Belang van windrichting.

Collapse
X
 
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts
  • minimus
    Specimen Hunter
    • 19-03-2003
    • 1203
    • Tilburg

    Belang van windrichting.

    Na 2 weken van uitermate goede vangsten was het vandaag kommer en kwel in het kwadraat. De hele trucendoos leeggehaald en ik verzeker jullie die is aardig gevuld, maar verder dan 2 vissen kwam ik vandaag niet.
    Nou ga ik als het slecht is meestal een rondje lopen en aan collega vissers vragen hoe het is en het antwoord was vandaag (gelukkig) steevast : SLECHT !!
    Ik heb daar wel een theorietje over. Ik hou de vangsten van de laatste 5 jaar bij en het valt me daarbij op dat zodra de wind naar de oosthoek gaat het ineens stukken minder wordt. Dat geldt overigens ook na een periode van langdurige regenval. Kortom, de laatste 2 weken met het relatief donkere weer en west-noordwest zijn mij beter bevallen dan vandaag met het mooie weer en een oost-zuidoosten wind. Om de klok als voorbeeld erbij te halen. Windrichting tussen zes uur en tien uur is doorgaans goed (dat betekent zuid t/m noordwest) Vanaf noord t/m zuidoost is het aanzienlijk minder (van 12 uur tot 5 uur) Wat is jullie ervaring.
    As long as the heart beats in me, a fisherman it is that I shall be.
  • Fisherman Eric
    Frequent aanwezig
    • 25-08-2003
    • 187
    • amersfoort

    #2
    Hoi minimus,

    Gelukkig kan ik me niet in je gedachtengang vinden, de afgelopen dagen hebben mijn vismaten en ik alleen maar heel erg veel vis gevangen. Met name op het gooi en eemmeer waren de vangsten erg goed te noemen. Dagelijks 50 kg of meer gevangen. Dus als je het niet erg vind dan ben ik het nog even niet met je eens.

    Groeten, Eric.

    Reageer

    • tester
      Maas en Waal visser
      • 06-03-2004
      • 2596
      • Son

      #3
      Hallo Minimus

      Ik ga voor zuidwesten wind
      maar nog meer voor een dag of drie van het zelfde
      en hoe staat de wind tenopzichten waar je zit ( onderstroom)
      gr Gerard

      Reageer

      • Gerrit Bakker
        beveiligings specialist
        • 09-11-2003
        • 9634
        • Rijssen

        #4
        Uit welke hoek de wind komt daar let ik eigenlijk nooit op, ik mopper alleen maar als mijn hengel steeds heen en weer zwiept en je soms alle kracht bij moet zetten om die lange lat een beetje stil te houden.
        Wat me wel op is gevallen is dat zodra er een aantal dagen sterk wisselde omstandigheden zijn de vangsten dan vaak minder worden.
        Je ondervindt de terugval als je het na een paar dagen mooi weer plots begint te regenen, het plotseling koud wordt, het 'snachts in 1 keer een stuk kouder wordt enz.

        Maar ja er zijn altijd uitzonderingen zoals vandaag tijdens de wedstrijd een koude nacht en overdag mooi weer, dat zou een tegenslag moeten betekenen, maar wat blijkt de winnaar had zoveel vis dat deze zelfs niet in 1 keer gewogen kon worden, hij had er zelfs een karper bij van bijna 3,5 Kg, ik zelf wist er 35 te vangen en hoorde hiermee bij de middenmoot en voor de rest had zelfs iedereen vis.
        Er zijn dus grote lijnen welke je aan kunt houden, maar niets is zeker. !@#$

        suc6

        Gerrit Bakker
        21 juni 2014: de Belgen verslagen in Oldenzaal
        4 juli 2015: de Belgen verslagen op hun eigen Bieswater te Putte
        2 juli 2016: de Belgen verslagen bij Blauforlaet
        30 juni 2018: de Belgen ...........
        6 juli 2019: bijna gewonnen op 't witven
        4 juli 2020: De Belgen durfden niet
        12 juni 2021: De Belgen al bij de grens een retourtje gegeven

        Reageer

        • Theo de Kreij (van Berner

          #5
          Ik heb vanmorgen nog staan ijskrabben op de auto. Na een nachtvorst is het azen altijd een lot uit de loterij.

          Over de windrichting: mijn Vader zaliger (boer en wedstrijdvisser) had altijd deze uitspraak als boerenwijsheid:

          Komt de wind uit Noord, dan is de rust in het water verstoord.
          Komt de wind uit Oost, dan is je tijd aan het water verpoost.

