Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Vroege paai van beekprik luidt het voorjaar in
De Belgische dierenbescherming zal op zaterdag 14 en zondag 15 april bij de interland Feeder in Gent, België, voor het eerst gebruik maken van kalmeringsmiddelen in het water om zo de wedstrijd te frustreren. “We...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Dierenbescherming test kalmeringsmiddelen bij viswedstrijd

De Belgische dierenbescherming zal op zaterdag 14 en zondag 15 april bij de interland Feeder in Gent, België, voor het eerst gebruik maken van kalmeringsmiddelen in het water om zo de wedstrijd te frustreren.

“We zijn als Dierenbescherming al een tijdje bezig met creatieve oplossingen om bij hengelwedstrijden de kans om vis te vangen te beperken”, zegt Ilse Desmet van de Belgische Dierenbescherming. “Vooral Hollanders die in België wedstrijden komen vissen, vangen vaak zeer grote hoeveelheden vis. Wij zijn niet zozeer tegen het vissen, maar wel tegen de vangst van grote hoeveelheden bij wedstrijden. Daarom hebben wij de universiteit van Antwerpen gevraagd om middelen te ontwikkelen om grote visvangsten tegen te gaan.”

db_belgie

Het testbassin in Antwerpen

Het onderzoek heeft bijna twee jaar geduurd. Roos Ronsmans van de afdeling diergeneeskunde van de universiteit Antwerpen heeft daarbij veel tegenslag gehad. “Na veel denken en testen hebben we uiteindelijk gekozen voor een niet alledaagse oplossing: kalmeringsmiddelen. Kalmeringsmiddelen beperken immers de eetlust van mensen in aanzienlijke mate. We hoopten dat dit ook voor vissen zou gelden.”
Ronsmans mocht voor haar onderzoek gebruik maken van een bassin in het lokale overdekte zwembad en kon daar door de reactie van de vissen goed volgen. Zij kwam erachter dat met de juiste dosis kalmeringsmiddelen de vissen tijdelijk dusdanig verdoofd worden dat zij geen trek meer hebben. Daardoor zullen vissers geen vis meer kunnen vangen. “Het is lastig gebleken om de juiste dosering te vinden. Soms merkten we niets en soms zagen we dat vissen uren achtereen op de zelfde plaats versuft bleven liggen.”
Volgens Ronsmans zijn de kalmeringsmiddelen niet schadelijk voor mens en dier en worden de middelen na enkele uren door het water afgebroken.

Als blijkt dat deze methode succesvol is, zal de dierenbescherming in de toekomst bij iedere hengelwedstrijd de kalmeringsmiddelen aan het water toevoegen.

Bron: Persbericht

1 april grap

2 reacties

  1. Stelletje rare Belgen. Let op he ik bedoel hier niet iedere Belg. Per slot van rekening zijn de noord belgen ook gewoon brabanders en dus echte mensen!! HIHI!! Terwijl belgie toch een sportvisland bij uitstek is. Ga mensen klieren die echt dieren mishandelen. Bekijk het stukje van sportvisserij nederland in het blad visionar maar eens. Daar word door verschillende mensen pijn en cognitieve vaardigheden van vissen beschreven. Vissen ervaren pijn niet zoals mensen doordat zij geen emoties hebben het enige wat ze voelen is 1 sec een prikje en voor de rest niets.

QR Code Business Card