Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Toekomst voor vogels en vissen op IJsselmeer
Er wordt vaak beweerd dat u de baarzen in de polder als het ware tussen de snoeken door vangt. Voor de grote baarzen klopt dit ook wel, maar baarzen tussen 15 en 30 centimeter bevinden...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Vissen op polderbaars

Er wordt vaak beweerd dat u de baarzen in de polder als het ware tussen de snoeken door vangt. Voor de grote baarzen klopt dit ook wel, maar baarzen tussen 15 en 30 centimeter bevinden zich vaak in scholen op vaste plekken. Deze plekken zijn meestal niet zo gek moeilijk te vinden, en kent u er een paar, dan kunt u ook ieder seizoen opnieuw veel lol beleven.
Aan licht materiaal geven ook iets minder grote baarzen schitterende sport, in verhouding tot zijn grootte is een baars zelfs behoorlijk sterker dan een snoek. Als u er een baars van een centimeter of 40 aan krijgt denkt u eerst met iets groters te maken te hebben.

Door Erwin Sterrenburg

De juiste stek
Het is van groot belang om op de juiste stekken te vissen omdat de baarzen waar het ons om te doen is, zich vaak op bepaalde plekken ophouden en zich hier ook op blijven houden.
De stekken zijn niet zo moeilijk te herkennen: steigers, bruggen, beschoeiingen en boten zijn bijna altijd goed. Ook alle andere “bouwwerken”, bomen langs het water en kruispunten van wateren, zijn altijd goed. Een bijzondere plaats is er voor sluizen en gemalen. Dit zijn werkelijk ideale stekken omdat het water hier vaak in beweging is en omdat er veel prooivissen te vinden zijn. Ook kunt u als u alleen stilstaand water in de buurt heeft (zoals ik) bij een gemaal ook eens in “echt stromend water” vissen, en dat is ook wel eens leuk.

Een ander mooi aspect van deze visserij is de tijd van het jaar en het weer waar u mee te maken heeft. Als het heel warm weer is laten andere vissen het nog wel eens af weten, maar het lijkt bij baarzen wel omgekeerd: hoe hoger de temperatuur, hoe actiever de baars. Ook op zomeravonden jagen de baarzen dikwijls zeer actief aan de oppervlakte terwijl u ze af en toe achter andere visjes hoort jagen.

Met kunstaas
Altijd goed blijft een gewoon klein spinnertje, vooral als het voorzien is van een klein beetje rood, een pluimpje rond de dreg bijvoorbeeld. Gooi dit naar plaatsen waar u vermoedt dat er baars zit. Neem zoveel risico als u durft te nemen. Wanneer het een brug, een steiger of een boot betreft, vangt u namelijk meer dan wanneer u uw spinnerje dicht in de buurt laat landen. Probeer als het kan zelfs onder de brug te gooien, bijna onder het steiger en bijna tegen de boot aan. Het is even oefenen, maar het levert behoorlijk meer vis op. Wissel de hoogte van inhalen wat af. Soms door de oppervlakte, dan weer zo diep mogelijk. Ook is het aan te raden regelmatig de spinner helemaal af te laten zinken en vervolgens in een schuine baan door alle waterlagen heen omhoog te laten komen.

Achtervolgen de vissen de spinner wel, maar tikken ze slecht wat tegen de spinner aan zonder echt toe te happen, haal dan eens wat sneller in, of laat de spinner eens helemaal afzinken. Helpt dit niet, dan kunt u het best een ander kunstaas aan de lijn knopen. Een kleinere spinner, een plugje of een klein tandemspinnertje, vooral deze laatste is een echte aanrader.
Gebruik wel altijd een stalen onderlijntje, want het is mij meer dan eens overkomen dat ik, wanneer ik een nieuw baarskunstaasje even wou proberen door achter ons huis even een paar baarsjes te vangen, opeens een snoek aan de lijn kreeg.

