Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Zeelt
Natuurlijk doet de titel al vermoeden dat dit artikel niet gaat over de oerwouden van Costa Rica. Costa Rica heeft meer te bieden dan beschermde natuurgebieden die samen 27% van het land vormen. Meer dan...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Costa Rica

Natuurlijk doet de titel al vermoeden dat dit artikel niet gaat over de oerwouden van Costa Rica. Costa Rica heeft meer te bieden dan beschermde natuurgebieden die samen 27% van het land vormen. Meer dan nevelwouden, vulkanen, primaire oerwouden, mangrove en prachtige witte stranden. In Costa Rica kun je ook raften, kite-surfen, wavesurfen en VISSEN. En dit laatste daar wil ik op deze website eens een boekje over open doen.

Het sportvissen in Costa Rica is namelijk toch wel uniek te noemen. Niet in de laatste plaats omdat Costa Rica een klein land is en beide kusten waartussen het ligt, hemelsbreed niet meer 200 km uit elkaar liggen. Dit biedt de mogelijkheid om vrij eenvoudig het ene moment op de caribische zee te vissen op tarpon en als het moet een dag later op de pacifische zee op marlijn of roosterfish. Het binnenwater in Costa Rica is op een groot meer bij Vulkaan Arenal, en enkele grote rivieren na, wat minder interessant. De rivieren bieden de mogelijkheid om op tarpon te vissen en bijvoorbeeld op tropical gar. De kustrivieren herbergen naast de tarpon ook nog de befaamde snook en corvina (een zeebaarsachtige).

In dit artikel wil ik beschrijven hoe de verschillende mogelijkheden te benutten zijn in Costa Rica en wanneer welke vissoort het beste te vangen is. Voor meer info over de meest algemene sportvissen in Costa Rica kijk je hier: http://www.costa-rica-fishing.info/fish-identification/index.html

Visvakantie Costa RicaFoto: Harlan die ons meenam naar de monding van Rio Matina waar we vier tarpons haakten, de grootste was manhoog.

De Atlantische Oceaan (Caribean)
De tarponvisserij is aan de noord-oost kant van Costa Rica echt geweldig. Er zijn mogelijkheden op zee en mogelijkheden op de kustrivieren. Op zee worden de grotere exemplaren (tot wel 1,8 meter, 200 lbs) gevangen. Er zijn vanuit Limon, de grote havenstad aan deze kant van Costa Rica, een beperkt aantal boten te huur. Zelf maak ik gebruik van een lokale visser als het even kan, gewoon vanwege de prijs.
Van mij hoeft het allemaal niet super geregeld te zijn. Ik ga voor het avontuur. Als je in Limon wat rondvraagt vind je een lokale visser die je graag meeneemt voor ongeveer $100 per dag en een etentje na afloop. Je moet dan wel zelf je visspullen en je eten en drinken voor de dag meenemen.
Je kunt ook, en dat geldt voor heel Costa Rica, een compleet uitgeruste boot afhuren, met kapitein en scheepsmaatje. Een betere visdag, maar de prijs ligt dan rond de $800 voor de dag (ongeacht het aantal personen). Voor alles wordt gezorgd: lunch, bier, water, aas etc. Ga je voor zekerheid en heb je geen zin om je eigen spullen mee te sjouwen, dan is dit laatste de beste optie.

Onze vistocht op de Caribean vanuit Limon, of eigenlijk vanuit de haven van Moin, begint met een korte vaartocht door het begin van een soort Amazone gebied. De dorpen verder naar het noorden zijn alleen met een boot bereikbaar. We zien brulapen, krokodillen, een luiaard en heel veel watervogels. We varen door de kanalen totdat we de open zee op gaan via de monding van een rivier. Na een tijd geeft Harlan (onze kapitein en visgids) aan dat we kunnen gaan trollen.
Het kraakheldere water schiet onder de boot door.
Opeens wordt het water wat schuimig en bruiner. Schijnbaar komt hier weer rivierwater in zee. “Dat moet Rio Matina zijn”, denk ik terwijl er op dat moment twee enorme tarpons uit het water springen en één ervan heeft mijn jig! Een korte dril, springen en een run en een enorme pruik op m’n reeel. Het nylon rekt zich tot het uiterste, pets, lijnbreuk! M’n hart zit in m’n keel. Dit was m’n eerste kennismaking met de tarponvisserij.
We haakten die dag nog 3 vissen meer maar kregen er niet één in de boot.

De Pacific
De Pacific biedt op vele plaatsen prachtige mogelijkheden. Iedere zichzelf respecterende strandplaats heeft een aantal goed uitgeruste boten die af te huren zijn. Het noord-westen en midden-westen bieden de meeste mogelijkheden maar ook in het uiterste zuid-westen is de visserij uitstekend.
De meeste boten zijn van Amerikanen die een bedrijf (laten) runnen door Costa Ricanen. Hierbij zijn er eigenlijk twee typen boten te huren: de zogenaamde Panga’s en de luxe visboten.
De Panga’s zijn eenvoudiger, minder luxe en hebben geen tower. Voor de inshore visserij op Roosterfish, Jack Crevalle, Snapper, Corvina, Dorado etc. zijn ze prima geschikt. Voor een dag ben je rond de $500 kwijt en je kunt er met z’n vieren in vissen. Voor alles wordt gezorgd. Wil je op Marlijn, Sailfish of op grote tonijn vissen dan moet je het blauwe, diepe water opzoeken en dan zijn in mijn ogen de luxere boten beter te gebruiken. Voor een dag all in ben je dan tussen de $800 en $1300 kwijt.
Zoals ik al zei doe ik liever zaken met een lokale visser. Felipe of Marcus nemen je graag mee voor een dag vissen op de golf van Nicoya. Voor ongeveer $100 ben je de hele dag aan het vissen met z’n drieën. Er wordt dan met aas gevist of getrold.
De vangsten bestaan uit Snapper, Corvina, soms een rog en nog heel veel mooie onbekende kleinere vissoorten. De kans op een roosterfish is aanwezig maar minder groot dan bijvoorbeeld vanuit Quepos of Jaco.
Felipe neemt je mee naar daar waar de Pacific begint en de golf eindigt.

