Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Boetebase 2015
Het is acht juni 2012. Met enig geluk heb ik het hengelsportmateriaal en de overige benodigdheden voor het weekendje op Resort De Arendshorst droog in de auto gekregen. Wat een vervelend weer is het. Hopen...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Bijeenkomst 2012

Het is acht juni 2012. Met enig geluk heb ik het hengelsportmateriaal en de overige benodigdheden voor het weekendje op Resort De Arendshorst droog in de auto gekregen. Wat een vervelend weer is het. Hopen dat het in de loop van de dag zal gaan opklaren, want anders vallen de BBQ vanavond en de forumdag morgen in het water.
Ik heb het advies gekregen om op tijd te vertrekken, anders zal ik flink in de file komen te staan. Mijn hoop op een droge avond wordt op de proef gesteld als we richting Ommen rijden. De ene plensbui na de ander. Mijn opa zou hebben gezegd: “Wat er nu valt, valt er straks niet meer” en “Regen is goed voor de tuin”. Enfin, tegen zulke wijsheden kun je niet op en ik besluit het piekeren over het weer maar opzij te zetten. De gedachten gaan uit naar het reguliere gepieker. Heb ik alles meegenomen? Maden? Check! Piertjes? Regelt Frisian Viking. Check! Bekers? Heeft Bosonkruid geregeld. Check! Pindasaus? Check! Vlees voor op de BBQ? Regelt Gerrit Bakker. Check!

Door Forummanager

Zo tegen kwart voor vijf rijden we het gebied achter Zwolle in. Wat een mooi landschap en een oase van rust. Wel wat anders dan de drukke Randstad waar gehaastheid gewoonte is geworden. Het weer is inmiddels iets opgeklaard. Nadat we de borden “Visserslatijn” aan de kant van de weg hebben waargenomen, rijden we de toegangsweg naar Resort De Arendshorst op. Ik herken in de bewegwijzering de hand van Gerrit Bakker. Geef die man wat hout en kabeltjes (en een pot verf) en hij knutselt in elkaar wat je maar wilt.

Met een ferme handdruk meld ik me bij Michael, le patron d’Arendshorst. Een alleraardigste gast die het tiende lustrum van het Nationaal HengelSportForum mag verzorgen. De sleutel van de bungavan en enkele wetenswaardigheden veranderen van eigenaar en we rijden, begeleid door twee dames van het park, naar onze bungavan.
Dus zo ziet een bungavan eruit. Een luxe stacaravan in een boomrijke omgeving en vlak aan het water. Wij kijken uit op De Vecht zie ik. Nadat de auto is geparkeerd, loop ik naar het riviertje toe. De waarschuwingen dat het erg hard zou stromen en dat de vaste stok niets zou worden, lijken mee te vallen. Alhoewel, de ferme wind komt van rechts en het water stroomt naar rechts. Dat wordt nog wat. Gelukkig is het droog en ik loop een stukje verder langs het water. Daar staan de eerste forumleden al en ik zie T3rror en Frank Pulles al vissen. Ik word hartelijk begroet door de mannen die ik voor het laatst een jaar geleden heb gezien en wiens berichten ik frequent op het forum lees. Leuk om ze weer te ontmoeten. De plagerijtjes nemen weer toe en Nederland tegen België (of andersom) krijgt al snel de overhad. Geweldig hoe de sfeer direct al is. Daar kan mening voetbalsupporter wat van leren.
Ik verneem dat alles voor de BBQ die avond al geregeld is en besluit terug te gaan naar de bungavan om te helpen met uitruimen en vervolgens nog even Michael te bezoeken om de laatste puntjes op de i te zetten. Gelukkig blijken de eigenaren van De Arendshorst meegedacht te hebben en in een mum van tijd is alles voor de avond en volgende dag geregeld. Vrijwel niets is te gek, er wordt zelfs een brandblusser bij de BBQ geplaatst en er komen vuilbakken te staan. Mooie service.
NHSF bijeenkomst 2012Nadat Michael en ik Gerrit Bakker hebben opgehaald verkennen we gedrieën het parcours voor de forumdag.
Gelet op het feit dat het nogal stroomt en we behoefte hebben aan ruime stekken komen we uit op een parcours van zo’n 600 meter. Een deel daarvan is bereikbaar met de auto, maar het grootste gedeelte bevindt zich op het land van de boer ernaast. Eigenlijk wel vervelend, omdat niet iedereen even goed ter been is en het sjouwen met veel materiaal niet de grootste hobby van de visser is.
Ook hier weet Michael wel wat op, hij regelt twee ‘bolderkarren’. Top meegedacht en het verzacht de pijn enigszins. Hij besluit nog met: “Dat zijn wel de beste stekken. Er wordt daar nooit gevist”. We zijn overtuigt. Samen met Gerrit en LoLo zet ik de stekken uit. Morgenochtend vroeg alleen nog maar de plaats nummers bevestigen.

