Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Politiek eist maatregelen visserij IJsselmeer
Daar ik geen wedstrijdvisser ben maar wel heel fanatiek vis, dacht ik: “Waarom anderen niet eens laten zien hoe ik vis?” Wat voor materiaal, voer, aas en techniek ik gebruik en het waarom zal ik...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Getijdevissen met de feeder

Daar ik geen wedstrijdvisser ben maar wel heel fanatiek vis, dacht ik: “Waarom anderen niet eens laten zien hoe ik vis?” Wat voor materiaal, voer, aas en techniek ik gebruik en het waarom zal ik omschrijven.
Meestal richt ik me op gewicht en aantal is minder belangrijk. Het gaat niet om iets te promoten of reclame te maken, want veel van de dingen die ik gebruik zijn door mezelf ontwikkeld of gemaakt. Het zijn ook geen adviezen die anderen aan moeten nemen. Het is gewoon een uitleg hoe ik het doe.

Door Jos Holl

Visplateau met wielen
VisplateauMijn zelf gemaakt vis plateau is 70 x 90 cm. Helemaal gemaakt van aluminium en een stalen onderstel met wielen. Een paar bijzonderheden. De poten zijn niet zo als gebruikelijk van rond 16 maar vierkante koker van 25 x 25 x 2 mm. Lengte ongeveer 70 cm met verlengstukken van 30 cm. Deze zitten niet geschroefd maar de hoogte wordt ingesteld met borgclips.
Voordeel hiervan is minder beschadigingen. Dus ze schuiven altijd goed. Omdat ik veel ruimte heb, zet ik gewoon een klapstoel op het plateau en zit dus makkelijk. Aan de zijkant van het plateau Visplateauzitten een aantal staafjes van rond 16 mm om alle benodigde hulpmaterialen te bevestigen zoals paraplu, maden bakjes, leefnet etc. Voordeel hiervan is dat ze niet aan de poten zitten en dus in hoogte meegaan en altijd goed zitten.

Feeders
Een normale van 2,7 meter, een normale feeder van 2,9 meter en een zelfgemaakte van 5 meter. Omdat de normale feeder vrijwel door iedereen bekend is, omschrijf ik alleen die hengel waar ik de laatste tijd zeer goede resultaten mee boek.
Ik had eerst een oude insteekhengel aangepast met ogen etc. naar ongeveer 5 meter lengte. Een fijne hengel en afstanden van 100 meter haalbaar. Na een tijdje hier mee gevist te hebben, heb ik de hengel vervangen door een hele lichte uitschuif matchhengel van 7 meter in te korten naar 5 meter. Deze bevalt me ontzettend goed. Lengte goed, ligt heel fijn in de hand, goede beet registratie, en mooie buiging om de klappen van de vis op te vangen.
Ook een reden waarom ik veel met die lange hengel vis, dat ik de laatste tijd steeds korter bij de kant ben gaan vissen, soms tussen 15 en 20 meter.

Dit geeft een heleboel voordelen. Eén ervan is dat je veel sneller bent. Je slaat aan, doet de hengel omhoog waardoor de korf direct los is van de grond en je de vis al een heel stuk hebt gehaald.
Nu nog een paar slagen met de molen om hem helemaal binnen te halen. Nu niet denken dat je in een wedstrijd hier niet mee uit de voeten kunt, ook in de rij met een man of 8 gaat dit prima.
Misschien komt het wel door dat de anderen meestal naar 30 meter of verder gaan en dat je dan alleen een plekje hebt kort bij de kant. En vraag het de echte oude Maasvissers maar, die zeggen allemaal dat de echte grote vissen net achter de stenen waar het zand begint, zitten.

Voer
Mijn voer dat ik gebruik is vrij eenvoudig. Ik zal hier zonder geheimen de exacte combinatie ervan geven.
50% bruin brood,
10% gele gevaar,
10% beschuit,
10% colan,
10% eiercake,
10% kant en klaar van plaatselijke hengelsportzaak.