          Vaak klopt dat ook, zeker nu met heldere nachten, oosten wind, nachtvorst en een volle maan. Op heel ruim water zal je met de feeder er niet veel van merken, zeker wanneer je dieper dan een meter of 5 zit. Op andere wateren heeft het beslist een negatief effect, maar dat wil niet zeggen dat je ook niets vangt. Je zal er alleen harder voor moeten werken en je aas zo natuurlijk mogelijk moeten aanbieden. Lange sleep en haakje 22 met 1 pinkie bijvoorbeeld.

          Reageer

          • visseninpolen
            Met enige kennis...
            • 01-01-2005
            • 301
            • wichmond

            #6
            Mijn pa heeft dan weliswaar geen spreuken, maar roept wel vaak, als je vandaag daar gaat vissen, kan je het wel vergeten. Zo was er eens een wedstrijd aan het ijsselmeer en er werden KILO"S gevangen. Dat jaar er op, werd er geadviseerd 2 leefnetten mee te nemen. Mijn pa rijd met een maat van hem mee, die zegt:" tja, ik heb een probleem, ik heb maar 1 leefnet". Waarop mijn pa zegt, geeft niet het wordt niets, de wind is gedraaid naar een verkeerde hoek en daarbij stond ie hiervoor ook al niet goed. Wat blijkt, het was niet best die dag......
            Maar helaas kan mijn pa me ook niet uitleggen, waarom de wind zo belangrijk is, het is zo. Maar zelf heb ik een idee-tje hierover. Insecten vliegen in de lucht (goh, ik meen het) en die waaien met de wind mee en komen ergens op het water, daar komt vis op af.... Dus zou op groot water wind op kop het beste moeten zijn, toch?? Wat denken jullie? Wat is eigenlijk de invloed van de maanstand en waarom? Nou, genoeg hoofdbrekers dacht ik.... Laterzzz
            ryby ryby ryby i duzo ryb

            Reageer

            • Eduard
              Moderator
              • 11-08-2004
              • 3278
              • Sappemeer

              #7
              Kan het een kwestie van gewenning zijn? In den lage landen kennen wij toch immers hoofdzakelijk westenwinden... (Wij leven ook in een zeeklimaat). Ik wil niet echt uitwijden, maar zelfs de oude zuiderzeevisserijschepen waren daar op gebouwd: De botters uit bijvoorbeeld Volendam (Westwal) zijn anders dan de botters van Urk of de 'Oostwal' (Elburg, Harderwijk enz.) Bij Urk kon en kan het nog steeds aardig spoken, je zit meestal aan lagerwal. Deze schepen worden dan ook gekenmerkt door een hoge boeg.

              Affijn, ik denk dat de vis daar ook op inspeeld, zeker in ondieper water. Door het draaien van de wind verandert zijn leefomgeving en dat heeft invloed op zijn gedrag...
              groet,
              Eduard

              Reageer

              • minimus
                Specimen Hunter
                • 19-03-2003
                • 1203
                • Tilburg

                #8
                Ik houd er nog een theorietje op na en die luidt als volgt. Als de vissen met oostenwind slecht zouden bijten dan snijdt dat niet altijd hout want in de zomer met oosten wind wordt toch altijd gevangen. (en soms heel goed) Zouden vissen daarom als voorbode van een weersomslag hun aasgedrag niet veranderen. In December met de tsunami hoorde je dat de dieren allang hoog en droog zaten ver voordat deze tsunami zijn verwoestende werking deed. Dit betekent dat dieren ver van te voren weersken******en aan "voelen"komen. Natuurlijk is een weersomslag van oostenwind met zonneschijn naar zuidwest met regen een ander verhaal dan een tsunami, maar ik werp het balletje toch maar op. En die genoemde weersomslag zit er in ieder geval aan te komen want vanaf Maandag gaat de wind naar zuidwest en wordt het nat.
                As long as the heart beats in me, a fisherman it is that I shall be.

                Reageer

                • panevino
                  Match, altijd en overal
                  • 30-08-2004
                  • 17
                  • Nieuw Vennep

                  #9
                  Ik denk dat het te maken heeft met de temperatuur van de wind... In de, bij ons, wat koudere periodes, is de oostenwind normaliter steenkoud. Zodra het diep landinwaarts warmer wordt, wordt die oostenwind ook warmer.

                  Ik vermoed dat de koude windstroom de vis tegenhoudt te gaan azen. In de koudere jaargetijden is de oostenwind daar verantwoordelijk voor...