NHSF bijeenkomst 2012Om 19:00 uur is het al druk in de partytent die we bij wijze van hoge uitzondering bij De Arendshorst mochten opzetten. Er lijken zelfs meer mensen te zijn dan die morgen mee doen aan de forumdag.  Opvallend is dat er steeds meer vrouwen aanwezig zijn. Uit de aanhangwagen van Sparklingman komen allerlei lekkernijen. Ongeveer 185 kilo vlees wat Gerrit Bakker de dagen ervoor heeft gekocht in Duitsland. Emmers met salades, tomaten en komkommers uit België, oerbrood en speciale biertjes van Sparklingman. Gerrit Bakker heeft zelfs een koffiemachine meegebracht en er is limonade in overvloed. En uiteraard een oranje lichtslang. Sparklingman heeft voor en schilderijtje gezorgt waarop de overwinningen van de afgelopen 9 jaar staan. Dit jaar heeft hij voor het gemak ook alvast ingevuld. “We zullen zien, mannetje” denk ik.

De avond verloopt zoals deze moet verlopen. Het blijft droog en er wordt lekker gegeten en gedronken en nader kennisgemaakt. Nederlanders drinken Vicaris en Duvel van de Belgen en de Belgen eten Duits vlees met Nederlandse pindasaus. Kinderen trappen een balletje en gedragen zich als engeltjes. Met een speciale Iphone app kunnen we als Nederlanders Frank Verpoest blijven verstaan, Tester strooit kwistig onjuiste informatie rond onder de Belgen, Sooike doet net alsof hij wat gaat doen met die informatie, maar weet wel beter. In Quido ziet Sparklingman een geduchte tegenstander, dus hij krijgt opvallend meer Vicaris dan de rest. Goeie Putvisser bekijkt alles van een afstandje en samen met zijn liefje glimlacht hij in het rond en bedenkt waar hij de te winnen beker nu weer thuis kwijt moet geraken en zo zie ik de aanwezigen tevreden de avond doorbrengen. Een leuke club mensen die -sommigen wat meer dan de anderen- eigenlijk niets met elkaar te maken hadden en nu met elkaar een feestje vieren. Eigenlijk wel een mooie gedachte.

Tegen een uur of elf helpt iedereen met het opruimen van de partytent en de bijhorende spullen. Vele handen maken licht werk en het is in een poep en zucht gereed. (Dit is een Nederlandse uitspraak en heeft niets met poepen te maken, Belgische vrinden.)
En nu slapen. Morgen een belangrijke dag!

Zenuwachtig ben ik niet. Ik mag dan wel ‘de Forummanager’ zijn, maar iedereen weet dat sinds Visserslatijn in mijn leven is gekomen, ik nauwelijks meer een hengel heb aangeraakt. Dat ik vorig jaar 7e werd, mag als vakmanschap worden gezien. Hoewel enige geluk wellicht ook heeft geholpen. :lol:
Maar waarom ik dan zo beroert slaap weet ik ook niet. Gelukkig hoor ik dat een groot gedeelte van de overnachters ook slecht heeft geslapen.

