Deadline VBC's onmogelijk!!!! Laat de beroepsvisserij hier niet van profiteren

Collapse
X
 
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts
  • Henri van der wal
    Komt net kijken
    • 19-02-2002
    • 97

    Deadline VBC's onmogelijk!!!! Laat de beroepsvisserij hier niet van profiteren

    Open brief aan mevrouw Geke Faber en de heer Ad Melkert
    Geachte mevrouw, mijnheer,
    Via een hengelsportvereniging kreeg ik een brief van mevrouw Faber, staatssecretaris van landbouw, natuurbeheer en visserij in handen. Het betreft een schrijven aan verschillende verenigingen waar aan VBC's (Visserij Beheers Commissies) in oprichting wordt gewerkt. Mevrouw Faber laat in deze brief weten dat zij de voortgang binnen de commissies te langzaam vindt verlopen en heeft eenzijdig een onmogelijke deadline ingesteld. Volgens mevrouw Faber moet op 1 juni 2002 alles geregeld zijn en er MOET benut worden schrijft de bewindsvrouwe! Benutten betekent in deze context wegvangen van snoekbaars, bijvangsten zoals snoek, baars, paling (waar ze nog zwemmen) karper, voorn en brasem worden voor commerciële doeleinden door het beroep gedood en verkocht, vissen die aan de sportvisserij toebehoren. Het totale biotoop wordt op deze manier uit haar evenwicht gebracht.

    Zelf ben ik actief binnen de VBC van het Noordzeekanaal. Deze commissie bestaat uit elf personen, waaronder vijf beroepsvissers. Al snel leerde ik dat er van 'beroepsvissers' eigenlijk geen sprake is! Slechts één ervan is fulltime visser! Tot mijn verbazing bleek dat de visrechten in het overgrote deel van het Amsterdams havengebied beheerd wordt door een vrachtwagenchauffeur! Een 'beroepsvisser', die ik slechts één keer op een van de zeven vergaderingen ontmoet heb. Kennelijk is de behoefte van deze 'beroepsvisser' om daadwerkelijk mee te denken binnen de VBC minimaal.

    Wanneer dit een voorbeeld voor de omschrijving van een 'beroepsvisser' is, is het duidelijk dat u zich niet verdiept heeft in de gevolgen die voortvloeien uit de mogelijkheid de visstand door dit 'beroep' economisch te laten benutten. Naar verluid bereikt slechts één op de zevenhonderd alen het open zeewater. Daarmee is de aalstand tot een gevaarlijk laag peil teruggebracht. Nu wil het beroep zich voornamelijk richten op de vangst van de commercieel interessante snoekbaars. Bijvangst van snoek en karper is hiermee onontkoombaar. Netten, mevrouw Faber zijn helaas niet selectief. Vraagt u dat maar eens aan de vijftigduizend duikende vogels die jaarlijks in het IJsselmeer in netten verdrinken. In de Biesbosch zijn bevers uitgezet. De dieren doen het slecht en de populatie moet steeds met nieuw geïmporteerde bevers aangevuld worden. Sportvissers, die met hun kunstaas in het staande want van het beroep verstrikt raken kunnen u wel uitleggen waar de bevers blijven! U zou toch moeten weten dat de 50.000 vogels die in de netten op het IJsselmeer verdrinken het topje van de ijsberg zijn? In heel Nederland kan het totaal nu al oplopen tot meer dan honderdduizend vogels per jaar. Spreekt u dat maar eens langzaam uit! En dit getal wilt u, door beroepsmatige visserij te intensiveren nog eens drastisch verhogen? Hoe rijmt u dit met de nieuwe richtlijnen op de vogelwetgeving?

