Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Snoeken doe je zo!
Beginnende vissers hebben allemaal hetzelfde probleem. Zij nemen het doorgaans te licht op en denken: “Ik zet me aan de waterkant en vang een massa vis.” Vergeet het maar zo gemakkelijk is het zeker niet....
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Vissen met de vaste stok

Beginnende vissers hebben allemaal hetzelfde probleem. Zij nemen het doorgaans te licht op en denken: “Ik zet me aan de waterkant en vang een massa vis.” Vergeet het maar zo gemakkelijk is het zeker niet.

Door Frederik

Vissen met de vaste stokDat is zelfs bij hengelaars met ervaring ook niet waar. Wat wel waar is, ze zullen een visje meer vangen daar ze meer ervaring hebben qua techniek.
Op gebied van vaste stok kan ik wel raad geven, aangezien ik daar het meeste ervaring mee heb. Ik ben geen kampioen maar kan me wel bij de ervaren hengelaars rekenen.

Zelf zit al zo een 42 jaar aan de waterkant en heb alles zelf moeten zoeken. Heel belangrijk voor beginnende hengelaars is degelijk materiaal, geef liever een paar centen meer uit maar koop geen rommel. Een degelijke vaste hengel heeft u al voor de prijs tussen de
€300 en €500. Neem desnoods een ervaren hengelaar mee naar de hengelsportzaak.

Uitloden van de stek
Het uitloden van de visstek is ook heel belangrijk zodat u weet hoe u wil vissen op dit stek.
U monteert uw lijntje aan de hengel, peilloodje aan de haak en recht onder uw hengeltop uitloden op de plaats waar u wenst te vissen.
Uw dobber staat goed als het peilloodje de bodem raakt en de bovenkant van uw dobbert gelijk staat met het water.
Als dat gebeurd is, neemt u een stukje tape en u legt de draad strak naast uw hengel. Vervolgens kleeft u de tape vast op uw hengel ter hoogte van de bovenkant van uw dobber.
Wilt u met meer dan één dobbertje op grond vissen, dan schuift u de dobber omhoog tot uw dobber onderaan gelijk staat met de bovenzijde van de kleefband op uw hengel. U dient de draad wel strak naast uw hengel te leggen.
Uw stek uitloden wil ook zeggen dat u uw stek uitloodt op zo een kleine vierkante meter op zoek naar oneffenheden op de bodem van het water.

Lokvoer
Lokvoeder werpenBij het voederen dient u op te letten u nooit uw voerballen te ver werpt, omdat de vis dan achter uw stek zal zitten en niet op de plaats waar u wenst te vissen.

Daarom een gouden raad op licht stromend water: werp uw voerballen een halve meter voor het einde van uw hengel op de plaats waar u wilt vissen. Uw voer telkens op de juiste plek werpen kunt u thuis leren in de tuin met een emmer en tennisballen of iets
dergelijks.

Lokvoeder werpenZet die op 9 meter van u vandaan en probeer de ballen er steeds in te werpen. Zo kunt u het makkelijkste leren om te voeren op uw stek.
Het klinkt misschien belachelijk maar zo heb ik het ook van mijn vader geleerd en ben hem daar nog steeds dankbaar voor.

Lokvoer maken
De vraag van veel beginnende vissers is, hoe moet ik mijn voer maken en wat is goed voer?
Uit ervaring weet ik dat u het beste het lokvoer zelf kunt samenstellen, het is dan ook veel goedkoper dan kant en klaar gemaakte voertjes die u kunt kopen in de viswinkel (hiermee bedoel ik uiteraard niet dat deze niet goed zijn).

Mijn eerste voertje maakte ik zelf op 8-jarige leeftijd met het volgende. Ik had dit afgekeken van mijn vader zaliger. Een aardappel gekookt en deze platgemaakt, daar wat wit broodmeel bij een handvol gemalen kemp en een handvol bruine suiker.
Fier als een gieter naar het water om te kijken of er iets te vangen viel met dit zelfgemaakt voertje, voor mij was het een heel goed resultaat. Ik ving er een visje of 10 mee, kleine voorntjes en een paar kleine platjes van een hand groot.