Een hele leuke manier om op de kleinere baarsjes te vissen is met een alleen een black aberdeen haak (maat 6), met daarop een geel minitwistertje geprikt. Het werpen is een beetje moeilijk, maar verder dan een meter of 8 is toch vaak niet nodig, en met de wind in de rug is dit nog wel te halen. Ik vis persoonlijk met een licht spinhengeltje, terwijl ik op de vliegenhengel manier werp, maar met een vliegenhengel is deze visserij ongetwijfeld ook mogelijk, terwijl u daar ook nog verder mee kunt werpen. Het leukste aan deze manier van vissen is dat je precies ziet wat de vis doet en vooral hoe de baarsjes na tien keer mis eindelijk raak happen.
Zo vissen is alleen aan te raden in de zomer, met mooi weer terwijl de baarzen actief jagen. Zet wel een zonnebril op, dan ziet u alles nog veel beter. Het is een beetje prutsen, maar het plezier dat u eraan beleeft maakt dit ruimschoots goed.

Jagen de baarzen niet in de oppervlakte, maak dan een paternostertje met twee haken aan een stug stukje nylon van zo’n 10 cm. Aan het eind een wartelloodje van 3 – 5 gram en aan elk haakje weer een minitwister. Nu het hele zaakje heel rustig over de bodem slepen, zo verticaal mogelijk, zodat zowel vlak bij de bodem als iets hoger een twistertje voor bij komt.
Is de baars niet actief, doe dan het zelfde, maar nog langzamer en met maden aan de haakjes. Zo nu en dan zult u ook een andere vis vangen, maar dat vind ik in elk geval geen ramp.

Natuurlijk aas
Waarschijnlijk de meest effectieve methode is het vissen met een lekker beweeglijke worm. Gewoon op de bekende plekken met een pauwpennetje, stukje lood en aberdeenhaakje. Sla aan zodra het dobbertje er vandoor gaat, want vooral kleine baars is zeer gulzig, en u kunt beter wat vaker een vis missen, dan één keer een baars moeten slachten om de haak eruit te krijgen.

Wilt u wat grotere baars vangen, dan kunt u beter met een (dood, want levend mag niet meer) aasvisje vissen. Vooral een grondeltje zorgt voor goede resultaten. Wilt u grondels als aasvis,  dan zult u ze eerst moeten zien te vangen. Dit gaat het best met een stukje worm van ongeveer een centimeter als aas. Grondels zijn wel visjes die vaak verblijven op vaste plaatsen in de oeverzone, weet je eenmaal zo’n plaatsje, dan kun je daar ook vaak opnieuw een stel grondels vangen.

Maar goed, weer terug naar de baars: het beste resultaat verkrijgt u met een simpel systeem. Gewoon een wartelloodje van vijf gram aan de lijn hangen, dan een kraaltje en vervolgens een staaldraadje met een beakhaak, maat 4. Haal de haak door de bek van de grondel of andere aasvis (een klein baarsje is ook uitstekend) en door de kieuw weer naar buiten. Maak een paar kerven in de aasvis en gooi voorzichtig in. Steun de hengel af, maar draai de lijn niet te strak, dan kunt u aan de lijn heel gemakkelijk zien wanneer de vis bijt. Geef de vis een beetje lijn, en sla aan als de lijn wegloopt. Vaak zit het visje helemaal in de bek, maar laat de vis zich toch heel gemakkelijk onthaken. Het merendeel van de vissen zal bestaan uit baarzen tussen de 20 en de 30 centimeter, maar zo af en toe zitten er ook dikkere baarzen of zelfs een snoek of een snoekbaars tussen.
Gebruik ook hier het lekker handzame korte spinhengeltje, zo’n hengeltje kun je voor vele doeleinden gebruiken en laat zich zeer gemakkelijk meenemen, kortom ideaal en niet alleen om met een spinnertje te vissen.

Doe dus uzelf eens een plezier en ga eens vissen op deze, misschien niet zo grote, maar wel heel sterke en mooie vissen.

QR Code Business Card