Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Minipaspoort van de snoek
Is vers de vase het wondermiddel om de vangsten te vergroten tijdens een vissessie? Mijn antwoord hierop is: Ja Door Frederik Die kleine beestjes zijn altijd in trek voor de vis, het is dan ook...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Vissen met vers de vase

Is vers de vase het wondermiddel om de vangsten te vergroten tijdens een vissessie?
Mijn antwoord hierop is: Ja

Door Frederik

Vers de vaseDie kleine beestjes zijn altijd in trek voor de vis, het is dan ook een natuurlijk voedsel voor de vis. Bijna in elk water zijn ze aanwezig, die kleine rode beestjes waar de vis zo op verlekkerd is.

Hoeveelheden
Op wedstrijden waar deze beestjes toegelaten zijn, moet u ze zeker hebben om in uw voer te doen. Persoonlijk gebruikte ik ze ook in grote hoeveelheden, omdat ik de tijd had om ze zelf gaan te scheppen voor eigen gebruik.
Per wedstrijd gebruikte ik toch 3 liter kleine beestjes om te voeren, verdeeld als volgt:
– 1 liter deed ik bij mijn vast voer en
– 2 liter gebruikte ik in mergel om tijdens de wedstrijd bij te voeren.

Waar ik hier over praat is wel wedstrijden met de vaste stok, met de feeder heb ik hier geen ervaring mee en kan dus ook geen raad geven hoe u hier vers de vase moet gebruiken.

De avond voor de wedstrijd zette ik mijn gezeefde mergel klaar en om het te bevochtigen legde ik er krantenpapier dubbelgevouwen bovenop. Daar nipte ik dan water op, zodat de krant doordrenkt was en het vocht gelijkmatig in de mergel kon trekken. Dit bleef zo een ganse nacht staan.
Hier kunt u natuurlijk ook een smaakstof aan toevoegen zodat dit gewoon mee in de mergel kan trekken.

De morgen nadien werd de mergel dan nogmaals door de zeef gedaan en was het klaar voor gebruik. De beestjes zelf werden pas een half uurtje voor de wedstrijd toegevoegd, eerst losgemaakt met kurkpoeder en dan bij de mergel.

Om in mijn vast voer te doen gebruikte ik half om half een halve liter diepgevroren beestjes en een halve liter levende. De diepgevroren kon er al een half uurtje voor de wedstrijd ingedaan worden, maar de levende wachtte ik mee tot 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Dit om toch ook levende beestjes in het voer te hebben.

Op de stek?
Vast voer werd op enkele meters uit het kantje gesmeten en mergel op 9,5 meter om de brasem te verschalken met een paar balletjes vast voer erbij. Dit vast voer moest dan dienen om te zien wanneer de brasem op mijn stek aanwezig was.
Zolang er voorntjes op de stek gevangen werden, zat de brasem er nog niet en kon je rustig in het kantje verder op de voorntjes blijven vissen. En dat ging snel aangezien je geen stukken moest afsteken en direct het visje in de hand had om te onthaken. Ik viste toen wel zonder weerhaak in het kantje, zodat het onthaken nog sneller ging.
Als er brasem op de stek zat op 9,5 meter en je kon hem aan de praat krijgen, dan was de wedstrijd al zo goed als gewonnen. Maar je moet hem ook kunnen vangen hé.

De hengelsport kan toch zo mooi zijn. Maar ook hard als je niets vangt of alles op een verkeerde manier gebruikt.
Doet uw beestjes niet te vroeg in uw vast voer of ze zijn allemaal dood en zal het resultaat van uw wedstrijd minder zijn.

De grootte
Het beste aas om de vis aan te bieden is natuurlijk op de eerste plaats grote vers de vase. Op de tweede plaats kleine rode maden (toen nog toegelaten) en heel kleine mestpiertjes om op brasem te vissen.

Hopelijk heb ik hier weer mijn steentje bijgedragen met een nuttige tip over het gebruik en het behandelen van vers de vase voor de wedstrijd.

UITGELICHT: Vers de vase
Ook wel muggenlarven genoemd. Muggenlarven zijn larven van de dansmug. Ze zijn te vergelijken met een fel rode draad van enkele millimeters lang. Als aas is het zeer geschikt voor brasem, voorn en baars. Als de vis moeilijk aast en geen zin heeft om toe te happen, is vers de vase een echte killer.
Bij vers de vase wordt vaak een haak maat 18 gebruikt. In het begin zal het plaatsen van de vers de vase op de haak wat lastig zijn. Om te kopen is vers de vase vrij duur. U kunt vers de vase ook zelf ‘scheppen’. De vers de vase brengt zijn leven door in de bovenste slijklaag van vijvers, waterlopen, meertjes of sloten. De rode stippen op de slijklaag laten hun aanwezigheid verraden. U kunt ze bijeenzoeken met een nylon net, met kleine mazen, door het net door de bovenste laag te graaien en daarna het overtollige slijk door horizontale bewegingen te verwijderen. De grote vers de vase bevind zich in de vuilresten en moet handmatig verwijdert worden en dan apart in water bewaard worden. Plaats die zo weinig mogelijk in de zon. Dan kunnen die een aantal dagen bewaard worden in de koelkast (dagelijks water verversen is noodzakelijk). De kleinere vers de vase kan enkel verwijdert worden uit de nog overblijvende slijkresten door die in een bak te doen, er water overheen te gieten, een gaasnet erboven doen en na een paar uur kunnen de kleine larven met een fijne zeef afgeschept worden. Het resultaat wordt op krantenpapier gelegd zodat die zoveel moegelijk water verliezen. Dan kunnen de overblijvende beestje in een droog krantenpapier gewikkeld worden die klaar zijn voor onmiddellijk gebruik. De ingepakte vers de vase kan een 3-tal dagen bij een temperatuur van +- 2°C in de koelkast bewaard worden.

QR Code Business Card