gesloten tijd weer terug in de paai tijd

Collapse
X
 
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts
  • Master
    Voerboer
    • 26-02-2007
    • 1148
    • Zoetermeer

    #31
    Even wat navraag gedaan. De afgelopen weken zijn er zeer veel wedstrijden geweest, georganiseerd door en ook gevist door Engelse sportvissers, vaak wel 2 per dag. Die wedstrijden zijn aangemeld bij de water beherende partij en/of de locale hengelsportvereniging. In een eerder schrijven elders heb ik al aangegeven dat bij een dergelijke Brasemdruk op dit kanaal er altijd een klein deel van de paaiende Brasem sterft. Dat is een normaal biologisch gegeven en komt ieder jaar voor, de ene keer wat meer dan de andere keer. Mocht de vissterfte (1500 kilo lijkt veel maar is echter een zeer klein percentage van wat er aanwezig is) toch zijn veroorzaakt door de te hoge hengeldruk, went u zich dan met klachten tot de instanties die deze wedstrijden hebben goed gekeurd. Zij zijn verantwoordelijk voor de controle op naleving van de reglementen zoals die zijn opgesteld door de sportvisserij en voor het welzijn van dier en milieu. Het heeft geen zin hier een discussie te voeren met partijen die niet voldoende goed of helemaal niet juist zijn ingelicht. Daar komen enkel en alleen natte vinger discussies uit voort die mogelijk verkeerd worden " vertaald". De PVDD doet absoluut goede dingen voor onze dieren en hun leefomgeving, daar profitereen wij allemaal van. Echter dient men in beginsel discussies aan te gaan met eerste lijn verantwoordelijken ter verifiering van feiten alvorens men een discussie aangaat met tweede lijn belanghebbenden. Misvattingen en modder gooien kunnen het resultaat zijn van een verkeerd gevoerde discussie in een verkeerde ladder volgorde. Dat moeten we in beider belang zien te voorkomen.
    Theo de Kreij.
    www.natuurzorg.eu

    Hou van de natuur, laat je stek schoon achter

    Reageer

    • Eduard
      Moderator
      • 11-08-2004
      • 3278
      • Sappemeer

      #32
      Oorspronkelijk geplaatst door Master
      ...Echter dient men in beginsel discussies aan te gaan met eerste lijn verantwoordelijken ter verifiering van feiten alvorens men een discussie aangaat met tweede lijn belanghebbenden. Misvattingen en modder gooien kunnen het resultaat zijn van een verkeerd gevoerde discussie in een verkeerde ladder volgorde. Dat moeten we in beider belang zien te voorkomen.
      Mooi gesproken... maar als er in eerste instantie al subjectieve, gekleurde berichtgeving plaatsvindt behoud ik mij het recht voor en vind ik het nuttig te protesteren. Pas als die vorm van berichtgeving uit de wereld geholpen is kan er uberhaupt constructief gediscusseerd worden.
      groet,
      Eduard

      Reageer

      • Master
        Voerboer
        • 26-02-2007
        • 1148
        • Zoetermeer

        #33
        Je hebt daarin natuurlijk gelijk Eduard. Wanneer beide partijen elkaar respecteren kan er ook rationeel worden gediscusseerd.
        Ik weet zeker dat de PVDD ons als sportvissers respecteerd omdat men heel goed weet hoe wij de vis behandelen. Per slot zijn wij buiten de liefde voor natuur en dier ook nog eens afhankelijk van ons gedrag ten aanzien van de vis en zijn omgeving omdat we daar nog lang van willen genieten. De partij word echter vaak op voorhand veroordeeld als zijnde niet rationeel maar emotioneel denkend waar het dieren betreft. Dat is wellicht het geval op een enkel persoons niveau, maar in het grote geheel staat de partij toch aan onze kant. Ook zij hebben, net als wij, belang bij het juist behandelen van dier en omgeving zodat we daar lang van kunnen genieten. Daarin moeten we elkaar dus kunnen vinden. Er zal echter een bruggenbouwer nodig zijn om tot elkaar te komen anders blijven we verzanden in wellus nietus discussies.