De start was gemaakt om mijn voertje zelf samen te stellen. Mijn vader vertelde me waarom hij bruine suiker in het voer deed, namelijk om grote platte te vangen. De volgende visbeurt verdubbelde ik de bruine suiker en ja hoor de platte werden groter en voor mij werd de strijd met de vis heviger.
Elke vrije dag die ik dan had ging ik aan de waterkant zitten om meer vis te vangen. Ik wilde altijd meer en meer vangen dus daar is de start gemaakt voor het wedstrijdvissen. Helaas was ik toen nog te jong om in een club lid te mogen worden.
Men moest in die tijd 12 jaar zijn om in een vereniging aangenomen te worden en dan nog kwam je op een wachtlijst te staan, zo groot zijn de verenigingen hier (in België) geweest dat men plaatsgebrek had op de vijvers om de leden te zetten. Dat is nu anders. Nu mag en kunt u overal direct lid worden zonder probleem.

De raad die ik wil meegeven aan een beginnende visser is dus; veel gaan vissen in uw vrije tijd en dit omdat elke sport goed onderhouden moet worden. En zeker als u wilt oefenen in competitieverband. Oefening baart kunst. Zowel voor de hengelsport als voor het aanmaken van het voer.

Voersamenstelling voor brasem op lichtstromend water
Ik zal een samenstelling van een voertje geven waar ik vroeger op lichtstromend water mee viste en mooie resultaten behaalde op brasem.

500 gr bruin broodmeel
500 gr zoet koekjesmeel
150 gr polenta (geweekt in warm water)
100 gr maïsbloem wit
100 gr gebrande gemalen kemp (geweekt in warm water)
200 gr natte mergel (mag pas bijgevoegd worden als voer klaar is voor gebruik)

Klaar maken voor gebruik wanneer polenta en gemalen kemp afgekoeld zijn. Water eraf gieten en dan polenta bij uw voer mengen. Zeven, 10 minuten laten trekken en dan kemp bijvoegen en opnieuw zeven. Wederom 10 minuten laten staan en dan kijken of het voer vochtig genoeg is voor gebruik. De natte mergel erbij doen en voor de laatste maal zeven en voertje is klaar voor gebruik.

U kunt voor eventueel lokaas in uw voer zelf de keuze maken tussen kleine maden en casters of kleine vers de vase.

Met dit voertje kunt u alle kanten uit. U kunt het gebruiken op kanaal en op vijver. Maar op vijver laat u de natte mergel weg. Mergel dient hoofdzakelijk om uw voer te verzwaren en voor niets anders. Dit kan  natuurlijk ook met grind, keitjes en wit zand. Dit laatste is met name goed voor de voornvisserij.

Reinigen van maden
Qua reinigen van maden hoort u wellicht de wildste verhalen. Er bestaan zoveel madenreinigers in de viswinkel die goed zijn, waarom zou u ze dan nog gaan wassen? Teveel werk en het haalt niets uit. Gooi er gewoon wat madenreiniger over en de zaak is rond. En uit eigen ondervinding kan ik u zeggen; maden wassen hoeft echt niet.

Als de vis echt honger heeft, bijt-ie aan alles. Of ze nu gewassen zijn of niet heeft dan echt geen belang meer. Het enige wat u als visser moet hebben, is vertrouwen. Zowel in uw voer als het aas en aan de waterkant moet u er met je volle verstand bij zijn. Dan lukt het wel.

De grootste fout…
De grootste fout bij sommige vissers is wanneer ze slecht gevangen hebben, dat ze aan hun voer beginnen te prutsen. Dat is een van de tekenen dat ze geen vertrouwen hebben in hun voer. Dan gaat het ook van kwaad naar erger. Blijf van uw voer af, een slechte dag is geen slecht jaar en elke hengeldag is niet dezelfde. Het kan van zoveel verschillende dingen afhangen dat uw dag geslaagd is of niet. De weersomstandigheden, de windrichting, veel of weinig wind, en dat zijn nog maar enkele voorbeelden.
Maar grotendeels moet de schuld in eigen boezem gezocht worden. En dat is iets wat een hengelaar niet graag toegeeft dat hijzelf iets verkeerd gedaan heeft.

Persoonlijk heb ik veel geleerd door oefening en met mijn ogen. Door gaan te kijken bij andere vissers die meer vis op het droge haalde dan ik zelf, kijken hoe hun loodzetting was, kijken terwijl ze hun plaats aan het uitloden waren, kijken met welk aas ze visten en hoe ze hun voer maakten. U leert evenveel, of meer zelfs, door te kijken dan eraan te beginnen zonder te weten wat u moet doen om een goede visdag te hebben.
En al zeg ik het zelf… ik heb veel mooie visdagen beleefd en zal er nog veel beleven.

QR Code Business Card