NHSF bijeenkomst 2012Rond 7 uur heb ik Gerrit Bakker aan de lijn. We gaan de plaats nummers uitzetten. Dat wordt een aardige ochtendwandeling. Maar het is gelukkig droog. Als we terug komen loopt de kantine van De Arendshorst al aardig vol. Broodjes en croissantjes, koffie en thee vinden gretig de weg naar de hongerige monden.  De naambordjes van Frisian Viking worden opgespeld.
Onder toeziend oog van Sparklingman hebben we dan al de loting voorbereid. Iedereen krijgt een anderhalve literfles drinken mee en onderop staat het nummer van de stek. De flessen voor de Belgische deelnemers krijgen een oranje (Makro) shirtz om. Even stangen die Belgen…

NHSF bijeenkomst 2012Gelet op het lange en slecht bereikbare parcours besluit ik een kwartier eerder aan de openingsceremonie te beginnen. Na allen welkom te hebben geheten en de dag te hebben doorgenomen gaan we loten. Frank Reijntjes blijkt met een knallende koppijn in zijn bed te liggen, maar we loten hem wel mee. Immers ‘ne Hollander kan ook later in de wedstrijd instappen. We zijn vandaar superieur op ons eigen water. Dat kan niet anders…
Ikzelf krijg de allerlaatste fles. Ik hoop op een plek aan het begin, om dat hele takkeneind te lopen… Het is allemaal eerlijk verlopen ik ben er bij geweest, maar anders had ik een Belgische sabotage verwacht. Ik heb nummer 28. Helemaal achterin. %$#@@!!  En dat is dus de beste plek volgens iedereen. Ik moet het vandaag doen. Lekker. Al een jaar geen hengel aangeraakt, laat staan een feeder. Zonder dat iemand het weet vraag ik Gerrit Bakker een feedermontage. Daar kan ik dan niet mee de mist in gaan.
En daar gaat iedereen. De auto in en naar de stek. Ter hoogte van nummer twaalf is het druk. Daar stopt het pad waar we met de auto kunnen rijden en moet iedereen uitladen en lopen. Ik zie mensen zuchten met het materiaal en zelf staat het zweet tot in m’n bilnaad als ik achterin ben. En ik moet nog een keer heen en weer en daarna de auto wegzetten. M’n tijd heb ik hard nodig. Zelfs m’n voer moet ik nog maken.

De serene rust die ik hoor (in de verste een koekoek en dichterbij karekieten en een rietgors) hoor ik ineens een schor geluid. Wat is dat? Een dronken kikker die van z’n plompenblad af lazert? Nee, het is de wedstrijdtoeter van Gerrit.  Let’s go!
Ik verrijk mijn voer en maak een mooi voerplekje. Althans, dat is de vraag, want het blijkt aardig te stromen. De spanning stijgt en ik gooi m’n korfje zo goed mogelijk op de voerplek. Dit gaat ‘m worden. We hakken die Belgen in de pan!
Met uw permissie, beste lezer, vat ik de komende 2,5 uur samen in één zin: Het regent af en toe en ik krijg geen stootje.

Tijdens de lunch, welke we in de kantine gebruiken om wat op te warmen en waarbij ondertussen ons materiaal langs het parcours in de gaten wordt gehouden door een medewerker van De Arendshorst, blijkt dat het bar en boos is met de vangsten. Slechts een enkeling heeft wat gevangen. Woops, Frisian Viking en Quido zijn in ieder geval mensen die wat gevangen hebben. Maar het houdt niet over.

NHSF bijeenkomst 2012Het uurtje pauze is snel voorbij en we lopen weer naar de plekken. De kikker roert zich opnieuw en we gaan de tweede helft in.
Met uw permissie, beste lezer, vat ik de komende 2,5 uur samen in opnieuw één zin: Het regent af en toe (vooral bij mijn stek) en ik krijg geen stootje. Behalve windstoten. Mijn  vaste hengel leg ik op een gegeven moment maar op de kant, voordat deze stuk waait. Hoort u mij sacherijnig worden? Welnee. Ik verneem namelijk dat Gerrit Bakker de vloer aan het aanvegen is met de Belgen. Hij schijnt zo nu en dan te vangen. En één van de belangrijkste zaken is dat we als Nederland nu de overwinning pakken.
En er is nog iets geweldigs. Ik ben net zo goed als Bosonkruid dit jaar! (Hij vangt ook niets…)

Na het laatste schorre-kikker geluid pak ik m’n boeltje in en strompel zo goed en kwaad als het kan, ondersteund door hengelsportmateriaal dragende gezinsleden, naar de auto.
Ik help Frisian Viking nog even met het noteren van de vangsten. Hij heeft flink wat weegapparatuur meegebracht, maar we zijn snel klaar.
Op naar de kantine voor de geplande BBQ, prijsuitreiking en de mogelijkheid om de wedstrijd Nederland – Denemarken in de kantine te bekijken.

