Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Minipaspoort van de snoek
Van zonsopgang spreken we als het bovenste randje van de zon boven de horizon verschijnt. Van zonsondergang spreken we als het bovenste zonsrandje onder de horizon verdwijnt. Zodra de zon ’s avonds is ondergegaan begint...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Zonsopkomst/ondergang

Van zonsopgang spreken we als het bovenste randje van de zon boven de horizon verschijnt. Van zonsondergang spreken we als het bovenste zonsrandje onder de horizon verdwijnt. Zodra de zon ’s avonds is ondergegaan begint de schemering. Dan is kunstverlichting nodig en verschijnen de eerste heldere sterren en planeten.

De zon komt in het oosten op en gaat in het westen onder. Die bewering, die vaak wordt gebezigd, geldt eigenlijk slechts voor twee dagen in het jaar: de dag waarop de astronomische lente begint en de dag waarop de astronomische herfst begint. Bij het begin van de zomer komt de zon in het midden van Nederland, op een breedtegraad van 52 graden Noorderbreedte, vrijwel in het noordoosten op en gaat zij in de buurt van het noordwesten onder. Bij het begin van de winter is de opkomst in het zuidoosten en de ondergang in het zuidwesten.

In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Tijdens de zomermaanden gaat de klok een uur vooruit ten opzichte van de wintertijd.

Tabellen:
Zonopkomst- en ondergang 2012
(PDF bestand)

Zonopkomst- en ondergang 2013 (PDF bestand)

Zonopkomst- en ondergang 2014 (PDF bestand)

Zonopkomst- en ondergang 2015 (PDF bestand)

Bron: KNMI

QR Code Business Card