Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

10e NHSF Bijeenkomst op 09/06/2012
In dit artikel neem ik het penvissen stap voor stap met je door. Van materiaal tot methodes. Dit artikel is geen sfeerverhaal. Ik wil juist de technische kant van het penvissen wat verder uitleggen of...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Penvissen op stilstaand water (karper) dl4

In dit artikel neem ik het penvissen stap voor stap met je door. Van materiaal tot methodes. Dit artikel is geen sfeerverhaal. Ik wil juist de technische kant van het penvissen wat verder uitleggen of toelichten.

In dit deel: Loodzetting, haken en peilen
< Vorig hoofdstuk; Materiaal

Door Pieter Stam

Loodzetting
Over de manier waarop het lood aan de lijn moet worden bevestigd (loodzetting) zijn verschillende artikelen geschreven. Vooral in de wedstrijdvisserij (witvis) is dit een hot item. Zelf vind ik het ook wel belangrijk maar ik hou het het liefst simpel.
Ik zet het complete draagvermogen, het bulkgewicht, van de pen op 0,1 gram na, op ongeveer een halve meter van de haak (B). Op 5 en op 10 cm van de haak komen twee kleine loodjes van 0,1 gram (resp. X en Y). Deze zijn bedoeld het laatste stukje lijn voor de haak plat over de bodem te laten lopen en om de pen perfect uit te loden. (zie peilen). Het bulkgewicht verdeel ik altijd over een aantal loodjes vlak onder elkaar.
Dit werpt beter in en is iets gestroomlijnder onder water en tijdens de dril (tussen de planten). Ik gebruik deze loodzetting voor zowel vaste als engelse pennen. Zie voor iets meer duidelijkheid de onderstaande afbeelding.
Montage penvissen
Als we veel nep-aanbeten krijgt door lijnzwemmers kunnen we er voor kiezen om niet 10 cm van de lijn over de bodem te laten lopen maar 30 cm of soms nog meer. De echte aanbeten zijn zo wel minder goed zichtbaar maar het aantal nep-aanbeten neemt meestal wel af.

Haken
De haak wordt tijdens het penvissen gekozen aan de hand van het gebruikte aas. Als ik het aas op een hair vis, gebruik ik een wat kleinere haak dan wanneer het aas op de haak wordt gevist.
Elke fabrikant heeft goede haken in zijn assortiment, helaas verschillen de maataanduidingen nogal. Het liefst gebruik ik een maat 6 voor het vissen met een hair, en een maat 4 voor het vissen met aas op de haak (merk: PB Long Distance Hook of vergelijkbare haak zoals de Fox 2 series).
Het belangrijkste bij het vissen met het aas op de haak is dat de haak nog nét in het aas kan verdwijnen. De haak kan worden bevestigd met halve bloedknoop of met een bledjesknoop. Zorg er dan altijd voor dat de lijn voordat er geknoopt wordt van voor naar achter door het oogje wordt getrokken. Als dit niet, of andersom, gebeurt is de inhaking dramatisch en zal vis na vis gemist of verspeeld worden.
Let bij het vissen met een halve bloedknoop altijd goed op of het uiteinde goed is afgeknipt. Ook is het belangrijk om het ‘torentje’ dat ontstaat na het knopen af en toe naar de haakpunt toe te buigen. Ook weer met als reden de inhaking te verbeteren. Eventueel kan uit het uiteinde van de knoop een hair worden gemaakt.
Zie hiervoor het hoofdstuk ‘Met of zonder hair’.

Met of zonder hair
Hairmontage
Hairmontage penvissenAls je je in het hoofdstuk “aas en voer” hebt afgevraagd: ‘Hoe krijg ik dat aan mijn haak?’ dan volgt hier het antwoord.
Zachte aassoorten zoals brood en blikmaïs kunnen gewoon op de haak worden gevist. Zorg ervoor dat het aas de haak bijna of helemaal bedekt. Met maïs hou ik liefst het haakpuntje nog nét vrij. Harde aassoorten kunnen niet op de haak worden gevist. Om hiermee te kunnen vissen moeten we een hair knopen. Zoals ik eerder schreef kan de hair direct worden doorgeknoopt uit de hoofdlijn. Zet de haak vast met een halve bloedknoop of een bledjesknoop. Nadat dit gedaan is blijft er een stukje lijn over dat we normaal afknippen. Hieruit maken we de hair, zoals hieronder is uitgelegd.

