Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

KarperXL, nieuwe karperwebshop
Bij boerenslootjes zie je het gauw, maar ook in meren en plassen: algen in het water. De meeste algen zijn niet gevaarlijk, maar wel hinderlijk. Het is lekkerder zwemmen en duiken in helder water dan...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Algen in het water

Bij boerenslootjes zie je het gauw, maar ook in meren en plassen: algen in het water. De meeste algen zijn niet gevaarlijk, maar wel hinderlijk.

Blauwalg in het waterHet is lekkerder zwemmen en duiken in helder water dan in groene soep. Vooral bij warm weer groeien de algen snel en wordt het water steeds groener. Op hete dagen kunnen algen zo snel groeien dat ze alle zuurstof uit het water verbruiken. Vissen kunnen dan stikken door zuurstofgebrek in het water. Na zo’n algenbloei komen dode vissen bovendrijven.

Algen worden veroorzaakt door een overmaat aan voedingsstoffen in het water. Een deel daarvan komt via de grote rivieren uit het buitenland, maar Nederland draagt zelf ook veel bij: mest vanaf landbouwgronden en de lozingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn de belangrijkste bronnen.

Schuim op het strand
Ook in de Noordzee en de Waddenzee leidt een overvloed aan meststoffen tot een sterke groei van algen. Zo komt de plaagalg of schuimalg elk voorjaar tot bloei in de kustwateren. Onder invloed van de wind ontstaan dan op het strand schuimmassa’s die hinderlijk zijn voor mens en dier. De branding klopt het schuim nog eens lekker op. Het schuim is wel hinderlijk, maar niet gevaarlijk: er zitten geen giftige stoffen in.
Niet alleen de schuimalg, maar ook zeesla en darmwier groeien snel in voedselrijk water. En ook in zee kunnen algen- en wierbloei leiden tot zuurstofloosheid in het water en de zeebodem.
In de Duitse Bocht en het Kattegat leidt dit regelmatig tot de massale sterfte van bodemorganismen, waardoor voedselschaarste optreedt voor vele soorten vissen en zeevogels.

Blauwalgen
Blauwalg Blauwalgen zijn daarentegen wel gevaarlijk. Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als groene sliertjes of slijmerige proppen in het water. Een andere naam is cyanobacteriën. Ze hebben meestal een blauw-groene kleur en sommige zijn rood-bruin.

Blauwalgen ontstaan bij warm weer en komen vooral voor in zoet, stilstaand water zoals vijvers en zwemplassen. Blauwalgen drijven op het water en vormen een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. De blauwalgen vormen dan een groenachtige, stinkende brei.
Bij het afsterven produceren blauwalgen giftige stoffen, die bij inslikken schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De stoffen kunnen niet via de huid binnendringen.

Ziekteverschijnselen door blauwalgen
Gezondheidsklachten door blauwalgen komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen meer water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden twaalf uur nadat er gezwommen is zichtbaar. De symptomen zijn uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Mensen die de blauwalgen binnenkrijgen kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden en levercellen kunnen beschadigd raken.
Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Wat te doen bij besmetting door blauwalgen?
De ziekteverschijnselen door blauwalgen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Raadpleeg wel een huisarts, want de verschijnselen kunnen ook door andere bacteriën veroorzaakt worden

Bron foto’s: Fryslansite / Weersite Ruben Weytjens
QR Code Business Card