Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Nog vijf dagen nominatie hengelsporthoofdstad van het jaar 2014
Als ik na anderhalf uur rijden in Putte, België aankom, zie ik wat geradbraakte mannen en vrouw lopen. Vicaris, slecht geslapen of een combinatie van die twee? Maar een ieder is vrolijk en zo te...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Bijeenkomst 2013

Als ik na anderhalf uur rijden in Putte, België aankom, zie ik wat geradbraakte mannen en vrouw lopen. Vicaris, slecht geslapen of een combinatie van die twee? Maar een ieder is vrolijk en zo te vernemen is de avond ervoor prima verlopen. Het ziet er wat vreemd uit. Een klein stukje grasveld en veel puin en rotsblokken. Ik vraag me af hoe het water eruit zal zien. Het bospad, waar de vogels luid kwetteren, leidt ons naar een verborgen pareltje.

BieswaterDaar, tussen de bomen staat een soort peperkoekhuisje uit het sprookje van Hans & Grietje. Ik zie BBQ’s, ik zie een mooi water dat verscholen ligt in het groen en ik zie een terras aan het water. Wow! Dit is weer zo’n Belgische put waar onze Zuidervrienden zo trots op zijn. En terecht. Het peperkoekhuisje blijkt de knusse kantine te zijn, welke nog ouderwets met een gietijzeren kachel warm wordt gestookt. Koffie, thee, verse broodjes en croissants staan ons op te wachten. En terwijl de gasten binnen komen, wordt het geheel onder Visserslatijn verhalen en kleine plagerijtjes naar binnen gewerkt.

Het is tijd om de gasten welkom te heten op de alweer 11e bijeenkomst van het Nationaal HengelSportForum en hen eerst aan de Nederlandse overwinning van 2012 te herinneren. Ik had me voorgenomen om het daar eens uitgebreid over te hebben, maar gelet op het feit dat sommigen nog een stukje moeten lopen om op de stek te komen en we de voorbereidingstijd hard nodig hadden, starten we met de loting. En uiteraard werd daar vals gespeeld door de Belgen. De teamcaptain van Nederland, Gerrit Bakker, mocht de tafel kiezen waar de voerbakjes met plaatsnummers op stonden. Toen Gerrit aangaf de voorste tafel te willen, nam de teamcaptain van België, Zul – Bosonkruid, ineens de achterste! :-) Met de plaatsnummers in de hand begaf een ieder zich naar het o zo mooie Bieswater.

Vorig jaar… had ik al over de Nederlandse overwinning van 2012 verteld?… regende het en waaide het zo nu en dan flink. Nu is het gelukkig droog en het windje valt mee. Als het goed is breekt straks de zon nog door, laten de voorspellingen ons geloven. Het water is vrij diep. Een meter of zes heb je al snel te pakken. Als om 10 uur de toeter gaat, ik schrik me het apelazerus, – die lieve Zjul doet dat achter me terwijl ik mooie voerballetjes aan het maken ben-, stijgt het waterpeil iets. Ik schat dat er ten minste 24 kilo voer het Bieswater ingaat. De interland is begonnen. Ik prevel een klein gebedje. Iets over over overwinning, 2012 en 2013…

Naast me zitten Quido en Pebo. Iets verderop zie ik Zjul zitten. Aan de andere kant, op een soort landtong, zie ik Henso en schuin links van me zie ik Sparklingman zitten. Na een kwartiertje zie ik Quido een eerste voorntje uit het water halen. Ik krijg het gevoel dat ik op een goede stek zit en dat we (Nederland) al aan het uitlopen zijn. Even later hoor en zie ik Zjul zijn eerste brasem landen. Er zit vis.
Pebo zit op z’n praatstoel en kwekt regelmatig tegen Zjul. Als hij er maden bijschiet, dan krijgt hij beet en slaat hij mis hoor ik hem zeggen.
Maar dan slaat het noodlot toe. Geen enkele vis wordt meer aan onze zijde gevangen. Alleen Zjul weet er af en toe wat bij te vangen. Het kost ‘m wat materiaal, maar enfin, zijn handen ruiken tenminste naar vis (en hij kan dus niet meer vertellen dat hij is wezen biljarten). En verderop, op de landtong, zit er een man naast Henso met een raar hoofddeksel met rode, gele en zwarte kleuren vis te vangen. Het zal toch niet weer…
Ik droom weg naar de interland van 2012 alwaar Nederla TOOOOOOOEEEEETTTT, nog vijf minuten.
De zon is er inmiddels doorheen gekomen en de vogels aan het Bieswater kwetteren. Een bonte specht zit boven me in de boom. Geen vis, wel vogels.

