Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Zeelt
Er bestaan vele soorten lood in de hengelsport. Op deze pagina worden diverse soorten lood beschreven, krijg je afbeeldingen van diverse loodsoorten en geven we tips met betrekking tot de loodmontage en het vissen op...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Lood

Er bestaan vele soorten lood in de hengelsport. Op deze pagina worden diverse soorten lood beschreven, krijg je afbeeldingen van diverse loodsoorten en geven we tips met betrekking tot de loodmontage en het vissen op verschillende soorten vis. Als extra vertalen we de buitenlandse maataanduidingen van lood nog even naar de gewone Hollandse grammen.
Eén advies: Laat je niet uit het lood slaan….

ALAN TAYLORLOOD
Het Alan Taylorlood heeft een wat grillige vorm. Je kunt het lood vergelijken met een lolly, waarvan het stokje bijna net zo dik is als de lolly zelf en daarna plat is geslagen. Het geheim van dit lood is dat het zwaartepunt in de kop (de lolly zelf) is aangebracht. Doordat de rest van het lood min of meer plat is, zinkt dit lood langzamer en zakt minder snel in een modderige bodem vast. Door het zwaartepunt in de kop kan er overigens goed met dit lood geworpen worden. Nog een voordeel is, dat doordat het zwaartepunt in de kop ligt, bij het zelfhaaksysteem in de karpervisserij de karper sneller gehaakt kan worden.

ANKERLOOD
Ankerlood is een soort werplood met aan de onderzijde vier ‘pootjes’, ankers genoemd, die onder druk omklappen. Hierdoor fungeren ze als een soort anker. De drukweerstand kan door middel van een tangetje vaak worden veranderd.

ATTRACTALOOD
Dit is een langgerekt peervormig lood, waarin zich diverse uitsparingen bevinden. In deze uitsparingen worden hulsjes van gelatine bevestigd, welke in het water oplossen. In de hulsjes wordt een lokstof gedaan, welke na het oplossen van de hulsjes vrijkomt. Dit soort lood wordt voornamelijk in de karpervisserij gebruikt.

BLADLOOD
Flinterdun uitgewalst lood dat op rolletjes wordt verkocht. Dit soort lood wordt bijna niet meer gebruikt, maar is heel handig om een bijvoorbeeld een dobber zeer nauwkeurig uit te loden.

BotloodBOTLOOD
Botlood is een loodsoort dat geheel plat is gemaakt. Dit soort lood wordt dan ook veel gebruikt voor het vissen op de rivier. Het grote voordeel van dit platte lood is dat het niet zo snel in een modderige bodem wegzakt. Door de platte vorm is het lood minder geschikt voor verre worpen.

DruppelloodDRUPPELLOOD / TORPILLELOOD / PEERLOOD
Druppellood heeft de vorm van een peertje, vandaar de bijnaam peerlood. Dit is een vrij goedkope loodsoort dat universeel inzetbaar is. Druppellood kun je ook tegenkomen met een siliconen slangetje eraan vast, de zogenaamde ‘anti-tangle-tube’ die ervoor zorgt dat je (onderlijn) niet in de war raakt. Ingesneden druppellood kan op de lijn worden geklemd. Druppellood kan ook een ringetje aan de bovenzijde hebben, waardoor je de lijn kan halen. Het druppellood wordt meestal tussen loodhagels vastgezet.

FRANS STAAFLOOD
Voor het vissen met (zeer) lichte dobbers in stilstaand water is het Franse staaflood absolute favoriet. Omdat de staafjes in diverse gewichtklassen zijn ingedeeld, kan een dobber snel en nauwkeurig worden uitgelood. Meestal wordt een speciale tang gebruikt om de loodjes aan de lijn te bevestigen, zodat de lijn niet beschadigd.

ITALIAANSE LOODHAGELS
Italiaanse loodhagels zijn eigenlijk een kruising tussen druppellood en Frans staaflood. De loodjes hebben de vorm van een staafje, maar hebben een licht ovale vorm. Een nadeel van dit soort lood is, dat het lood harder is. Hierdoor beschadigt de lijn zeer snel, mede omdat het meestal met een tang op de lijn geplaatst wordt.

KARPERLOOD
Verzamelnaam voor diverse loodsoorten en anti-tangle tubes die voor de karpervisserij gebruikt kunnen worden.