Michael van de Arendshorst heeft alles al klaargezet. Stoelen, tafels een BBQ in het midden van de zaal en een tafel met sauzen, sla, friet én pindasaus. De teleurstelling over de slechte vangst is van verschillende gezichten af te lezen. Een water als De Vecht moet toch eigenlijk wel een paar brasems per visser kunnen opleveren. Het blijkt om onverklaarbare wijze al weken slecht te zijn gesteld met de vangsten. Maar al snel hoor ik weer hard lachen. Gelukkig, de mensen hebben het naar de zin. Er wordt gegeten en gedronken en LoLo deelt nog wat consumptiebonnen uit. Volgens mij is het één van de Belgische Wegge mannen die ons Nederlanders een compliment geeft over de pindasaus. Ik zie Pebo, Bakx en Mega Tobi nog een keer opscheppen…

Een kwartier voor de wedstrijd start ik met de prijsuitreiking. Maar niet voordat ik recht uit mijn hart vertel hoe trots ik er op ben dat we vandaag bij elkaar zijn geweest en dat we dit al tien jaar doen. Ik schreef het al eerder; de gezonde rivaliteit en nimmer een onvertogen woord, veel voor elkaar over hebben, dat kenmerkt deze fijne  mensen. Prachtig dat ik daar als forumbeheerder deel van uit mag maken.
De prijsuitreiking duurt toch nog langer dan gedacht, omdat er nog wat extra prijzen zijn.

NHSF bijeenkomst 2012De eerste prijs gaat deze keer -eindelijk- naar Nederland. Gerrit Bakker wint met 8.413 gram de tiende interland en gaat met een bokaal naar huis. Hij mag als eerste kiezen bij de prijzentafel.
De tweede prijs gaat naar de Belgische deelnemer Sooike die met 1.461 gram met een bokaal naar huis gaat en uit mag kiezen bij de prijzentafel.
En de derde prijs gaat naar de Belgische deelnemer Woops die met 1.282 gram met een bokaal naar huis gaat en uit mag kiezen bij de prijzentafel.
De prijs voor de grootste vis, de Freddy de Belder wisselbokaal, gaat naar Gerrit Bakker. Met 1.625 gram ving hij de zwaarste brasem, net voor Sooike met 1.451 gram.
We staan ook nog even stil bij de deelnemer die nog geen enkele forumbijeenkomst heeft gemist. Swa uit België is er ieder jaar bij geweest. Als enige. En hij krijgt daarom de wedstrijdtoeter (u weet wel, de schorre kikker toeter) als een eervolle hommage.
Wie heeft de beste voorspelling gemaakt m.b.t. de eerste drie winnaars? Ik pies net naast de Whisky geschenken set. De Frisian Viking had de eerste en derde plaats juist en hij mag de set mee naar huis nemen.
NHSF bijeenkomst 2012De pechprijs gaat naar Vislood. Eerst breek zijn lijn en vervolgens gooit hij van zijn tweede hengel zijn lijn in het water. Maar ook zijn top. Hij krijgt een opblaasbare ‘boot’ om bier koel te houden. Speelt hij het nou of is hij echt blij met zijn ‘boot’?
En, geheel traditioneel, gaat het oranje (hup, Holland, hup) shirt naar Sparklingman. Hij ondergaat deze geseling moedig en trekt sportief het knaloranje shirt aan. Ik hoor ‘m zachtjes mopperen. Ik verdenk hem ervan dat hij er stiekem toch een beetje van geniet.

Nadat we de rest van de prijzen verloten is het officiële gedeelte van de NHSF Bijeenkomst 2012 tot een einde gekomen. Sommigen moeten nog uren rijden en nemen afscheid van elkaar. Enkele mensen blijven zitten om de wedstrijd Nederland – Denemarken te kijken en een paar verblijven de rest van het weekend nog op De Arendshorst.
Na de wedstrijd, Nederland verliest met 0-1 van Denemarken (de pijn valt mee, omdat we nog in de overwinningsroes zitten), neem ik ook afscheid van de overgebleven mensen, bedank Michael en loop terug naar de bungavan. Het zit er weer op. De 10e editie is voorbij. Ik hoorde Bosonkruid en andere mensen al spreken over de 11e editie op de Belgische Kemp en constateer dat het een geslaagd(e) dag/weekend is geweest.

