Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

VisDeal lanceert visvangsten app Fish-Pictures
Gerookte vis, en vooral paling, is heel lekker maar bij de visboer bijna onbetaalbaar. Wanneer u echter in de gelegenheid bent zelf paling te vangen, dan kunt u ook vrij eenvoudig voor uw eigen gerookte...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Het roken van vis

Gerookte vis, en vooral paling, is heel lekker maar bij de visboer bijna onbetaalbaar. Wanneer u echter in de gelegenheid bent zelf paling te vangen, dan kunt u ook vrij eenvoudig voor uw eigen gerookte paling zorgen. Als men de experts aan het werk ziet lijkt het misschien heel moeilijk en geheimzinnig, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Wel is het zo dat u het roken het beste leert door ervaring. Dit is een goede handleiding, maar het is ook raadzaam eens bij iemand anders de kunst af te kijken. Daarna moet u het gewoon eens een keer proberen. Ongetwijfeld zal er wel eens een vis afvallen, maar laat u daar vooral niet door ontmoedigen. Als u het roken eenmaal een beetje onder de knie heeft, dan heeft u voortaan regelmatig gerookte paling waar u zich eens niet blauw aan hoeft te betalen.

Door gastauteur Erwin Sterrenburg

Schoon maken van de vis
Het is van het grootste belang de vis goed schoon te maken en te ontslijmen omdat anders het eindproduct minder goed smaakt en er ook minder mooi uit komt te zien. Het oog wil immers ook wat. Ontslijmen kan door de vis in een emmer met een goed sluitend deksel gevuld met salmiakoplossing (25%) te doen. Deksel erop en schudden maar.
Een andere manier is om de vis rijkelijk met zout te bestrooien vervolgens met een mesje het zout-slijmmengsel eraf te schrapen. Hierna nog een keer een beetje zout over de vis te strooien en vervolgens met een oude doek de laatste restjes slijm weghalen.
Paling
Bij het schoonmaken de kop en de huid en/of schubben aan de vis laten zitten, de kop is namelijk nodig om de vis vast te maken en de huid houdt het vlees bij elkaar. Maak alleen een snee in de lengte van de aarsopening tot aan iets voorbij de kieuwen en dan bij paling nog ongeveer 5 cm richting staart. Verwijder vervolgens zeer grondig de ingewanden en spoel de vis zeer goed na. Zorg dat alle ingewanden eruit zijn, maar pas er wel voor op het vlees niet te beschadigen.

Heeft u vis die u wilt gaan roken, maar heeft u geen tijd, maak dan de vis schoon en stop ze in aluminiumfolie gewikkeld in de vriezer. Vooral paling ziet er na een poos ingevroren te zijn geweest wat minder uit, maar de smaak is nog zeer goed.

Het bevestigen van de vis
De gemakkelijkste manier om paling te bevestigen is de aloude manier door middel van metalen spiesen bij de ene “kieuwvin” naar binnen te steken en deze er aan de andere kant weer uit te laten komen. Denk er wel aan bij paling langer dan 50 centimeter of bij (kortere maar) dikke exemplaren een extra zekerheid in te bouwen. Dit gaat zeer gemakkelijk door een stukje buigzaam ijzerdraad met een doorsnede van 2 millimeter en een lengte van 20 centimeter scheef af te knippen en door de paling te steken op ongeveer 10 centimeter onder de kop. Buig de korte en de lange kant omhoog en buig de lange kant haaks om de spies heen weer naar beneden. Andere vissoorten kunnen het beste met een kant en klare rookhaak bevestigd worden.

Het zouten
Zorg voor een voldoende grote bak om de vis in te zouten. Stop de vis hier in en giet hier zoveel water op dat de vis net onder water staat. Vervolgens per liter 70 gram zout toevoegen en dit een paar uur zo laten staan.
Vindt u de vis na afloop te zout of te flauw, houdt er dan een volgende keer rekening mee en maak dan de tijd waarin de vis in de pekel verblijft langer of korter. Na het pekelbad de vis goed afspoelen en laten drogen.

