beter af met echte karperstokken. De Beastmaster is 2x zo duur en de Antares meer als 3x zo duur, vooral door de vele delen. Te prijzig voor 2 hengels die ik nodig heb, maar het zijn wel perfecte vakantiehengels als je niet precies weet wat je moet verwachten. Je hebt dan een penhengel, feeder en karperhengel in 1, dus op zich valt de prijs dan weer mee.

          Je kunt prima vissen met hangers of swingers zonder optonics. Je moet dan uiteraard wel alerter zijn, dus je bent dan net zo actief bezig als wanneer je met een feeder,- of swingtip vist.
          Wie een voorn niet eert is een brasem niet weerd.

          Reageer

          • Dopey
            Frequent aanwezig
            • 15-04-2009
            • 106
            • Maastricht

            #50
            Hallo heren, ik heb een vraagje over de Method Feeder. Ik heb een 2 lb. karperhengel en wil het binnenkort eens proberen met een Method Feeder op een karperputje waar karper zit van 4 tot max. 15kilo schat ik. Aangezien de hengel niet te zwaar is heb ik methods gekocht van 25 gram. Ik neem aan dat ik deze het beste schuivend kan gebruiken (in combinatie met pieper en swinger)? Dit gewicht is te gering om het zelfhaakprincipe te laten werken en ze vast te monteren denk ik?

            Daarnaast heb ik op basis van wat receptjes die ik op het web heb gezien een mixje bedacht voor de method. Aan jullie de vraag of dat wat is: basis witvisvoer, gemalen frolic, stukjes frolic, mais en een blikje tonijn op oliebasis. Als aas wil ik dan met mais of met een Frolicje vissen.

            Benieuwd naar jullie reacties!

            Reageer

            • Douwe
              NHSF lid van verdienste
              • 01-07-2006
              • 3136
              • Leeuwarden

              #51
              Method is met een vaste montage vissen omdat je met een korte onderlijn vist, de boilie o.i.d kun je het best verstoppen in het aas.

              Zelfhaken is een utopie er is geen enkele montage die zelfhakend is, als je bedoeld dat er gewicht genoeg is om de haak in te laten dringen heb je deels gelijk je moet altijd zelf nog de haak verder in laten dringen.
              2 lbs. kun je rustig tot 60 gram belasten soms wel tot 90 gram maar dan moet je niet te hard af willen werpen.

              Combinatie beetmelder en swinger is niet altijd nodig, wel voor luie vissers of voor vissers die het niet op kunnen brengen om een paar uur achter elkaar geconcentreerd te blijven.
              Vissen is een hobby geen religie!

              Reageer

              • Pumpy
                Zeeltkolder
                • 20-07-2007
                • 364
                • 't Gooi

                #52
                Hoi Dopey
                Ik heb op dit moment weinig tijd om je vraag helemaal te beantwoorden
                Maar check dit document even.



                Met Methodvissen is de methodbal van groot belang.
                Wil je een zelfhaaksysteem (want dat heet nou eenmaal zo )creëren, dan moet de bal goed in elkaar zitten om het systeem goed te laten werken. Ook met je 25 grams methodfeeders.

                Ikzelf gebruik de lichtere versies van de methodfeeder, beschreven in dit artikel

                Hoop je zo even een zetje te geven. Ik lees het morgen wel even
                Met vriendelijke groet,

                Marcel (Vis)Pomp

                Reageer

                • Dopey
                  Frequent aanwezig
                  • 15-04-2009
                  • 106
                  • Maastricht

                  #53
                  Douwe en Pumpy, bedankt voor jullie reacties. Het is dus de bedoeling de method vast te zetten zodat de haak wel zal indringen maar de haak verder zetten is wel nodig voor een goede inhaking, duidelijk. Vraag mij alleen af hoe dit kan op een visveilige manier? Immers voor een gewoon vast lood systeem heb je verschillende safety clips. Bij de method moet je de wartel in de method trekken. Bij lijnbreuk zwemt de vis dan rond met onderlijn+method van 25 gram.

                  Iemand ook een mening over de mix die ik van plan ben om te maken?

                  Reageer

                  • preston-freak
                    wedstrijd, specimenvissen
                    • 12-04-2008
                    • 1834
                    • Oss

                    #54
                    Het is allemaal wat verwarrend;

                    Feeders waarbij de lijn door de korf loopt heb je in 2 soorten, namelijk een vaste montage (methodfeeder) en schuivend (in-line feeder). Lichte methods hebben vaak een elastiek door de korf, de zwaardere zijn gefixeerd op de wartel. In-line feeders zijn met een achterstopper ook te gebruiken als methodfeeder, dan heb je een soort ''safety-method-rig", zodat de vis in geval van lijnbreuk de korf kan kwijtraken in plaats van lange tijd een gefixeerde methodkorf te moeten slepen.