        Van onze kant moeten we ook rationeel blijven denken. Het kan niet zo zijn dat wanneer er een pony is mishandeld we allen met de PVDD meeroepen dat zoiets niet door de beugel kan, terwijl we wanneer we worden aangevallen in onze (emotie gevoelige) hobby ineens niets van de PVDD willen weten. Dat spoort niet.

        We zijn met een miljoen sportvissers en natuurlijk zitten er altijd een paar tussen die buiten het boekje gaan, maar dat snapt de PVDD ook wel. Evenals er dagelijks een miljoen honden worden geaaid, maar er ook altijd een paar worden geschopt. Op die uitzonderingen hoort de partij zich te richten. Maar het kaf van het koren scheiden is niet simpel. Dan moet je iemand "on scene" betrappen en dat gebeurd maar zelden. Het is dan het simpelst door maar een hele sector over 1 kam te scheren. Dan raak je dus ook altijd de slechterikken. Dit moeten we voorkomen omdat de goedwillenden dan onnodig lijden. Dat kan alleen maar door samen aan tafel te gaan en gezamelijk projecten op te starten om de neuzen zoveel mogelijk de goede kant op te krijgen.

        Ik ga altijd uit van de stelling "wie zonder zonden is werpe de eerste steen". Ik kan je verzekeren dat er zowel bij de sportvissers als ook bij de partij niet gegooid gaat worden. Zolang we maar vanuit die gedachte, en met open vizier met elkaar praten komt het vast wel goed.
        Theo de Kreij.
        www.natuurzorg.eu

        Hou van de natuur, laat je stek schoon achter

        Reageer

        • tester
          Maas en Waal visser
          • 06-03-2004
          • 2596
          • Son

          #34
          Hallo

          het moet allemaal in balans zijn en daar zit het probleem

          de PVDD heeft zijn idialen en daar kunnen ze heel ver in gaan maar de Sportvisser ook en daar zouden we elkaar in moeten kunnen vinden

          maar eerlijk ik ben bang als je ze een vinger geeft ze de hele hand pakken
          en je op een zekere dag je hengel thuis kunt laten

          als je leest dat sommige bejaarden die bedlegerig zijn en door personeel of geldgebrek een halve dag moeten voor ze naar de WC kunnen als het al niet te laat is

          dan vind ik het maar krom allemaal
          gr Gerard

          Reageer

          • eric jan
            eric jan
            • 23-09-2006
            • 284
            • medemblik

            #35
            hoi martijn
            wind je niet zo op
            laat maar lekker gaan herinner je maar een paar jaar geleden de oproep voor de waterschaps verkiezingen door de nvvs

            gr
            eric jan
            ik ben voor de duivel niet bang

            Reageer

            • Fishbone
              Vaste stok & Feeder
              • 14-07-2004
              • 217
              • Ridderkerk

              #36
              zondag 27 mei 2007

              Commissie bespreekt vissterfte

              HELLEVOETSLUIS - De visstandbeheerscommissie Voorne-Putten buigt zich half juni over de vissterfte in het Kanaal door Voorne bij Hellevoetsluis.

              Het waterschap Hollandse Delta wil een gesprek met de acht partijen die zich bezighouden met het kanaal over de meer dan duizend brasems die onlangs na een viswedstrijd dood in het water lagen. Het schap vermoedt dat de dieren extra te lijden hebben gehad onder het urenlange verblijf in leefnetten, omdat ze door de paaitijd verzwakt waren. ,,Maar of dat echt de oorzaak is geweest, moeten we nog vaststellen, zegt de woordvoerster van het waterschap.
              In de vergadering van de beheerscommissie wil het schap gezamenlijk een oplossing bedenken en werkafspraken maken om herhaling van de massale brasemsterfte te voorkomen.
              Het houdt deze Pinksterdagen de vinger aan de pols, omdat de Federatie Zuidwest Nederland dan opnieuw wedstrijden in het kanaal organiseert. Hollandse Delta heeft met de federatie afgesproken dat zij oplossingen bedenkt om de effecten van leefnetten op de vissen de komende maand te minimaliseren. Of de vissers daadwerkelijk geen gebruik van netten zullen maken is afwachten geblazen.