                  Reageer

                  • Gerrit Bakker
                    beveiligings specialist
                    • 09-11-2003
                    • 9634
                    • Rijssen

                    #10
                    zou dat er echt mee te maken hebben?

                    ik denk nl. zo, het water heeft nu een temperatuur van pak em beet 8 a 9 graden overdag is het buiten 15 tot 18 graden en alleen 'snachts, of beter gezegd tegen de ochtend, komt de temperatuur net even onder het vriespunt, niet lang want als ik om half vijf weg ga dan hoef ik geen ruiten te krabben, ga ik tussen 6.00 uur en 7.00 uur weg dan wel (kan natuurlijk ook toeval zijn).

                    Maar dan nog een niet groter temperatuurverschil dan 10 graden.
                    Het kan een verkeerde vergelijking zijn, maar als ik hete koffie heb van 60 graden en ik ga hier overheen blazen met 50 graden dan wordt de koffie echt niet snel koud.
                    Daar komt bij dat de koudere wind alleen het oppervlakte af kan koelen en niet rondom.
                    Nu is water een redelijk goede temperatuurgeleider en vroeger heb ik wel eens geleerd om uit te rekenen hoeveel energie er nodig is om iets op te warmen of juist af te koelen, maar in het gemiddelde rivier/kanaal staat toch heel wat water en voordat deze totaal 1 graad in temperatuur gedaald is is denk ik dat heel wat energie/tijd nodig met een dergelijk gering temperatuursverschil.
                    Daarnaast heb ik regelmatig dat ik denk he wat een warme vis, dus het water moet dan warmer zijn dan de omgeving en onderin nog weer warmer dan bovenin.

                    De conclussie zou dan moeten zijn dat de vis erg gevoelig is en zou moeten reageren op tienden van graden temperatuur verschil.

                    Het kan natuurlijk allemaal, maar om google kan ik nog niets wetenschappelijks hierover vinden.

                    Suc6

                    Gerrit Bakker

                    21 juni 2014: de Belgen verslagen in Oldenzaal
                    4 juli 2015: de Belgen verslagen op hun eigen Bieswater te Putte
                    2 juli 2016: de Belgen verslagen bij Blauforlaet
                    30 juni 2018: de Belgen ...........
                    6 juli 2019: bijna gewonnen op 't witven
                    4 juli 2020: De Belgen durfden niet
                    12 juni 2021: De Belgen al bij de grens een retourtje gegeven

                    Reageer

                    • Roha
                      pennenbouwer
                      • 18-04-2005
                      • 1175
                      • Nijverdal

                      #11
                      De conclussie zou dan moeten zijn dat de vis erg gevoelig is en zou moeten reageren op tienden van graden temperatuur verschil.
                      Affijn, ik denk dat de vis daar ook op inspeeld, zeker in ondieper water. Door het draaien van de wind verandert zijn leefomgeving en dat heeft invloed op zijn gedrag...
                      Ik denk dat deze uitspraken waar zijn. Als er temperatuursverschillen in de lucht optreden, heeft dat z'n weerslag op de oppervlaktetemperatuur van 't water. En omdat warmte in water en lucht opstijgt, zal er daardoor een verticale beweging in het water onstaan. (Lagere warmere waterlagen 'drukken' zich naar boven). Ik denk dat deze beweging wordt opgemerkt door de vis.
                      Uiteraard hebben ook een andere invloeden zoals luchtdrukverschil z'n weerslag op het aasgedrag. Denk maar eens aan een naderende onweersbui.
                      Zelf heb ik graag een kabbeltje (golfslag) op m'n viststek omdat ik uit ervaring ondervind dat de vis meer 'los' is dan op windvrije plekken in 't parcours.

                      Groet'n,
                      Roha
                      Groet'n,

                      Ronald


                      ><((('<><((('<><((('>
                      www.dobberbouw.nl

                      Reageer

                      • bosonkruid
                        aaach tuff, haarbal
                        • 25-12-2003
                        • 1074
                        • vorselaar (belgië)

                        #12
                        nog een boerenwijsheid uit Vlaanderen
                        Als er een O in de windrichting zit staat de vis op zijne kop

                        Ik wil niet zeggen dat dat altijd waar is maar zoals de meeste spreekwoorden of gezegden zit er een 70% zekerheid in.

                        groetjes Zjul
                        groetjes

                        Zjul

                        om te laat te komen moet je niet snel zijn

                        Reageer

                        Working...
                        😀
                        😂
                        🥰
                        😘
                        🤢
                        😎
                        😞
                        😡
                        👍
                        👎