De lunch is, zoals altijd, goed verzorgt. Spaghetti bolognese met geraspte kaas. Op het inmiddels zonovergoten terras wordt er gesmuld en gedronken. Life’s good.
Het blijkt dat die man met dat rare petje The Fisherking is. Hij heeft er al 17. $^$$##@&*&!!! Niet weer hè? Maar ons geheime wapen, Henso, heeft er ook al een paar! Frank Reijntjes heeft zich aan de regels gehouden en de vuistdikke paling keurig teruggezet. Nu hoort hij dat de paling gewoon meegewogen had mogen worden. Frank baalt lichtjes.Voor de rest is het vrij stil met de vangsten. Zelfs bij Terror die tijdens een eerdere oefening 30 kilo pakte is het rustig.
Eigenlijk moeten we nog een half uurtje op de bank om uit te rusten, maar de klok tikt naar het begin van de tweede helft en we lopen weer rustig terug naar onze stekken.

Ik had begrepen dat de vis op het Bieswater soms pas na een uur op de voerplek komt. Da’s mooi, want we hebben een uur pauze gehad. Deze Forummanager zal ze eens een poepie laten ruiken. Tsja, dat poepie hebben ze misschien wel geroken, maar de vislucht aan m’n handen bleef beperkt tot een uit de kluiten schoten baars. Ook Quido keek me af en toe vertwijfeld aan. En Pebo bleef maar tegen Zjul kwetteren. Maar hij en vooral Zjul wisten wel een paar platten te vangen.

Een half uur voor het einde zie ik The Fisherking in de verte zijn 4e leefnet in het water gooien. Daar gaan m’n dromen. Dromen als uit 2012. Had ik daar al over verteld? De Nederlandse overwinning bij De Arendshorst?
Links van me zie ik Quido al een paar zaken opruimen. Alles geprobeerd en niets werkt. In goed vissersjargon noemen we dat ‘de vis niet op de plek zit’.
Na de toeter ruimen we op. Wetende dat als ik Sparklingman tegenkom hij die ene zin zegt die ik een heel jaar moet lezen. Amai…

Als het gros zijn spullen heeft opgeruimd is het tijd om te wegen. Naast het totale gewicht per deelnemer worden ook de grootste vissen gewogen. De eindstand wordt opgemaakt. Ondertussen is de BBQ opgestookt en kan men aan het buffet met saté (zonder de satésaus, waar Frank Verpoest nog zo om had gevraagd), worst, steak, aardappelen, groenten, brood, pasta, etc. Even is het stil. Het smaakt, dat is duidelijk.

Ik heb de eer om de prijsuitreiking te mogen doen. Hieronder volgt de gehele eindstand.

01    The Fisherking    BE    65.400
02    Vispieter    BE    17.500
03    Bosonkruid    BE    16.600
04    Henso        NL    16.000
05    Terror        NL    15.400
06    Patrick Carrez    BE    8.000
07    Bakx        NL    6.800
08    Pebo        NL    5.700
09    ’t Schilderke    NL    5.000
10    Vislood        NL    5.000
11    Jefke Scheerens    BE    4.800
12    Visgoeroe    NL    4.000
13    Sparkingman    BE    3.400
14    Frank Reijntjes    NL    3.100
15    Woops        BE    2.500
16    Forummanager    NL    2.000
17    Quido        NL    1.500
18    Swa        BE    1.400
19    Feederboy    BE    0
20    Frank Verpoest    BE    0
21    Tester        NL    0
22    Sooike        BE    0
23    Megatoby    NL    0
24    Gerrit Bakker    NL    0

Grootste vis:    Henso NL 4.800

Totaal gewicht België: 119.600 (10.872)
Totaal gewicht Nederland: 63.900 (4.915)

Nadat de whiskyprijs is uitgedeeld aan degene met de beste voorspelling van de top 3, zoals zo mooi werd gerefereerd -de duvel schijt altijd op dezelfde hoop- Fisherking en de slechtste Belg prijs (mét vis) aan Swa (wat baalde Sparlingman dat hij het oranje shirt niet weer had dit jaar) en de pechprijs aan Zjul (materiaalpech), was het tijd voor de verloting waar diverse prijzen onder de deelnemende vissers werden verloot.
En onder een gratis drankje van de tap, de organisatie had nog wat over, werd afscheid genomen van elkaar en een mooie dag op het Bieswater, Putte, België. Het was de 11e keer. Waren de Belgen niet met z’n 11-en? Was 11 niet het gekken getal? Het elftal van de gekken had weer gewonnen. Had ik al verteld over 2012?

Het Nationaal HengelSportForum bedankt de organisatie en de hulpvaardigen die dag voor hun inspanningen.
Klik hier voor de foto’s

Bas, Forummanager

(Foto’s volgen zodra we ze hebben ontvangen)

Geef een reactie

QR Code Business Card