Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

hoe te starten met vliegvissen/ materiaal

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
new posts

 • hoe te starten met vliegvissen/ materiaal

  Goeiendag allemaal,

  Ik heb het voornemen met vliegvissen te beginnen.
  Ik heb in het verleden veel drijvend op karper en sleepend op snoek gevist.
  Momenteel vis ik -zomers- op kustroofvis, geep, makreel, zeebaars.
  Wie kan mij van advies voorzien. Ik wil met een hengel starten die niet meteen te zwaar is waarmee ik het kan leren. Ik denk hierbij aan een strakke/harde 9 voet #5/6 hengel. (te licht/ te zwaar?) Heb ervaring met vol carbon hengels met een stevige top actie hetgeen mij goed bevalt.
  Mijn uiteindelijke doel is vissen op snoek en kustwater. strakke/harde 9 voet #8/9 hengel.
  Ook heb ik inmiddels een vliegvisvereniging benadert.
  Tweedehands aanbiedingen en adviezen mbt materiaal zijn van harte welkom.

  gr. T.

 • #2
  T, waarom koop je niet direct een 8/9?
  >-,^)))*>

  Roach

  Reageer


  • #3
   inderdaad T. , als je toch wilt beginnen, en je 'einddoel' is een 8/9, kan je het toch gelijk gaan leren met een 8/9?
   ---------------

   Pieter

   Reageer


   • #4
    Ik zou niet direct beginnen met een #8/9 hengel. Het werpen met zo'n hengel is een stuk moeilijker dan met een #4/5 of #5/6. Zoals de meeste beginnende vliegvissers zou ik opteren voor een #4/5. Je kunt hiermee prima de werptechnieken leren. Ik zou wel les nemen bij een erkende instructeur. Foutjes zijn vooral in het begin snel gemaakt, en er later weer moeilijk uit te krijgen. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden, omdat ik dacht dat het werpen niet zo moeilijk zou zijn. Nou, dit heb ik geweten. !@#$ De leader vol met knopen die er in het begin niet in zaten. Vliegen op plaatsen waar ze niet horen, en een hoop geklungel zonder vis. Na zo een jaar aan het modderen geweest te zijn, toch maar eens les genomen bij een instructeur. Die heeft me direct gezegd dat ik alles uit het verleden maar moest vergeten en opnieuw moest beginnen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je krijgt door dat "modderen" automatismen die je niet direct vergeet. Vandaar mijn advies om les te nemen. Bij de meeste vliegvisverenigingen hebben ze in het voorjaar wel weer werplessen en lessen voor het vliegbinden. Ga eens kijken, want ik weet zeker dat er bij jou in de buurt wel zo'n vereniging zit.

    Reageer


    • #5
     Over het vliegvissen wil ik het volgende zeggen.
     Begin met een goedkope vliegenhengel. In iedere hengelsportzaak kunnen ze je de nodige info geven. Kijk als je het na zeer korte tijd beu bent, dan verlies je niet een massa geld. De beginsele van het vliegvissen, waaronder het werpen kan je in 1 dag leren. Ik zelf heb er 3 dagen op geleerd om een mooie worp te kunnen doen, op de juiste plaats. Het is echt niet moeilijk. Collega's van mij hadden het werpen al in 1 dag door. Nog een goede tip, koop als je zou gaan vliegvissen een half automatische molen. Handig om zeer snel je lijn binnen te halen, en je hebt geen puzzel met het uitgooien met de lijn. Als er vragen zijn...gewoon stellen.
     www.pa3gju.nl
     Beste groeten.

     Reageer


     • #6
      Ik ben zeer benieuwd voor wat betreft een half automatische molen, ik heb er nog nooit een gezien.. hoe werkt dat?
      >-,^)))*>

      Roach

      Reageer


      • #7
       Een half automatische molen voor het vliegvissen.
       Heeft aan de onderkant een lipje, dat klap je omlaag, met erop te drukken gaat de vliegenlijn zich automatisch opwinden.
       In de half automatische vliegen molen zit een stalen veer.Die spant zich op.
       Dus bij het uitgooien trek je de lijn met de hand stukje voor stukje uit en gooit.
       Tot je de gewenste lengte hebt. dit systeem is zeer handig als je bijvoorbeeld in het water staat. Als je dan een vis aan de haak hebt dan druk je op het lipje ,trekt de lijn met de hand lichtjes bij, en de molen rolt automatisch op. Dus geen lange lijnen die in het waterliggen, en geen puzzel op de grond.
       De verdere informatie kan je navragen in de hengelsport zaken die vliegvismolens verkopen.
       In ieder geval zeer aan te bevelen. Ik heb er in de belgische ardennen veel mee gevist en het beviel me uitstekend. Mischien is deze vliegenmolen hier niet zo bekend, maar in de belgische ardennen zeker.
       www.pa3gju.nl
       Beste groeten.

