Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Brasem
Teken zijn spinachtige beestjes die op grashalmen of bladeren liggen te wachten tot er een warmbloedig wezen voorbij komt. Teken sporen hun “slachtoffers” op, doordat ze heel goed warmte en koolzuur (uit adem) kunnen waarnemen....
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Teken

Teken zijn spinachtige beestjes die op grashalmen of bladeren liggen te wachten tot er een warmbloedig wezen voorbij komt. Teken sporen hun “slachtoffers” op, doordat ze heel goed warmte en koolzuur (uit adem) kunnen waarnemen.

TeekAls het slachtoffer valkbij is, laten ze zich er bovenop vallen. Deze “minivampiers” (formaat 1 tot 5 mm) hechten zich meteen aan de huid vast, waarin ze vervolgens een gaatje boren om bloed te zuigen. Als onvrijwillige gastheer dienen vaak herten, zwijnen, knaagdieren, loslopende honden en soms mensen.
Teken kunnen drager zijn van een paar nare ziektes die ze bij het bloed zuigen op hun slachtoffer kunnen overbrengen. In Nederland is dat de Lyme-ziekte. Van teken in ons land is een kwart met deze gevaarlijke ziekte besmet.

Hengelaars risicogroep
Sportvissers die zich vaak in de vrije natuur ophouden en daarbij met hoog gras of struiken in aanraking komen, lopen een grote kans door een teek gebeten te worden.
Zij lopen dus ook risico om met de Lyme-ziekte besmet te raken. Soms wordt de teek of de beet niet opgemerkt. Vaak ontstaat er rond de bijtplek een rode vlek. Maar dat hoeft niet!
Enkele weken na de beet kunnen ziekteverschijnselen optreden die duiden op een aantasting van zenuwstelsel, gewrichten en hart:
· verlamming aangezichtsspieren
· heftige pijnen in armen, benen of lichaam
· gezwollen, pijnlijke gewrichten
Bloedonderzoek kan een aanwijzing geven dat men met de Lyme-ziekte is besmet. Als besmetting in een vroeg stadium wordt vastgesteld, is de ziekte goed met antibiotica te genezen.

Niet leegknijpen
Als men door een teek is gebeten, moet men die zo snel mogelijk verwijderen. Daarbij moet voorkomen worden dat de teek wordt “leeggeknepen”. Hierdoor zouden de Lyme-bacterien alsnog in het bloed terecht kunnen komen. Als men de teken met de vingers of een gewone pincet verwijdert, loopt men dus kans op besmetting. Voor de verwijdering wordt daarom een speciale teken-pincet aangeraden.

Voorkomen door goede kleding
Het is natuurlijk heerlijk om alleen in een T-shirt en een korte broek door bossen en struiken te banjeren, maar de kans op een tekenbeet is dan wel erg groot.
Wanneer u als sportvisser vaak in de natuur verblijft, is het verstandig om zoveel mogelijk uw lichaam te bedekken: shirts met dichte kraag en lange mouwen, lange broek, lange sokken en liefst een hoed met een brede rand. Die vliegvissers met hun grote hoeden zijn dus zo gek nog niet!

Meer informatie
Over teken en wat je moet doen als je door een teek wordt gebeten, heeft de stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG) een brochure uitgebracht. Deze is kosteloos aan te vragen.
Men wordt alleen vriendelijk om een vrijwillige bijdrage verzocht.
In dit boekje wordt ook aandacht aan drie andere door teken overgebrachte ziektes geschonken die u op vakantie in diverse Europese landen kunt tegen komen.

SAAG
Postbus 160
1540 AD Koog a/d Zaan
tel (075) 6125598

QR Code Business Card