Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

10e NHSF Bijeenkomst op 09/06/2012
Gericht vissen op zeelt is eigenlijk vrij moeilijk. Er is namelijk geen echt aas voor de zeelt. Vrij vaak zult u te kampen hebben met (ongewenste) bijvangsten. DE ZEELT: EEN MODDERWROETER Laten we eerst eens...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Vissen op zeelt

Gericht vissen op zeelt is eigenlijk vrij moeilijk. Er is namelijk geen echt aas voor de zeelt. Vrij vaak zult u te kampen hebben met (ongewenste) bijvangsten.

DE ZEELT: EEN MODDERWROETER
Laten we eerst eens kijken waar de zeelt zich ophoudt.
De zeelt is geen struiner. Hij houdt zich vaak op een vaste, relatief kleine, plaats op. Kleine plassen, vijvers en stilstaande wateren zijn favoriet. Helemaal als er kroos, waterplanten en een modderige bodem aanwezig zijn.
Een zeelt is soms vrij snel te vinden, als de vis met z’n kop in de modder wroet en de staart boven het water uitkomt. Ook modderwolken of bellensporen willen nog wel eens een azende zeelt verraden.
Houdt wel in de gaten dat een zeelt een schuwe vis is. Benader daarom uw stek voorzichtig.
Wie een zeelt wil vangen, moet vroeg uit de veren. De zeelt is namelijk een vis die voornamelijk in de ochtend aast. Alhoewel dat niet inhoud dat u overdag of in de schemering geen zeelt zou kunnen vangen.

HET MENU VOOR DE ZEELT
We vertelden het al, een echt ‘zeeltaas’ is er niet. Maïs, (dauw)wormen, brood, maden…..de zeelt eet bijna alles. Verreweg het beste aas voor de zeelt is toch wel de worm.
De aanbieding van het aas zal voor de zeelt net boven, dan wel op, de bodem plaats moeten vinden. Zorg ervoor dat het aas, als het op de bodem wordt aangeboden, de ruimte heeft. De zeelt is een schuwe vis, weet u nog? De zeelt zal misschien nog even met het aas willen spelen. Daarbij mag de vis niet afschrikken van een strakgespannen lijntje of iets anders.

Een haak, een maatje 5 tot 7 voldoet prima. En de haak mag gerust lekker vol zitten. Een dikke worm, enkele korrels maïs of een tros wormen zorgen er namelijk voor dat (ongewenste) bijvangsten worden beperkt.

DE GOEDE HENGEL
De zeelt kan flink tegengas geven, vooral als je een flinke jongen aan de lijn hebt. De meesten van ons zullen best wel eens een zeelt aan de vaste hengel gehad hebben. Vaak zult de vis uit het water gekregen hebben, niet zelden brak de lijn af.
Daarom is een matchhengel, winckle picker of zelfs een lichte karperhengel aan te bevelen.
Gezien de leefomgeving van de zeelt mogen we best een iets dikker lijntje dan normaal gebruiken. Lijn met een diameter van 0,18 mm tot 0,25 mm voldoet uitstekend. Het hangt natuurlijk af van het water waar u vist en de mogelijke obstakels die u kunt tegenkomen.
Al naar gelang de grootte en hoeveelheid van het aangeboden aas varieert de haak. Zorg in ieder geval wel dat het een stevige haak is, want, zoals gezegd, de zeelt is een krachtpatser.
Als beetverklikker voldoet bijna iedere pen. Het aas ligt immers op de grond. U hoeft de pen alleen maar weg te zien lopen. En daar komen we op de beetindicatie. Net als de brasem, zal de zeelt vrijwel altijd de pen schuin wegtrekken. Sla dan nog niet direct aan, maar wacht drie tot vier seconden. Hebben!

MODERNE ZEELTVISSERIJ
De laatste tijd komt vooral de karpertechniek om de hoek kijken bij het vissen op zeelt. Ook zeelt lust de boilies, maar dan juist de kleinere exemplaren van ongeveer 14 mm. Deze vorm van het vissen op zeelt laten we verder buiten beschouwing. Juist door het aanleggen van voerplekken met miniboilies of particles zorgen we ervoor dat we bijvangsten creëren in de vorm van brasem of karper. En dat was nou net niet de bedoeling…

QR Code Business Card