Visvakantie Costa RicaFoto: de auteur met een Corvina, gevangen in de monding van een rivier aan de Pacifische Oceaan.

Natuurlijk kies ik ook wel eens voor een ochtend all in: Vanuit m’n huis rijd ik in 90 minuten naar Jaco. M’n visdag vanuit Jaco begint met een taxiritje naar Playa Herradura. Daar stappen we in een bootje dat ons naar de visboot brengt: een Panga met toilet en vechtstoel!
We varen naar een baai waar een landpunt is met een enorme stenenpartij. Het water is wat vaal van kleur door het instromende rivierwater en we trollen op zo’n 500 meter van het strand met enkele dieplopende pluggen van Rapala en een ondiep lopende jig met bucktail en een witte twister. We zien een schooltje Roosters net onder het oppervlak jagen. De rugvin komt spectaculair, net boven het water uit. Al trollend vangen verschillende Jacks. Echte sterke vissen die tot ongeveer 120 cm groot worden. De exemplaren die wij vangen zijn ‘slechts’ 70 cm. Na de aanbeet schieten ze de diepte in en beuken de hengeltop het water in. Om de beurt drillen we vis en m’n vismaat is aan de beurt als een Roosterfish de plug pakt. De vis springt tijdens de dril hoog uit het water en vlucht dan de diepte in. Na een mooie dril wordt de vis geland, op de foto gezet en gereanimeerd waarna hij rustig wegzwemt. Zo’n mooie vechtersbaas zet je natuurlijk terug.
De kapitein is net zo blij en trots als de visser zelf. Zijn inzet en inzicht zijn beloond. De visser is tevreden en daar draait het om!
Visvakantie Costa RicaFoto: Kapitein Marcos met een Roosterfish

Als ik dit zo beschrijf klopt m’n hart al weer sneller. De zeevisserij in Costa Rica heeft zoveel te bieden, en het is allemaal binnen handbereik. Met 13 uur vliegen ben ik er weer. Ga je op donderdag hier weg, sta je op zaterdagochtend een roosterfish of een tonijn te drillen in je korte broekkie bij 35 graden celcius…

Toine Aarts
Over de auteur:
Ik ben vervent sportvisser, werkzaam bij Sportvisserij Nederland en kom inmiddels 15 jaar in Costa Rica. Als bioloog ben ik helemaal weg van Costa Rica. Vier jaar geleden kocht ik er een bescheiden huis: Casa ‘Pura Vida’. Ik heb het samen met m’n vader en een paar Costa-Ricaanse vrienden opgeknapt en uitgebreid met een extra slaapkamer en een grote veranda.
Het ligt op 600 m2 eigen grond, met een keur aan fruitbomen als sinasappel, limoen, banaan, mango en kokosbomen. Een geweldige, rustige plek met een fantastisch klimaat.
Inmiddels verhuur ik het huis aan mensen, voornamelijk uit Nederland en België, die het huis als basis gebruiken voor hun rondreis door Costa Rica. Ik regel hun verblijf, eventuele hotelovernachtingen en een huurauto. Het huis wordt schoon gehouden en onderhouden door een paar lokale vrienden van me. Zij beheren ook de sleutel.

Visvakantie Costa RicaKaartje: Casa ‘Pura Vida’ ligt centraal voor diverse sportvismogelijkheden aan de Pacifische Oceaan of in de rivier bij Los Chiles (Tarpon).

Wil je op vakantie naar Costa Rica? Om rond te reizen, om door een oerwoud te wandelen, om een vulkaan te bezoeken of om te vissen en zoek je een verblijf (met een huurauto)? Kijk dan eens op www.costaricavakantie.nl. De laatste jaren ben ik steeds meer gaan vissen en heb een netwerkje opgebouwd van lokale vissers en meer commerciële sportvisbedrijven.
In januari 2008 organiseer ik een eerste pilot visvakantie voor een klein aantal fanatieke sportvissers. Als de pilot slaagt lijkt het me geweldig om ook visvakanties via m’n website aan te gaan bieden.

Visvakantie Costa RicaFoto: Casa ‘Pura Vida’
Het huis, Casa ‘Pura Vida’ ligt in Pozo Azul, een niet toeristisch dorpje. Je beleeft Costa Rica zoals het echt is en maakt contact met de lokale gewoontes en bevolking. Vanuit Casa ‘Pura Vida’ kun je met dagtrips diverse natuurgebieden bezoeken en het huis ligt op 30 autominuten van het strand Playa Blanca van waar je kunt vissen met Felipe of Marcus. De Pacifische oceaan (Jaco, Playa de Coco of Playa Samara) ligt op 90 minuten rijden.
En het mooiste is dat Casa ‘Pura Vida’ met lokale tarieven werkt. Met plezier plan en regel ik samen met jou je (vis)vakantie in Costa Rica. Of je nu Roosterfish, Marlijn of Tarpon wilt vangen, het wordt een geweldig avontuur!

Voor meer info kijk je op www.costaricavakantie.nl

Visvakantie Costa RicaFoto: Zonsondergang op Playa Blanca

QR Code Business Card