De volgende dag is het prachtig weer en de wind is gaan liggen. Ik merk dat ik het jammer vind dat we gisteren dit weer niet hadden. We lopen met het gezin nog een stukje langs het water. Bram, de zoon van Frank Reijntjes zit te vissen, Frank regelt het materiaal en de logistiek. Ze hebben nog niets gevangen. Het verbeten koppie van Bram toont aan dat hij niet weggaat zonder vis. Succes makker. Veel gasten van De Arendshorst verschijnen langs het water en de kant is al druk aan het worden met vissers. Terug bij de bungavan pakken we de auto is, maken de bungavan netjes aan kant en vertrekken weer naar de Randstad nadat ik met Michael de financiën heb geregeld.
Gelet op het mooie weer stoppen we bij de vistrap in Dalfsen en komen in contact met de beheerder van de stuw. Hij vertelt ons over de vistrap, een nest met jonge ooievaartjes en de natuur rond de stuw. Hij wijst ons een picknicktafel in de zon. Nadat de broodjes op zijn is het echt voorbij en rijden we op het gemak terug naar huis. Met genoegen kijken we terug op de afgelopen twee dagen…

NHSF bijeenkomst 2012

Volledige uitslag interland (alleen vissers met vangsten)

1 Gerrit Bakker NL 8.413
2 Sooike BE 1.461
3 Woops BE 1.282
4 Quido NL 101
5 Frisian Viking NL 66
6 Sparklingman BE 10

Totaaluitslag Nederland – België

Totaal Gewicht 11.333
Gemiddeld Nederland 613
Gemiddeld Belgie 212

Dankwoord
De tiende bijeenkomst van het Nationaal HengelSportForum had niet plaats kunnen vinden zonder de vrijwillige medewerking van:
Bosonkruid
Frisian Viking
Gerrit Bakker
Resort De Arendshorst te Ommen
Sparklingman
Sportvisserij Oost Nederland
en uiteraard de forumleden van het NHSF!

13 reacties

 1. Mooi verslag

  Heel erg mooie dag gehad, ik heb weer eens fantasties gevist maar niet echt.

  Op naar volgend jaar

 2. Staf van Loo

  Goed verslag van een geslaagde bijeenkomst, ‘t was een mooie locatie en er was een goeie sfeer (vooral op vrijdagavond).
  Met dank aan de nederlandse vrienden + zjuul en sparky natuurlijk.
  Tegen volgende keer hoeven we enkel nog de vis te motiveren om te bijten.

 3. Het was weer TOP Bas.
  Ik geniet ieder jaar weer van deze bijeenkomst.

 4. Bas,

  Je hebt het toch wel goedgemaakt met de stuwbeheerder hé?
  We moeten de volgende keer wel weer op hem kunnen vertrouwen dat hij weer wat water weg laat lopen.

 5. Goed gedaan Bas, op naar nog eens 10 jaar

 6. Hey Bas, Leuk om jouw kant van het verhaal ook eens te lezen.
  Ik heb genoten van het weekend en hoop er volgend jaar weer bij te zijn. :)

 7. Bas, mooi verslag, jammer dat ik geen schrijverstalent heb. Trouwens met vissen moet ik het ook meer van geluk hebben. Geeft niet, als we maar lol hebben.
  Op naar 2013

 8. Leuk verslag.
  Tis weer voorbij, ik kijk al uit naar volgend jaar.
  De Belgische editie van het jubileum :-)

 9. mooi en boeiend verhaal :)

 10. Mooi verslag bas, met plezier gelezen. Het was weer een mooi weekend, verheug me nu alweer op de volgende bijeenkomst in belgie, groetjes Otto en Cindy

 11. Bas,
  Wat een mooi verslag. Kreeg ook eerlijk gezegd wat traantjes in mijn ogen, maar dat was uit medelijden met de Belgen. Toch wel erg, vrijwel altijd winnen, maar op de dag dat het er opaan komt, het volledig af laten weten.

 12. Zeer geslaagde dag ! Met daarbij een leuk verslag.

 13. Was weer een heel geslaagd weekend .

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met* gemarkeerd


QR Code Business Card