       Reageer


       • #8
        Als toch wilt eindigen met een 8/9 hengel kun beter daar mee beginnen. Het is een dure hobby dus waarom een extra hengel die je in toekomst waarschijnlijk niet meer gebruikt. Je moet gewoon zorgen dat iemand je leert werpen en dan moet je gewoon een paar weg gaan om te werpen en niet om te vangen. Je ziet dan vanzelf hoe lekker het wat niet lukt en trouwens snoek schrikt niet heel snel dus perfecte werp techniek is nog niet nodig. Ervaring is een goede leermeester ga gewoon weg om te werpen en niet om het vangen in het begin en dan komt het vanzelf.
        Een vis drillen is als in het donker lopen, je voelt waar je heen gaat maar je weet het niet.

        Reageer


        • #9
         voorstellen

         hello
         ik ben een zeer actietief zeevisser op alle vlakken een al een paar keer naar noorwegen weest vissen daar ik altijd een tussen stop maakte in finland ben ik gebeten geworden door het vlieg vissen
         nu wegens mediesche reden kan ik met mijn vruow niet veder of luxembrug gaan
         daarom zou ik graag en plaats voor een beginnenling willen kennen waar ik een beetje kan leren vlieg vissen


         groetjes daniel

         Reageer


         • #10
          misschien gewoon in de sloot [in nederland/belgie]

          Reageer


          • #11
           Bij de VNV (zie site) geven ze een vliegvissen voor beginner cursus
           Leren werpen en binden, ik heb de cursus zelf ook gedaan dus kan ik het aanbevelen, Dit zijn 4 zaterdagen

           MVG jan mets

           Reageer


           • #12
            Beste T.

            Ik ben ook pas (2 weken) begonnen met vliegvissen. Ik ben naar een goede hengelsportzaak Traditional in Utrecht op dat gebied gegaan en mij daar laten informeren. Met de eigenaar heb ik in een ver verleden nog gevoetbald. Ik wil hoofdzakelijk op windes en roofblei gaan vissen op 1 van onze grote rivieren. Ton adviseerde mij een 9ft #6 stok van Orvis met bijpasende Orvis reel. Orvis heel een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.
            Het voordeel van een hengel bij Ton kopen is dat je ook les van hem krijgt. Op het grasveldje voor de winkel ben je dan een half uurtje bezig met instructies en werpen. Vervolgens krijg je huiswerk mee en moet je oefenen. De zaterdag daarop weer naar de winkel voor les 2. Laten zien wat je geoefend hebt en weer les voor de volgende stap en weer thuis oefenen. Pas als Ton vindt dat je naar het water kunt verkoopt hij je pas weer spullen. Ik ben heel tevreden over deze aanpak. Als je direct gaat vissen let je onvoldoende op je techniek aldus Ton.

            Reageer


            • #13
             Fladen vliegvishengel

             Ik heb zelf ook plannen om te gaan vliegvissen.
             Ik heb zelf het plan om een complete set te gaan kopen bij http://www.hengelsportoutdoor.euhun verkopen complete vliegvishengel sets compleet met lijn en vliegen van het merk Fladen.
             Iemand ervaringen met dit merk?

             Reageer


             • #14
              Wat ik je in iedergeval zou willen adviseren is om voordat je de hengel gaat kopen vragen aan de winkellier of je hem ergens kan testen, en dan het liefst met lijn maar zonder mag ook.
              waarom?? omdat elk mens anders is in zn werptechniek en dat geldt dan niet of je nou een # 3, 4, 5, 7, of 9 wilt kopen. Hou je liever van een harde, midflex of zachte stok.
              Het geld niet als je een harde 8 hebt dat je dan verder zou gooien als een midflex 8, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

              Mijn man is werpinstructeur bij de plaatslijke vliegvisclub, hij werpt het liefst met harde stokken, 1 van zijn vismaten het liefst met zachte stok, de ander en ik zelf weer met midflex..

              Groetjes en succes.

              Reageer

              Working...
              X