    Veel sportvissers vissen op snoekbaars en besteden veel geld aan het vangen van deze vis. Naast snoekbaars is vooral het vissen op karper en snoek enorm populair. Snoekbaars wordt vaak als consumptievis meegenomen, maar een groeiend aantal snoekbaarsspecialisten zet ook deze vis terug. Snoek en karper worden steeds na de vangst in hetzelfde water teruggezet. Ook de verschillende witvissen, in wedstrijdverband of individueel als recreant gevangen, worden met respect behandeld. Door deze omgang met de vis heeft de sportvisserij een sterke en kennelijk gezonde visstand opgebouwd. Het aantal landgenoten dat hiervan profiteert groeit jaarlijks. En met deze groei neemt ook het commerciële belang van het sportvissen toe.

    Zullen we even wat rekenwerk verrichten? In Nederland wordt door de recreatieve sportvissers jaarlijks € 300 miljoen uitgegeven. Daarmee is het voor mij duidelijk dat de sportvisserij een belangrijke economie is. Het beroep zet volgens de aan mij verstrekte gegevens € 6 miljoen om. Dit is buiten de inkomstengegevens van het IJsselmeer om gerekend.

    Net als vele anderen vis ik graag op snoek. Ik weet dat het ongeveer tien jaar duurt voor een snoek de voor sportvissers magische lengte van een meter bereikt heeft. Om één 'metersnoek' te vangen geeft de gemiddelde sportvisser € 500,- uit. In veel gevallen wordt dezelfde snoek twee tot drie keer per jaar door een sportvisser gevangen en teruggezet. Per jaar betekent dit dat een snoek van honderd centimeter een waarde heeft van € 1000,- tot € 1500,-. Een snoek kan in Nederland tot zeventien jaar oud worden. Een simpele optelsom leert dat een door sportvissers gevangen metersnoek daarmee tenminste € 7000,- waard is, en waarschijnlijk veel meer! U neemt het woord 'economische benutting' vaak ter hand. Ik kan mij geen betere voorstelling over het economisch benutten van een visstand voor de geest halen.

    Wanneer een metersnoek door een beroepsvisser gevangen wordt brengt het kadaver ervan, op een vismarkt rond de € 60,- op. Ik wil u er met nadruk op wijzen dat het tot tien jaar duurt voor een vis met een gelijke lengte vervangen is! Echter, door de druk die u middels het beroep op de visstand wilt gaan uitoefenen, is het de vraag of dergelijke vissen ooit vervangen kunnen worden! Ik kan het niet voor u becijferen, maar ik besef me dat de staat, en dat ben ik ook, op alleen al deze vis een aanzienlijk bedrag aan omzetbelasting misloopt. In dit licht gezien riekt uw politiek naar economisch wanbeleid.

    Mevrouw Faber, mijnheer Melkert, ik weet niet over hoeveel 'beroepsvissers' er binnen uw beleid gesproken wordt, maar naar ik vernomen heb, gaat het om ongeveer vijftig bedrijven. Nederland telt ook meer dan 700 volledig van de hengelsport afhankelijke landgenoten. U weet ook dat er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen sportvissers actief zijn die met stijgende verbazing en verontwaardiging het beleid van LNV betreft de benutting van de visstand voor het beroep hebben gevolgd. Ik zou graag willen dat u een water binnen onze landsgrenzen aanwijst waarin het beroep bewezen heeft een visstand te kunnen beheren. Gezien dit op het IJsselmeer en zelfs op onze kustwateren niet mogelijk gebleken is, hoeven we ons betreft de kleinschaliger wateren geen illusies te maken. Daarvan zijn al tal van voorbeelden te noemen. Wanneer het beroep de ruimte krijgt om een zorgvuldig en over vele tientallen jaren opgebouwde schubvisstand economisch te benutten, zal dit een grote terugslag in de hengelsport en de daaraan gekoppelde economie teweegbrengen. Immers: wat heb je als sportvisser te zoeken aan een water waar je achter het net van een beroepsvisser vist? Niets dus!