              Groeten,

              Fishbone

              Reageer

              • Master
                Voerboer
                • 26-02-2007
                • 1148
                • Zoetermeer

                #37
                Ik vis nu al zo'n 30 jaar intensief wedstrijden en trainingsessies. Vooral ook op het Kanaal door Voorne. Ik heb nog nooit, maar dan ook nooit, negatieve gevolgen gezien door het gebruik van leefnetten. Ik hoop dan ook dat men niet met een natte vinger in een richting gaat wijzen zonder goed gestoeld onderzoek.
                Dat onderzoek moet beginnen bij de gehouden wedstrijd zelf, de betreffende vissers en wedstrijdleiding, om te achterhalen wat er is gebeurd. Ik kan me niet voorstellen dat tijdens een wedstrijd 1500 kilo puur en alleen Brasem is doodgegaan. Verstiking in netten zou ook dode bliek en voorn moeten opleveren. Die wordt er ook veel gevangen. Daarnaast betekend 1500 kilo op 100 man rond de 15 brasems a 1 kilo per visser. Dat kan gewoon weg niet. Tijdens een wedstrijd in dat kanaal zijn er zat die met moeite 3 kilo vis weten te vangen en is 1500 kilo al veel meer dan menig wedstrijd in totaal opleverd.

                Ik vraag mij af of men bij benadering weet hoeveel Brasem er in dit voorjaar het kanaal in is getrokken. Ik denk dat men dat ernstig onderschat. Ik kijk niet op van 100.000 stuks of meer, zeker in een voorjaar zoals we dat nu hebben gehad. Die leveren veel kuitziekte op waardoor er, wel of geen wedstrijden, altijd veel Brasem ook afsterft. Zeker wanneer de verhouding man/vrouw niet klopt en de wijfjes hun kuit niet kwijtkunnen op een ' vers' ondergrondje. Laat staan dat al die mannetjes dan hun hom kunnen schieten.
                Theo de Kreij.
                www.natuurzorg.eu

                Hou van de natuur, laat je stek schoon achter

                Reageer

                • eric jan
                  eric jan
                  • 23-09-2006
                  • 284
                  • medemblik

                  #38
                  hmmmm
                  hoi all
                  ik heb een speciaal leefnet gekocht
                  groothandel inkoop prijs 100 euro ex
                  alleen vanwege de regelementen en idd de vis beschadigt niet en kan rustig zwemmen ook gebruik ik haen zonder weerhaak of ik knijp ze dicht
                  ook word er gebruik gemaakt van biologisch afbreekbaar voer wat moeten we nog meer doen
                  gr eric jan
                  ik ben voor de duivel niet bang

                  Reageer

                  • voorntje
                    Komt net kijken
                    • 28-07-2006
                    • 88
                    • Roden

                    #39
                    1500 kilo?? 1 beroeps mag op het ijssel/ gooimeer al 100.000 kilo brasem per winter afvangen en ook nog eens 60.000 kilo voorns. Daar zijn er nog ook nog wel 20 van dus reken maar uit. Ik vind het tijdverspilling om voor die paar vissen zoveel trammelant te maken, die beesten dienen als voedsel en die doodgaan... dat hoort bij de natuur.