Als de brasem langere periode goed bijt, vul ik bovenstaande combinatie wel eens aan met circa 5% gemengde granen en of geitenbrok.

Gemiddeld vang ik hiermee grotere vissen dan voorheen, maar het voer heeft een nadeel; het werkt traag.
Dus soms heb ik een lichter voertje (bv. voornvoer) bij me om sneller te starten.

Vanaf het begin ga ik natuurlijk dan steeds meer over naar mijn standaardvoer, afhankelijk van hoe de vis wil bijten. Bv. eerst om de 3 korfjes één van mijn normale voer. Na circa een kwartier om de twee korfjes en na een half uur helemaal.

Lijn
Op de 2,7 meter hengel heb ik een grotere molen met een voorslag van 0,28mm en een gevlochten lijn van 0,04mm voor het geval dat ik verder wil vissen. Op de 2,9 meter hengel een klein molentje zonder voorslag en gevlochten lijn van 0,12mm. Op de 5 meter hengel ook meestal zonder voorslag een klein molentje en gevlochten lijn van 0,06mm.

Montage
FeedermonmtageDe meest gebruikte montage van de laatste periode is zo eenvoudig mogelijk. Aan het einde van de lijn een stukje powergum en een wartel. In die wartel hang ik de voerkorf en de lus van de onderlijn. Dus geen gebruik van lus of afhouders, etc.
De enige speling is de lengte van de rubberring van de korf. Met gevlochten draad ruim voldoende om de beet te zien. Groot voordeel hiervan is dat de vis meestal zichzelf haakt. Want als hij wegzwemt, wordt hij direct geremd door de korf en zit vast. Alleen dan als de vis heel slecht of voorzichtig bijt, gebruik ik een klein lusje tussen de korf en de wartel van maximaal 5 cm. De lengte van de onderlijn varieert bij mij van 0,75m tot ruim 2m. De angel varieert gebruikelijk van 12 tot 8. Op de angel en onderlijn kom ik terug bij de manier van vissen.

Voerkorf
VoerkorfKorfjes maak ik van oude insteek- of telescoophengels waarvan ik stukjes afzaag van 4 tot 5 cm. Omdat ik meestal op korte afstand vis, gebruik ik hoofdzakelijk 30 gram lood, zonodig voorzien van hele kleine ankertjes.

Onderlijn
Onderlijnen zijn bij mij in de meeste gevallen circa 1m lang bij redelijke stroom in het water. Als de stroom weg is, vermindert of stopt, kan het zo zijn dat ook de beet weg valt. Dan kan het gebeuren dat ik de onderlijn verleng tot soms wel 2m of meer. Dit doe ik eenvoudig door de onderlijn er af te halen en een dikke lijn met twee lussen van ongeveer 1m ertussen te plaatsen.

Haken
De haken die ik gebruik zijn gemiddeld nr. 10 tot nr. 12
Dit is heel veel bepalend door wat voor vis er zit en hoe veel hij bijt of hoe veel je mis slaat.
Mijn ervaring leert mij dat ik het best een zo groot mogelijke haak kan gebruiken. Als hij heel goed bijt ga ik zelfs wel eens naar nr. 8

Aas
Rode en/of witte maden, casters, pieren en soms een bolletje voer.
Natuurlijk indien terplekke toegestaan.

Smaakjes
Natuurlijk gebruik ik ook wel eens wat smaakjes voor op het aas, alleen zeer weinig. Door de jaren heen heb ik misschien wel 25 of 20 soorten in mijn viskoffer zitten. Daar van zijn er maar twee die ik de laatste tijd wel gebruik. De ene is Vitamo, wat alleen gebruikt wordt als er echt geen oplossing te vinden is, zowel op de maden als op de pieren.
De meest gebruikte is Leber. Soms doe ik dit direct op de maden of pieren, maar het meest doe ik in een kleiner maden bakje de Leber bij de maden om ze goed te laten doordringen van de smaakstof. Dit kan soms wel drie dagen voor ik ga vissen al plaatsvinden.

> Op de volgende pagina ga ik in op de manier van vissen

QR Code Business Card