    Het is duidelijk dat een flink deel van onze landgenoten hun werk zullen verliezen.Veel anderen zullen een groot deel van hun inkomsten kwijt raken. Het meest pijnlijke van deze hele zaak ligt in het gegeven dat veel van hetgeen hier geschreven is bij u, mevrouw Faber bekend moet zijn. U wilt, willens en wetens een duurzame € 300 miljoen economie ruilen voor een eenmalige € 6 miljoen economie. En wat het belangrijkst is, u ontneemt hiermee de zo broodnodige uitlaatklep die anderhalf miljoen landgenoten in het sportvissen hebben gevonden. En dat is vooral naar een nog onmondige jeugd toe een absoluut onaanvaardbare vorm van politiek. Omdat heel dit onderwerp zo lang loopt en er binnen het ministerie zo weinig begrip voor de materie bestaat, zie ik als medewerker van diverse bladen, waaronder het maandblad Beet, geen andere mogelijkheid de vele tienduizenden lezers van mijn rubrieken een negatief stemadvies op uw partij mee te geven. Dit doe ik via de volgende brief.

    Ondertekenden deze brief digitaal http://www.beet.nl/BeetPetitie.php

    www.hsvheerenveen.nl Vissen fotograferen, niet consumeren.
  • Alex
    Komt net kijken
    • 06-02-2002
    • 77

    #2
    Help! Wat een verhaal weer he? Het is inderdaad zeer verstandig om deze brief te tekenen! Ik zag dat er al gelukkig veel gebruik van wordt gemaakt. Tevens heb ik deze brief, van Bertus Rozemeijer, ook op onze verenigingssite gezet, want deze actie van PVDA slaat werkelijk helemaal nergens op! Zo zie je maar weer:
    Zelfs met 1.5 miljoen mensen in vissend Nederland wordt geen reening gehouden. Zo weet je in ieder geval wie je as verkiezingen "LINKS" kan laten liggen. DAAAAAG PvdA!


    [Gewijzigd door Alex op donderdag, maart 14, 2002 @ 08:49]
    Ik sport 3x in de week, maar val helaas niet af! Lang leve de hengelsport!

    Reageer

    • handyman
      Newbie
      • 14-03-2002
      • 3

      #3
      Hoi Alex,
      ik kreeg gisteren een tip bij mij op de club, ben gaan kijken en heb er ook mijn naam onder gezet. Het is toch absurd dat ze in dat mooie den Haag zo makkelijk met ons sportvissers denken te kunnen omgaan.
      Daarna ben ik achter de pc gaan zitten en heb een flink aantal mailtjes de deur uitgedaan, naar divers startpagina´s en clubs op het internet met het verzoek een link te plaatsen, bijna iedereen heeft het al gedaan
      we moeten zoveel mogelijk namen hebben dat ze in den Haag niet meer weten wat er is gebeurd :upsidown:
      Misschien dat ze dan nogmaals gaan nadenken

      Groetjes Handyman
      Gemakkelijk vangsten registreren? Download SVR:
      http://www.vangstenregistratie.nl

      Reageer

      • Alex
        Komt net kijken
        • 06-02-2002
        • 77

        #4
        Hoi Handyman,

        Tsja, daar moeten iedereen het toch wel van hebben, een soort van mailing met het allerlaatste hengelsportnieuws. Helaas bestaat het nog niet...(op enkele nieuwsbrieven na dan.) Gelukkig wordt er na dit soort PVDA acties snel over en weer gemaild. Nu, de 2e dag van de actie, hebben er al 1849 mensen een reactie gegeven op de protestbrief van Bertus. Wat een knallend initiatief zeg!
        Ik ben erg benieuwd hoeveel mensen er totaal op gaan reageren. We zullen dan ook maar hopen dat dit de laatste, zeer domme, stuiptrekkingen zijn van Paars2. Het heeft de hengelsport in ieder geval weinig goeds gedaan! We zullen zien wat de Nederlandse :moo: politiek de aankomende 4 jaar gaat doen.

        Groetjes.


        [Gewijzigd door Alex op donderdag, maart 14, 2002 @ 19:22]
        Ik sport 3x in de week, maar val helaas niet af! Lang leve de hengelsport!