1. Knoop de haak vast met een halve bloedknoop of bledjesknoop (voorbeeld). Zorg er voor dat het uiteinde minimaal 7 centimeter is.
2. Leg een klein lusje in het uiteinde. De lengte van de hair kun je zelf bepalen.
3. Draai de hair een aantal keer om de haak heen totdat hij ongeveer hetzelfde hangt als op de afbeelding. Dit is nodig om de hair tegen de haaksteel te houden. Hiervoor zou beter een stukje krimpkous kunnen worden gebruikt. Dit is alleen erg lastig om langs de waterkant te bevestigen. Meestal hebben we namelijk geen kokend water bij ons om de krimpkous te laten krimpen. Met een aansteker verwarmen lukt niet omdat dan de hair of de lijn smelt!
4. Schuif het aas met een boilienaald op de hair en zet het vast met een stoppertje.

Elastiekmontage
Zelf vind ik het makkelijk om een elastiekje als hair te gebruiken. Het vergt wat oefening om hier een hair uit te knopen, maar als het eenmaal lukt is het erg handig. Een boilienaald is niet meer nodig. Bovendien is het aas veel sneller gemonteerd. Zie de onderstaande tekening voor de elastiekmontage:

Elastiekmontage1. Knoop de haak vast met een halve bloedknoop (voorbeeld) of bledjesknoop. Knip het uiteinde kort af.
2. Knoop het elastiekje aan de haak.
3. Rek het elastiekje uit en leg er een knoopje in. Dit is het lastigste gedeelte van de elastiekmontage. Maar oefening baart kunst. Het knoopje is absoluut nodig omdat het aas anders tegen de haak wordt geperst waardoor inhaking in de vissenbek niet of nauwelijks mogelijk is. De haak wordt anders plat tegen de haak aan geperst. Ik gebruik elastiekjes van 6.4 mm. Iets groter kan ook, kleiner is af te raden al is het alleen al omdat dan het knopen bijna onmogelijk wordt.
4. Bevestig het aas aan het elastiekje. Ik vis er niet mee met boilies, maar verder wel zo’n beetje alles wat hard is en vis vangt. Frolic kun je aan een kant open breken en dan de ring in het elastiekje hangen. Boillies kunnen eventeel ook gebruikt worden maar dan alleen wanneer er aan twee kanten van de boilie met een mesje kleine inkepingen worden gemaakt. Hierin wordt dan het elastiekje geklemd.

Combi montage (geen afbeelding beschikbaar)
De bovenstaande methodes kunnen ook gecombineerd worden. Dit gaat als volgt:
1. Knoop de haak vast met een halve bloedknoop of bledjesknoop (voorbeeld). Zorg er voor dat het uiteinde minimaal 7 centimeter is.
2. Leg in het uiteinde een knoopje op de gewenste afstand (dus geen lusje!). Bij dunne lijndiameters is soms een dubbele knoop nodig.
3. Bevestig het elastiekje tussen de haaksteel en het knoopje op de lijn. Doe dit op de manier zoals het elastiekje om de haak wordt bevestigd bij de elastiekmontage.
4. Trek het elastiekje strak aan en schuif het tegen het knoopje aan.

Peilen
Als we de pen hebben uitgelood zoals is beschreven bij ‘loodbevesting’ is het gemakkelijk om de pen uit te loden. De pen zal namelijk zinken als het laatste loodje (en de haak + aas) niet op de bodem ligt. De pen staat perfect als het op één na laatste loodje net boven de bodem ligt. Als ook dit loodje op de bodem ligt staat de pen te hoog.
Goed uitpeilen kunnen we dus maar op 1 manier doen. De pen net zolang verschuiven totdat hij precies goed in het water ligt. Zie afbeelding.

Uitpeilen         [Juist en onjuist afgestelde pennen.]

Het loodgewicht dat nodig is om de pen precies goed boven water te laten staan wordt gevormd door het bulkgewicht (B) en één klein loodje vlak bij de haak (Y).
1. De pen is te diep afgesteld. Beide kleine loodjes (X en Y) liggen op de bodem. De pen draagt nu alleen het bulkgewicht en torent dus te hoog boven het wateroppervlak uit.
2. De pen is te diep ondiep afgesteld. De pen draagt nu niet alleen (B) en (Y) maar wordt door het laatste kleine loodje (X) en eventueel ook de haak en het aas onder het wateroppervlak getrokken.
3. De pen is precies goed afgesteld. De pen wordt gedragen door zowel (B) als (Y) en staat dus perfect. (X) houdt de haak tegen de bodem en zorgt dat het laatste stukje lijn gestrekt ligt. (Y) kan nét tegen de bodem aan tikken, of er nét boven hangen. Boven water is nu een klein puntje van de pen te zien.

> Volgend hoofdstuk over aanbeet, aanslaan, landen en fotograferen

QR Code Business Card