                    Methods zijn in veel gevallen wel degelijk zelfhakend en niet alleen prikkend. Als een karper een run maakt waarbij die 100 gram voortsleept en verzwaardere hangers/swingers (als dan niet met extra weerstand, zoals bij de Fox Euro swinger) omhoog moet trekken, dan kan ik je vertellen dat de haak al goed diep zit. Bij kleinere vis en kleinere korfen vis je met kleinere haken die naar verhouding scherper zijn en dus ook snel haken, ook al maakt bijv. een brasem niet zo snel een run. Daarom wordt je feederhengel bij een methodfeeder vaak van je steun getrokken.
                    Wie een voorn niet eert is een brasem niet weerd.

                    Reageer

                    • Douwe
                      NHSF lid van verdienste
                      • 01-07-2006
                      • 3136
                      • Leeuwarden

                      #55
                      Voor diegenen die willen weten hoeveel kracht er op een haak komt moet eens op 50 en 100 meter afstand aan de haak trekken en zien hoever de haak indringt, wedden dat het tegen valt?
                      Doe het eens met nylon en dan met gevlochten lijn wedden dat er dan weer iets opvalt?

                      Er is GEEN methode die zelf haakt, de vis haakt zich op het gewicht niet andersom.

                      Kleinere haken haken niet sneller dan een grote haak, een kleine dunne haak zal sneller indringen en eerder vol met vlees zitten.

                      Met 100 gram zal de haak inderdaad al goed pakken met 25 gram moet je toch echt zelf aan de bak
                      Vissen is een hobby geen religie!

                      Reageer

                      • rickie
                        hoe kouder hoe beter
                        • 18-11-2005
                        • 2377
                        • Oldebroek

                        #56
                        Oorspronkelijk geplaatst door Pumpy
                        Ben net terug van een weekje vakantie.

                        3 Zonder elektronische beetmelders heb je dus ook niets aan de swingers? Ik dacht namelijk meer dat het een vervanging van een feedertop was bij gebruik van een wat dikkere top.

                        Zoals PF omschreef zijn de swingers er in de eerste plaats om je lijn goed op de piepers te houden. Daar komt bij dat je bij teruglopers een goede registratie hebt. Soms word ik zo gek van die piepers, door bijv wind of witvis, dat ik de piepers uitzet. Mijn wakers doen dan de rest. Dat je niks aan die wakers wanneer je geen beetmelders hebt is dus niet waar. De meeste vissers vissen met een combi van piepers en wakers, vandaar dat het wat gek lijkt.
                        Overigens kun je je wakers best zien als vervangers van je feedertips. Het is maar hoe je zelf vist.
                        ik bedoelde eigenlijk meer, of een swinger ook grip heeft op de lijn, of dat de lijn vrij makkelijk tussen de clipjes van de swinger doorglijdt. Als je dan beet zou krijgen, kan het toch zijn, dat de swinger blijft waar ie is, en dat de draad mooi door de swinger glijdt? En andersom kan het toch ook zijn, dat als de clipjes veel grip hebben op de lijn, dat deze kan knappen bij een run? Snap de werking wel hoor, maar wil even weten hoe deze dingen gaan.

                        En piepers lijken mij alleen handig i.c.m. zelfhaakysteem? En in combinatie met baitrunnermolen?

                        Thnx alvast voor reactie!

                        Ps: gister had ik er gelukkig weer 1, een mannetje van precies 50 cm. Enkele seconden na het inwerpen ging de lijn slap hangen. Ik moest eerst enkele slagen draaien voor ik contact kreeg met de vis. Verder geen enkele beet of tik gezien. Foto post ik nog wel.

                        Reageer

                        • Douwe
                          NHSF lid van verdienste
                          • 01-07-2006
                          • 3136
                          • Leeuwarden

                          #57
                          Piepers zijn alleen handig als je slaapt of als je geen concentratie genoeg hebt om zelf op te letten.
                          Heeft niets te maken met "zelfhaak" systeem of een baitrunner.
                          Grip van de swinger op de lijn kun je instellen maar mogen NOOIT zo strak staan dat ze de lijn blijven vasthouden als je de hengel uit de steun pakt.
                          En ze mogen ook niet zo slap staan dat ze de lijn loslaten bij een oplopende run of aanbeet.
                          Vissen is een hobby geen religie!

