Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Zwartbekgrondel
De laatste jaren nemen de toevallige vangsten weer enorm toe; de Chinese wolhandkrab zorgt dat vele vissers radeloos op het einde van de visdag weer naar huis gaan. Maar waar komt die Chinese Wolhandkrab toch...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Chinese wolhandkrab

De laatste jaren nemen de toevallige vangsten weer enorm toe; de Chinese wolhandkrab zorgt dat vele vissers radeloos op het einde van de visdag weer naar huis gaan.
Maar waar komt die Chinese Wolhandkrab toch vandaan en vormt dit beestje echt wel zo’n overlast?

De Chinese wolhandkrab heeft een vierkantig rugschild en is grijsgroen van kleur. De punten van de scharen zijn wit. De breedte van het rugschild kan tot 85 mm bedragen. De looppoten zijn afgeplat en hebben een gele kleur. Het voornaamste kenmerk is de wollige beharing op de scharen. Op de haren zitten tast- en reukorganen, waarmee ze prooien in de modder kunnen opsporen.
Om het geslacht van de krabben te bepalen moet je de onderkant bekijken: mannetjes hebben een smal “klepje” in de vorm van een omgekeerde T. Vrouwtjes hebben een grote driehoekvormige klep, waar in het broedseizoen de eitjes achter zitten.Chinese WolhandkrabHet beestje is al in 1912 vanuit China, Europa binnengekomen als verstekeling aan boord van een schip. In 1929 zijn ze voor het eerst in Nederland aangetroffen. Sindsdien hebben ze zich hier behoorlijk uitgebreid en vormen bij tijd en wijle een heuse plaag. Vooral in de jaren ’30 tot ’50 vormden de beesten met name in België en Nederland een ware plaag. Na een tijd van ‘rust’ waren de jaren ’90 weer krabrijke jaren.

De Chinese wolhandkrabben komen algemeen voor in zoet en brak water, maar om zich voort te planten gaan ze in het najaar naar zee.
Op het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen worden ze elk jaar gebruikt tijdens de cursus “overzicht dierenrijk”. Bij het eerstejaarspracticum zijn ze snij-object voor de studenten. Waarom ze net als de paling perse naar zee willen is niet bekend. Hoe ze de weg vinden weten ze ook niet. Andere beesten zoals stekelbaarsjes en zalmen leven in zee en komen juist naar het zoete water om zich te vermenigvuldigen.

Veel sportvissers hebben last van deze Chinese Wolhandkrab. Karpervissers die om de haverklap hun piepers horen, witvissers die alleen maar aas kwijtraken of na het ophalen, boven het wateroppervlak een krab van de haak zien vallen…de voorbeelden zijn legio.Maar valt er iets tegen de krabben te doen?
Het antwoord is simpel. Nee.
Deze beesten hebben zich als (uitheemse) diersoort in Nederland weten te vestigen. Ze planten zich goed voort. Ook vanuit overheidswege zal een aanpak tegen de krab in Nederland bij voorbaat nutteloos zijn.

Chinese WolhandkrabWanneer u als sportvisser te maken krijgt met dit beestje kunt u negen van de tien keer beter een andere stek zoeken. Met het aanpassen van uw vistechniek zult u waarschijnlijk niet van de krabben verlost zijn. Karpervissers die met pop-ups gaan vissen in plaats van met boilies zullen ook binnen een half uurtje op hun beslissing terugkomen. De krabben zijn en blijven meesters in het wegsnoepen van aas rond een haak.

Bronnen: Visserslatijn Nederland, De Strandwerkgroep en Dorpskrant van Noordlaren. Foto’s: Johan Mares, Strandwerkgroep.
QR Code Business Card