Hout
Om te roken zijn vele houtsoorten geschikt. Naaldhout is af te raden omdat dit hars bevat wat de smaak niet ten goede komt. Ook berkenhout is geen aanrader omdat dit hout een hoog percentage teer bevat.
Wel heel geschikt zijn bijvoorbeeld: beukenhout, elzenhout en het bijna spreekwoordelijke eikenhout. Sla uw hout droog op en zorg dat u altijd voldoende bij de hand heeft om een maaltje te roken want het is erg vervelend als je wel vis hebt maar geen hout.

De (rook)oven
Als oven is een kant en klare oven zeer geschikt, maar ook een oud olievat of iets anders met een soortgelijke grootte en vorm kan goed dienstdoen. Voor u een oven in gebruikt neemt, dient u deze wel eerst een keer in te branden, zodat de rook zich overal alvast kan hechten. Ook zijn er kleine tafelrookoventjes verkrijgbaar. Deze zijn zeer simpel te bedienen. Volg gewoon de gebruiksaanwijzing en er kan eigenlijk niets misgaan.
Paling roken
Maak in uw oven een mooi brandstapeltje en steek dit aan. Dit gaat het gemakkelijkst door er gewoon een gasbrandertje bij te houden en dit te laten liggen tot het vuur fel brandt. Het vuur zal nu fel branden, maar dan komt de truc: leg het deksel op uw oven en zet het deurtje op een kiertje. Nu zal het vuur gaan smeulen en er ontstaat veel rook. Probeer het zo te regelen dat er precies genoeg lucht bij het smeulende hout komt om niet uit te laten gaan, maar niet zoveel dat het vuur op begint te vlammen. Wacht even af of dit zo is, en als u deze situatie heeft bereikt, dan pas hangt u de vissen in de rook en sluit daarna het deksel weer.
De temperatuur is goed als u uw hand net zonder pijn tegen de bovenkant van de oven tegen de wand kunt leggen. Laat dit zo ongeveer 5 kwartier staan, maar blijf wel in de buurt zodat u direct in kunt grijpen als er wat mis mocht gaan.

Na het roken
Als de vis goed is en u van plan bent ze uit de oven te halen, zorg dan dat alles op een logische manier klaarstaat. Het werkt een stuk makkelijker met twee personen: de één pakt de stangen met daaraan de vis uit de oven en legt ze op een klaarstaand tafeltje. De tweede persoon rolt ze dan meteen in bakpapier met daaromheen weer kranten. Leg dus op het tafeltje afwisselend een stuk krant en een stuk bakpapier zodat je de vissen er in één moeite door in kunt rollen. In deze verpakking kan de vis langzaam afkoelen wat de kwaliteit ten goede komt.

Nu kunt u lekker smullen. Of u de vis koud of warm eet moet u zelf weten. Ik vind koud lekkerder, maar warme gerookte vis, zo uit de oven, is ook smullen geblazen

Alleen paling?
De vis die het meest wordt gerookt is in Nederland vanzelfsprekend de paling. Heel logisch omdat deze vis hier goed te vangen is en gerookt werkelijk fantastisch smaakt. Toch is het niet alleen paling die goed gerookt kan worden. In dit verhaal heb ik het daarom ook steeds over vis, en niet over paling. Soorten als forel en vlagzalm maar ook baars, snoekbaars, snoek en zelfs brasem en zeelt kunnen gerookt uitstekend smaken. Ook zeevis als haring, platvis en makreel smaken gerookt verrukkelijk. Maar waarom zou u zich tot vis beperken, na enige oefening kunt u ook eens gaan experimenteren met vlees en zelfs kaas (in bakpapier wikkelen en op een rooster neerzetten. Dit kan even prutsen zijn maar het resultaat vergoedt veel).

Vangstverbod voor beroeps- en sportvissers
Vanaf 1 april 2011 is het zowel verboden om bepaalde vistuigen te gebruiken als om paling of wolhandkrab in je bezit te hebben in of in de onmiddellijke nabijheid van de aangewezen gebieden. Het vangstverbod geldt voor iedereen, dus voor beroepsvissers, maar ook voor sportvissers.

QR Code Business Card