Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Brasem
Vroeger kocht men een zak Justus, gooide er wat van in een emmertje, wat slootwater erbij en voeren maar… Zo gebeurt het nog steeds en zo kan het ook wel. U kunt echter uw kans...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Lokvoer bereiden

Vroeger kocht men een zak Justus, gooide er wat van in een emmertje, wat slootwater erbij en voeren maar…
Zo gebeurt het nog steeds en zo kan het ook wel. U kunt echter uw kans op vis vergroten, door enkele aandachtspunten te volgen.

In Lokvoer beschreven we al dat de meest gunstige tijd om lokvoer te bereiden zo’n anderhalf uur voor de vissessie is.
houdt u er wel rekening mee dat als u zaden of granen gebruikt, deze wel voorgeweekt dienen te zijn.
Het anderhalf uur voor de sessie kunnen de ingrediënten goed inwerken in het voer en kan het voer wat indrogen.

RECEPT
Als u zelf uw voer maakt, dan gaat u uiteraard uit van een recept.
U kunt natuurlijk zelf wel wat ingrediënten samenvoegen, maar dan zult u wel moeten weten welke ingrediënten wat doen en hoe deze ingrediënten op elkaar werken.
Het voordeel van beproefde recepten is, dat anderen reeds e.e.a. voor u hebben onderzocht.

BEVOCHTIGEN
Om uw voer te bevochtigen kunt u week/kookvocht van ingrediënten gebruiken, maar ook leidingwater of water van uw visstek.
Voordat u het voer bevochtigd, dient u eerst alle droge ingrediënten goed met elkaar te mengen. Vervolgens voegt u in kleine hoeveelheden vocht toe. Sommigen kiezen ervoor om dit met een plantenspuit o.i.d. te doen, maar voorzichtig toevoegen is voldoende.
Probeer tijdens het mengen klontvorming tegen te gaan. Door telkens kleine hoeveelheden vocht toe te voegen gaat u dit tegen én voorkomt u dat u uw voer te nat maakt.

ZEVEN
Hoewel u grote klonten heeft weten te voorkomen, vindt er altijd kleine klontvorming plaats. Om uw voer goed op elkaar te laten inwerken en ook de kleine klontjes te verwijderen, dient u het voer te zeven. Afhankelijk van de samenstelling van het voer en de aanwezigheid van klontjes, kunt u het voer het beste twee tot drie keer (meer mag altijd) zeven.

TE DROOG/TE NAT
Als uw voer te droog is (bv. nadat u ingevroren voer heeft ontdooid of wanneer het voer heeft staan inwerken) kunt u eenvoudig weer een kleine hoeveelheid vocht toevoegen. Vergeet niet om daarna nog even te zeven.
Te nat voer dient u te herstellen door het toevoegen van uw basisbestanddelen. Gebruik geen (andere) bestanddelen die veel vocht opnemen. U volgt immers een recept.
Let erop dat u ook een evenredig deel van uw overige ingrediënten toevoegt.

AAS TOEVOEGEN
Uw voer is pas compleet als u een hoeveelheid van uw haakaas door het voer mengt. In veel gevallen zullen dit maden zijn. Denk eraan dat u de vis wilt lokken en niet wilt (over)voeren, dus wees niet te scheutig met het toevoegen van uw haakaas.
Met name levende toevoegingen (bijvoorbeeld maden en mestpieren) kunnen er voor zorgen dat uw voer sneller uiteenvalt. Houdt u hier rekening mee.

STILSTAAND/STROMEND WATER
U kunt niet zomaar ieder voer voor ieder type water gebruiken. Immers, voer voor snelstromend water zal zwaarder en vaster moeten zijn dan voer voor stilstaand water.
Verzwaren van voer kunt u het beste met klei, zand of kleine steentjes doen. (Zeven!)

QR Code Business Card