                          Reageer

                          • rickie
                            hoe kouder hoe beter
                            • 18-11-2005
                            • 2377
                            • Oldebroek

                            #58
                            Piepervissen en vissen met siwingers kan dus prima zonder baitrunner of zelfhaaksysteem?
                            1 Als je dus met een baitrunner zonder zelfhaaksysteem vist en je krijgt beet, kan de vis toch oneindig veel lijn nemen, en is de kans toch groot dat hij niet haakt?
                            2 Als je vist met een pieper, zonder baitrunner, kan de vis toch geen lijn nemen, en zal de pieper niet afgaan?
                            3 Zo ook voor swingers; als je met een baitrunner vist, zal de vis de swinger toch lang niet zo snel liften, omdat de kans groot is dat de lijn door de lijnclipjes van de swinger zal glijden?

                            nachtvissen is inderdaad awt ik de komende weken op de planning had staan. Iemand suggesties voor goede/goedkope piepers? Zie namelijk variaties vnan 3 stuks (spro) voor 45 euro tot 300 euro per stuk.

                            Reageer

                            • Pieter Stam
                              Tinca Tinca
                              • 11-10-2002
                              • 2882
                              • NL

                              #59
                              Rickie,

                              1. Dat kan inderdaad. Maar je kunt je baitrunner niet zo licht afstellen dat de vis geen weerstand voelt. Het is namelijk een hele lichte slip, die bedoeld is om de lijn op spanning te houden tijdens een run. Je stelt hem in afhankelijk van de gewenst spanning. Als je in de buurt van obstakels vist kun je de baitrunner bijv. erg zwaar zetten zodat de vis slechts met moeite een run kan nemen.

                              2. Een gevoelig afgestelde pieper gaat zeker af. Doordat de swinger omhoog wordt getrokken zal de lijn over de pieper lopen. Of op de rek die in je lijn ontstaat. Of -en dat is het meest logisch- doordat de lijn met hengel en al over de pieper stuitert. Een gevoeilig afgestelde pieper gaat op het minste of geringste. Bij het vissen met een (bijna) dichte baitrunner is het een vereiste dat je dicht op je hengels zit om snel te kunnen reageren bij een aanbeet.

                              3. De 'strakheid' van de swinger is instelbaar. Soms schiet de swinger van de lijn bij de run, soms pas als je aanslaat. Beide gevallen is geen probleem. Hij valt keurig naar beneden. Het materiaal van de balletjes is vrij zacht, ik denk dat je het geheel wel heel strak moet zetten om lijnbeschadiging te krijgen.

                              Zelf heb ik sinds kort de Fox Micron MX2

                              Toonhoogte, gevoeligheid en volume zijn instelbaar. Er zijn ook ander varianten van de Fox Micron die minder instellingen hebben. Deze hierboven (de MX2) kost E60,- per stuk.


                              MVG, Pieter

                              Reageer

                              • preston-freak
                                wedstrijd, specimenvissen
                                • 12-04-2008
                                • 1834
                                • Oss

                                #60
                                Nylon of dyneema maakt weinig uit, het zijn toch de swingers die ophoog moeten, de baitrunner die moet draaien, het lood dat meegesleept wordt etc. Iedere haak, klein of groot dringt al snel een stuk in de bek, bij een run helemaal. De haakgrootte moet in verhouding staan tot het loodgewicht, kleine haken die haken al bij 25 gram, grote haken hebben meer gewicht nodig. Dat komt ook omdat een karper sterker/zwaarder is en bij het vreten de korf niet mag meebewegen om tegendruk te kunnen geven.
                                Met de gewone feeder hoef je al nauwelijks aan te slaan, meestal gewoon een kwestie van de hengel oppakken/liften en met de method is dit helemaal het geval.

                                Optonics kun je ook via marktplaats krijgen, zelf heb ik 2 micron SX met beschermkapjes voor 100 euro. Omdat je met 2 hengels vist zijn ze gewoon verrekte handig en dat heeft niks met luiheid ofzo te maken. 1 hengel kun je prima in de gaten houden, net als bij een feeder of swingtip. Als je met 2 hengels vist kun je een beet niet zien als je de andere aan het beazen of monteren bent. Zelf vis ik vaak met 2 hengels op een steun die aan mijn korumstoel vast zit, dan ben je vrij alert omdat je er dicht op zit. Als je een rodpod gebruikt en een losse stoel dan zit je er minder dicht op en ben je sneller afgeleid (eten, drinken, ouwehoeren, rondhangen etc). Ik kan mijn optonics zo gevoelig afstellen dat ze al afgaan, voordat je iets aan mijn waker ziet, bijv. bij lijnzwemmers. Ik zie dus alleen maar voordelen in die dingen.
                                Wie een voorn niet eert is een brasem niet weerd.

                                Reageer

                                Working...
                                😀
                                😂
                                🥰
                                😘
                                🤢
                                😎
                                😞
                                😡
                                👍
                                👎