        Reageer

        • Rob
          Newbie
          • 26-01-2002
          • 32

          #5
          Met de brief ben ik het eens. Met de actie op
          totalfishing absoluut niet (mogelijkheid om
          in één keer aan 20 personen een e-mail te
          sturen).
          Waarom moeten we gaan spammen om mensen te
          overtuigen? Zijn de argumenten die we met
          elkaar hebben dan niet goed genoeg?
          Tuurlijk, er moet iets gebeuren, maar in één
          keer twintig mailtjes versturen vind ik
          getuigen van slechte smaak en is mijns
          inziens not done.
          Ik vraag me sterk af of dit niet een
          averechts effect zal gaan krijgen....

          Of sta ik alleen?

          Rob

          Reageer

          • Henri van der wal
            Komt net kijken
            • 19-02-2002
            • 97

            #6
            De PVDA is heeft voorstel van Faber afgestoten, dus het heeft zeker WEL geholpen........en als iedereen dezelfde mailtjes krijgt, worden ze allemaal goed ingelicht toch???

            www.hsvheerenveen.nl Vissen fotograferen, niet consumeren.

            Reageer

            • handyman
              Newbie
              • 14-03-2002
              • 3

              #7
              Maar dan nog mag je niet spammen! je vindt het zelf ook niet leuk als je allemaal mail krijgt van 'vreemden'. Het doelt mag de middelen niet heiligen, er zijn op het internet nu eenmaal bepaalde regels waaraan je je dient te houden. Ik ben zelf begonnen om visclubs en verenigingen die op het internet staan een mailtje te sturen, in totaal een stuk of 10 denk ik. Dat vond ik nog kunnen. Je kan natuurlijk ook alle leden van die verenigingen gaan aanschrijven, maar dat is dan toch een beetje overdreven toch?
              En op deze manier bereik je toch ook bijna allemaal.
              groet Handyman
              Gemakkelijk vangsten registreren? Download SVR:
              http://www.vangstenregistratie.nl

              Reageer

              • Alex
                Komt net kijken
                • 06-02-2002
                • 77

                #8
                Tsja, wat is nu daadwerkelijk spammen. Spammen is ongewenste mail versturen, waaraan de ander niets of nauwelijks wat aan heeft....een soort van internetstalking zullen we maar zeggen. Natuurlijk is het vervelend dat je hetzelfde bericht 10x binnen krijgt. Ik mag dan ook hopen dat Totalfishing wilde bereiken dat je je bekende vismaten hiervan op de hoogte wilde brengen en niet totaal onbekenden die niets met hengelsport te doen hebben. Ik denk dan ook bij mezelf; liever 10x nu, dan dat de schubrechten worden vergeven, terwijl je er niets vanaf wist. Maar ik ben het wel met een ieder eens, dat dit soort berichten inderdaad naar hengelsporters moet worden gestuurd....en eventueel de PvdA Maar ik bgrijp nu van Henri, dat het gehele plan verworpen gaat worden? (By the way....erg leuke site van Hsv Heerenveen.....nu nog Foppe de Haan als coach )

                Groetjes Alex.
                Ik sport 3x in de week, maar val helaas niet af! Lang leve de hengelsport!

                Reageer

                • Henri van der wal
                  Komt net kijken
                  • 19-02-2002
                  • 97

                  #9
                  Het plan wordt misschien verworpen, maar we moeten nu niet weer inslapen. Gewoon door gaan met actie!!!!
                  Laat weten dat sportvissen meer is dan visjes vangen, hengelsportverenigingen onderhouden ook wateren, redden vissen.....de ontspanning van vissen is nog steeds een hele grote uitlaatklep voor vele hardwerkende mensen.........

                  Abe Lenstra was ook een fanatieke visser, dus.......voetbal & vissen is wel te matchen...
                  www.hsvheerenveen.nl Vissen fotograferen, niet consumeren.