KOGELLOOD
KogelloodKogellood, sommigen zweren erbij en anderen zullen het nooit gebruiken. De op kogels gelijkende loodjes met een ringetje of voorzien van een ‘anti-tangle-tube’ worden vaak gebruikt door vissers voor het vissen op snelstromend water. Andere vissers gebruiken dit lood juist niet, omdat het bij een onregelmatige bodem snel weg zou rollen. Kogellood heeft het voordeel dat het, ondanks de kleine afmetingen, vrij zwaar kan zijn. Er bestaat ook een kogellood met een losse wartel. Dit noemen we Rond Lood.

LOODHAGEL
We kunnen ons natuurlijk allemaal dat ronde doosje met die ronde loodjes met een gleufje nog herinneren dat we vroeger van pa kregen toen we met vissen begonnen. En deze loodjes, loodhagel, gebruiken we nog steeds. Alleen bevestigen we de loodhageltjes nu met duim en wijsvinger op de lijn (en niet meer hard knijpen met een tangetje) om het beschadigen van de lijn te voorkomen. Met loodhagel worden vaak groepen lood op de lijn gemaakt.
Omdat loodhagel zeer vaak wordt gebruikt, ontwikkeld men vaak nieuwe vormen, zoals: Cushion Shot Loodhagel; een zachte vorm van loodhagel met een cushion beschermlaag, waardoor de lijn nog minder wordt beschadigd. Het hageltje is groen gekleurd en heeft een inkeping, waardoor het makkelijker wordt de loodhagel te openen en opnieuw te gebruiken. Egg Shot Loodhagel; een loodhagel in een ovale vorm. Deze ovale vorm moet het in de knoop raken van de lijn tegengaan. Ook deze loodhagel heeft een inkeping, waardoor het makkelijker wordt de loodhagel te openen en opnieuw te gebruiken.

MUNTLOOD
MuntloodEen apart lood in de vorm van een muntje met daarboven een vaste wartel. Perfect voor stijl aflopende bodems, waar het snel vast blijft liggen of voor modderige bodems waar het door de platte vorm niet snel in zakt.

PIJLLOOD
PijlloodPijllood is eigenlijk een loodsoort, die in deze opsomming niet thuis hoort. Toch maar even voor de volledigheid. Pijllood wordt gebruikt om de diepte van het water te peilen. Het bekendst zijn het knijppijllood (Twee halve bolletjes met een veertje ertussen, die om een haak kunnen worden geplaatst.), en het kegel- of klokloodje (Stukje lood met bovenaan een oogje en onderaan een stukje kurk. De haak wordt door het oogje gehaald en in de kurk geprikt.).

RIZERS TRILOBE LOOD
Dit lood lijkt op een zipplood, maar heeft onder de losse wartel een driehoekige opbouw met vlakke kanten. Hierdoor werpt het goed en komt het snel los van de bodem. Goed goed voor de karpervisserij.

ROND LOOD
Een los warteltje met daaronder een bolletje lood. Makkelijk in te werpen en raakt niet zo snel vast. Hetzelfde dus als kogellood, maar nu met een warteltje.

SchuifloodSCHUIFLOOD
Een langwerpig lood met een centrale lijndoorvoer. Ook mogelijk met lijnbeschermers (plastic ‘hoesje’ dat door het lood loopt). Wordt vaak op diepere wateren gebruikt in combinatie met druppellood.

STIFTLOOD / CATHERINE LOOD
Stiftlood heeft een ovale vorm. Door het siftlood loopt een soort plastic tube (de stift), welke makkelijk uit het lood te verwijderen is. In de tube is een verticale gleuf gemaakt. Hierdoor is het stiftlood verwisselbaar zonder dat het tuig gedemonteerd behoeft te worden.

StijlloodSTIJLLOOD
Stijllood bestaat uit fijne cylindrische staafjes die in een lengterichting een gleuf hebben. Ook dit lood is verkrijgbaar in verschillende nummers, waarbij een bepaald gewicht horen. Stijllood wordt het meest door wedstrijdvissers gebruikt.
Er bestaat zelfs een stijlloodtang om het stijllood snel en goed op de lijn te bevestigen. Verder op deze pagina vindt je de stijlloodtabel.

WARTELLOOD
WartelloodBijna een antiek lood, iedereen heeft het weleens gebruikt. Een ovaal lood voorzien van een vaste wartel aan de bovenzijde. Een allround lood.

ZIPP LOOD
Een langwerpig lood met een losse wartel bovenaan. Het lijkt op het Rizers Trilobe lood, maar heeft een langwerpige vorm zonder opbouw. Geschikt voor de karpervisserij.

QR Code Business Card