Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Wijziging wetgeving op komst
Zaterdag 23 november zal de eerste uitzetting van het grootste SpiegelKarperProject (SKP) van Nederland, het SKP Benedenrivieren, plaatsvinden. Een kleine honderd fanatieke karpervissers hebben zich bij Sportvisserij Zuidwest Nederland gemeld om mee te helpen aan...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

1800 kg spiegelkarper uitgezet

Zaterdag 23 november zal de eerste uitzetting van het grootste SpiegelKarperProject (SKP) van Nederland, het SKP Benedenrivieren, plaatsvinden. Een kleine honderd fanatieke karpervissers hebben zich bij Sportvisserij Zuidwest Nederland gemeld om mee te helpen aan dit grootschalige project. De karpers worden uitgezet op vijf verschillende wateren in Zuidwest Nederland. Namelijk het Haringvliet, het Hollandsch Diep, de Nieuwe Merwede, de Amer en de Bergsche Maas. De eerste uitzetting op 23 november is onderdeel van een vijf jaar durend project.

De initiatiefnemers van dit project zijn een groep sportvissers van De Karper Sportvisserij Nederland (De KSN). Deze groep wordt aangestuurd door Jim Versluis en Michel Hollaar. Beiden zijn tevens lid van de werkgroep Karpervissen bij Sportvisserij Zuidwest Nederland, die de feitelijke uitvoering coördineert. Het is een project waarbij na inventarisatie van de huidige karperbestanden op planmatige basis het percentage aan spiegelkarpers binnen een karperbestand langzaam wordt verhoogd tot een voor sportvissers aantrekkelijker bestand aan karper. Dit wordt bereikt door middel van jaarlijkse uitzettingen gedurende een periode van vijf jaar.

De vanuit Frankrijk geleverde spiegelkarpers worden na aankomst eerst door vrijwilligers van onder meer de KSN stuk voor stuk gefotografeerd. Daarna mogen ze aan hun verkenningstocht in de bovenvermelde wateren beginnen. Door het unieke schubbenpatroon van spiegelkarpers zijn ze individueel herkenbaar. Aan de hand van de vangstfoto’s en de terug melding gegevens is een spiegelkarper terug te vinden in het aangelegde digitale fotobestand. Op deze manier kan de lengtegroei en gewichtstoename per spiegelkarper gevolgd worden.

De terugvangstfoto’s en de bijbehorende hengelvangst registratiegegevens zijn van groot belang. Op basis hiervan kan eventueel bijgestuurd worden om het doel van een voor de sportvisser aantrekkelijk gevarieerd en duurzaam bestand aan karper te bereiken. Door sportvissers gevangen spiegelkarpers kunnen terug gemeld worden via spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl.

Het SKP Benedenrivieren wordt volledig gefinancierd door Sportvisserij Zuidwest Nederland vanuit de opbrengsten van de landelijke Nachtvis- en Derde Hengeltoestemmingen.

Bron: Matchfishing (geredigeerd)

1 reactie

  1. Louis Billet schreef:

    mooi project , nu nog zorgen dat de beroepsvisser ze niet wegvangt. dit zal ook heel mooi zijn.

QR Code Business Card