                  Reageer

                  • Alex
                    Komt net kijken
                    • 06-02-2002
                    • 77

                    #10
                    Oh oh, over inslapen gesproken!
                    Er is vandaag weer wat nieuws te melden over de PvdA en hengelsport let op:

                    Een schreeuwende PvdA-er Herrebrugh, woordvoerder voor de PvdA, in het Vara radioprogramma kopspijkers van 16 maart 2002: "laat die beroepvissers toch hun visje vangen om nog enig inkomen te hebben. Je kunt in Nederland over de vissen naar de overkant lopen. Sportvissers doen het alleen voor hun plezier." Op bovenstaande brief reageerde hij:"ik was niet in Nederland, ik kom net uit Afghanistan, lekker belangrijk zo'n sportvisonderwerp, en morgen moet ik weer naar Bosnië. Maar natuurlijk ben ik het daar niet mee eens. Dat hebben ze geschreven zonder mijn medeweten."

                    Het geheel ontaarde in een schreeuwende, slecht geleide discussie door Felix Meurders. De kernzaak, de brief van Bertus Rozemeijer en Geke Fabers initiatief, werden nauwelijks aangeroerd en nogmaals door Herrebrugh overschreeuwd. "De schreeuwlelijk", van de PvdA verloochende niet alleen Geke Faber en Harm Evert Waalkens, maar ook de gehele Tweede Kamerfractie van de PvdA, zie bovenstaande brief. Fijne volksvertegenwoordigers, de een liegt nog harder dan de ander! En het gaat om een brief die niet door Beet is gemaakt of verstuurd, maar door de PvdA zelf!!!!
                    Ik sport 3x in de week, maar val helaas niet af! Lang leve de hengelsport!

                    Reageer

                    • handyman
                      Newbie
                      • 14-03-2002
                      • 3

                      #11
                      Denk dat je er zeker gelijk in hebt, dat we nu niet op lauweren moeten gaan zitten. Het balletje rolt nu, als we stoppen zal ook de vaart uit die bal gaan Dat kunnen we niet gebruiken!
                      We moeten blijven opletten anders wordt er misschien iets doorgedouwd wat voor de sportvisser nadelig is.

                      Maar we mogen wel trots zijn op de sportvisser, die zijn vis blijkbaar constant beschermd

                      groetjes Handyman
                      Gemakkelijk vangsten registreren? Download SVR:
                      http://www.vangstenregistratie.nl

                      Reageer

                      • Alex
                        Komt net kijken
                        • 06-02-2002
                        • 77

                        #12
                        :eureka: Beste Handyman,

                        Sommige uitspraken moeten zeker eens in boekvorm gaan uitkomen!

                        De volgende uitspraak van jou moet daar zeker bij:

                        "Maar we mogen wel trots zijn op de sportvisser, die zijn vis blijkbaar constant beschermd."

                        Inderdaad...zo is het wel. Vaak wordt door de zogenaamde 'milieuactivist' de negatieve kant van sportvissen belicht. Maar ik nodig ze bij deze graag uit om eens een wedstrijd van onze vereniging bij te wonen. Ik kan ze dan laten zien hoe er wel met vissen en hen omgeving wordt om gegaan. Kan ik ze tevens uitleggen waar 1.5 miljoen X tientallen euro's van de vergunningen blijven om de flora en fauna in Nederland te onderhouden. Eigenlijk ook de omzetten tonen van Nederlandse hengelsportwinkels en uitleggen hoeveel arbeidsplaatsen hier mee gemoeid gaan.

                        Ach, misschien heb ik het wederom verkeerd

                        Groetjes Alex.
                        Ik sport 3x in de week, maar val helaas niet af! Lang leve de hengelsport!

                        Reageer

                        • Henri van der wal
                          Komt net kijken
                          • 19-02-2002
                          • 97

                          #13
                          Dat interview op de vararadio slaat ook nergens op, die politicus zegt: laat die beroepsvissers toch hun vissen vangen, er is genoeg vis & ze hebben het al zo moeilijk!!!!

                          Ja er is genoeg schubvis, omdat zij er jaren niet op gevist hebben & omdat de visclubben in hel veel gevallen vis hebben uitgezet of in iederegeval een visbeheerplan hebben losgelaten op een water...dat mogen we ons toch niet zomaar laten afpakken?