                    Reageer

                    • Gerrit Bakker
                      beveiligings specialist
                      • 09-11-2003
                      • 9634
                      • Rijssen

                      #40
                      Wat zou het verschil zijn als die brasems met z'n allen een paar uur in een leefnet zit van 3 of 4m of een hele dag of nog langer in een net van een beroepsvisser?
                      Immers er wordt beweerd dat de brasem uit de laatste niet te lijden zou hebben en springlevend weer weg kan zwemmen.

                      suc6

                      Gerrit Bakker
                      21 juni 2014: de Belgen verslagen in Oldenzaal
                      4 juli 2015: de Belgen verslagen op hun eigen Bieswater te Putte
                      2 juli 2016: de Belgen verslagen bij Blauforlaet
                      30 juni 2018: de Belgen ...........
                      6 juli 2019: bijna gewonnen op 't witven
                      4 juli 2020: De Belgen durfden niet
                      12 juni 2021: De Belgen al bij de grens een retourtje gegeven

                      Reageer

                      • clairvoyant
                        Moderator
                        • 29-03-2006
                        • 240
                        • Eindhoven

                        #41
                        Om te beginnen ben ik het met iedereen eens die zegt dat we vooral rationeel moeten blijven. Het is echter zo dat de krantenartikelen suggestief zijn, en als je deze niet helemaal leest, krijg je dus sterk de indruk dat het allemaal de schuld is van de sportvisser.

                        Wat ik me ook afvraag, Angelique Bolk geeft hier ridderlijk toe fout te hebben gezeten met het aantal vissers (185 ipv 400 á 500) maar worden deze dingen ook gerectificeerd? of hebben er ook nogsteeds mensen de indruk dat het ook echt om 500 vissers ging?

                        Wat ik hiermee wil zeggen is dat het negatieve nieuws vaak beter blijft hangen. Ik begrijp ook dat het de taak is van een journalist om iets te schrijven wat blijft hangen, en waar mogelijk kritisch is. Als er in zulke berichten echter onwaarheden zijn vermeld blijven deze ook hangen. Ik vraag me dan ook serieus af of er over een tijdje bekend gemaakt wordt wat de vissterfte in het voorns kanaal nu werkelijk heeft veroorzaakt.

                        Persoonlijk heb ik het idee dat zulk nieuws alleen naar buiten wordt gebracht als er met het beschuldigende vingertje kan worden gewezen... maar dat is natuurlijk niet te bewijzen.
                        groeten,
                        Peter

                        ****Moderator NHSF ****

                        Reageer

                        • spuiliefhebber
                          Verificatie gaande...
                          • 22-04-2006
                          • 4156
                          • onbekend

                          #42
                          een jaar of wat geleden en ik denk dat het nu nog wel gebeurt werd er geexpirimenteerd met de haringvlietsluizen.

                          dan lieten ze deze openstaan vervolgens vanwege de hoge rivierstroming trekt de zoetgrens op tot ver buiten de sluizen(zee dus eigenlijk) en dan vervolgens gingen na verloop van tijd de deuren dicht en zat de vis gevangen op zout.

                          beroepsvisser sleepten hun netten werkelijk vol met snoekbaars ,lekker afvoeren met de kleine visbootjes en de volgende dag bij de visboer.


                          en de hele kust lijn hier oostvoorne rockanje als ik hier met de hond liep vond ik dode brasems.

                          de moord gestoken in het zout.

                          nooit wat van gehoord.

                          tja dat zal niet iedereen gezien hebben.

                          en anders ? de overheid aanklagen ja tuurlijk



                          @clairvoyant tuurlijk rectificeren ze wel maar bij deze kophoort deze rectificatie

                          Reageer

                          • antoinette
                            Specimen Hunter
                            • 13-11-2005
                            • 1926
                            • oudenhoorn

                            #43
                            @spuiliefhebber, dat gebeuren bij de haringvlietsluizen stond een tijdje geleden in een lokale krant ben alleen ff vergeten welke krant, maar daarin stond precies hetzelfde als wat jij zei.

                            Reageer

                            Working...
                            😀
                            😂
                            🥰
                            😘
                            🤢
                            😎
                            😞
                            😡
                            👍
                            👎