                          & bovendien van de sportvisserij zijn minstens 2000 mensen financiel afhankelijk & van de beroepsvisserij in binnenwater maar een handje vol. De meesten die beroepsvisrecht hebben, hebben een andere baan & hebben fuiken zetten als hobby.....of zetten een paar keer in het jaar wat fuiken, netzo als een jachter jachtgronden huurt........

                          www.hsvheerenveen.nl Vissen fotograferen, niet consumeren.

                          Reageer

                          • Harold
                            Newbie
                            • 22-03-2002
                            • 1

                            #14
                            Het is met alle zaken en wetgeving die de natuur en milieu aangaan: vanachter een bureau is het eenvoudig beslissen. Jachtwet, Visserijwet, elke ambtenaar 'weet' waar hij over spreekt. Waarom zitten we nu met b.v. een overschot aan wilde varkens en vossen, terwijl er amper een korhoender of patrijs meer te zien is? En dan praten over uitzetten van lynxen en beren, en wolven...
                            Met de visserij hetzelfde: de beroepsvissers bepalen welke vis commercieel aantrekkelijk is; de overige soorten 'mogen' dan misschien voor veel geld worden gevangen, mits je aan (te) veel regels voldoet. Een echte vis-/natuurliefhebber wéét wat hij doet, en zal anderen daar ook op aanspreken, Deze mensen dúrven nog iets tegen een ander te zeggen zonder angst voor een pak slaag....de natuur gaat hen voor alles. Deskundige controleurs, zoals er vroeger liepen bij het Korps Rijkspolitie, de zgn. 'Vliegende Brigade's'. Deze mensen deden uitsluitend milieu- (woord bestond toen nog niet!)wetgeving. Naturlijk, sommigen deden er alles aan om het je moeilijk te maken, maar als je de zaken voor elkaar had, GEEN TROEP ACHTERLIET, en weidelijkheid in je vaandel had staan, was er niets aan de hand en waren zij voor een goed gesprek c.q. discussie aanspreekbaar. De meeste deskundigen zitten onder ons! Als de politiek dít nu eens zou zien.....en dan graag voor het te laat is, want terugdraaien gaat (bijna)niet. Als je nu b.v. de vossen- of wilde vakenspopulatie wilt regulieren, wordt het in de ogen van menigeen een slachting, waarbij niet alleen de slechtste exemplaren worden afgeschoten. Nog meer degeneratie zal het gevolg zijn, ook dat kun je bij vissen constateren......Met z'n allen niet op een bepaalde partij stemmen vanwege ons standpunt inzake (visserij)wetgeving is niet haalbaar omdat elke partij ná de verkiezing toch wer andere dingen gaat doen dan zij zeiden. De NVVS, KNJV, Staats Bos Beheer andere grote organisatie's, zouden de kopen eens bij elkaar moeten steken om een nieuwe generatie 'groene' politie te benoemen. En waarom niet, naast de Stadswachten, een Natuurwacht mét justitiële bevoegdheid? Laten we de natuur van ons allen houden, ook van die politicus die op zondag in het stadspark de natuur in gaat met vrouw en kind!

                            Reageer

                            • Rob
                              Newbie
                              • 26-01-2002
                              • 32

                              #15
                              Kijk dat is nou een goede opmerking. De grote
                              belangenorganisaties zouden de koppen
                              :hammerhead: eens bij elkaar moeten steken.
                              Slechts dan kun je een grote groep mensen
                              mobiliseren met het juiste draagvlak. In mijn
                              ogen zijn daar ook die organisaties voor. Ik
                              denk dat het meer zin heeft om onze "eigen"
                              hengelsportbelangenorganisaties "lastig" te
                              vallen.
                              Wellicht ga ik iets te ver, maar hebben zij
                              de afgelopen tijd niet e.e.a. laten
                              versloffen?:snail:

                              Reageer

                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