Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Streetfishing data 2012
Vaak wordt er op de rivier op snoekbaars gevist vanuit een bootje. Maar succesvol snoekbaarzen in de rivier kan ook vanaf de kant. U dient alleen enkele zaken goed in de gaten te houden… DE...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Snoekbaarzen op de rivier

Vaak wordt er op de rivier op snoekbaars gevist vanuit een bootje. Maar succesvol snoekbaarzen in de rivier kan ook vanaf de kant.
U dient alleen enkele zaken goed in de gaten te houden…

DE RIVIER
Veel snoekbaarsvissers zijn zeer terughoudend als het gaat om te snoekbaarzen op de rivier. Zo’n hoeveelheid aan water zorgt voor onzekerheid. En u weet het, vertrouwen is één van de belangrijkste factoren in de hengelsport. We zullen dat vertrouwen eens wat opkrikken.

STROMING
Het is natuurlijk van belang te weten waar een jagende snoekbaars zich in de rivier voornamelijk ophoudt. Een goed hulpmiddel is te letten op de stroming in de rivier. De snoekbaars jaagt voornamelijk op kleinere vissen. Kleinere vissen houden van de wat meer langzame stroming in een rivier. En die plekken moet u dus zien te vinden, daar houdt vadertje glasoog zich graag op. Goede stekken zijn dan ook havenmondingen, zijtakken van de rivier of kribben. Zie figuur 1.

BODEMGESTELDHEID
Ook de bodemgesteldheid is van belang. Snoekbaarzen houden van zanderige bodems. Modderige bodems zullen ze in de regel laten voor wat het is. Natuurlijk weet u niet altijd waar de bodem zanderig of modderig is. Een goede verkenning van de stek kan dan ook waardevol zijn. Ga eens kijken bij hoog of laag water.
Kunt u een krib vinden, dan kunt u ook rond de paaitijd vlak langs de keien vissen. Het visbroed dat zich tussen de keien verbergt is voor de snoekbaars een delicatesse!

TIP BIJ HET THEMA: De snoekbaars jaagt na een warme dag graag in de schemering op ondiepere stukken. Zorg dat daar uw (kunst)aas zich bevindt.

UITRUSTING
Voor het snoekbaarzen op de rivier kunt u veelal uw normale snoekbaarsuitrusting gebruiken. De lijn mag in de rivier gerust wat dikker zijn. En natuurlijk de stalen onderlijn niet vergeten.
Welke techniek uw gebruikt, kunstaas of een dood visje, hangt af van uw eigen voorkeur. Beide technieken volstaan in de rivier.

AAS
Het vissen met kunstaas in de rivier vereist eigenlijk weer een goede kennis van de bodemgesteldheid. Hiermee doelen we op de obstakels. Calculeer in ieder geval vast in, dat aan het einde van de dag uw kunstaasverzameling danig zal zijn geslonken. (Daarom moet de onderlijn dus ook weer niet té dik zijn. Denk aan ongeveer 0,25 mm).

TIP BIJ HET THEMA: Check na iedere vastloper of vangst de haak. In de rivier slijten haken sneller als in polderwater. Haken kunt u snel bijslijpen met een steentje of vijltje.

Het gebruik van twisters en jiggen kan leuke vangsten op leveren. Zorg ervoor dat ze een juist loodgewicht hebben in verhouding met de stroming. Wacht ook na het ingooien even totdat het kunstaas richting de bodem is gezakt. U zult immers het kunstaas vlak bij de bodem moeten aanbieden. Experimenteren kun u met jiggen en twisters naar hartelust. Een andere kleur, een andere vorm of een andere grootte. Net als het vissen in de polder zult u hier ook wat moeten proberen. De ene dag zal de snoekbaars bijten in een gele twister, de andere dag in een groene met een dubbele staart. Overigens zijn geel en groen prima kleuren voor de rivier.

Ook pluggen en lepels kunnen goede resultaten opleveren. Maar nogmaals, kijk uit voor de obstakels. Dure exemplaren kunt u beter thuislaten als de stek voorzien is van obstakels onder water.

Vissen met een dood visje (een levend visje mag immers niet meer) is in een rivier niet ongewoon. Echter het vissen met een pen, zoals u wellicht in de polder gewend was, vereist op de rivier een iets andere techniek. U heeft nu namelijk te maken met wisselende stromingen en diepten. Houdt dus rekening met het loodgewicht van de (schuif)pen.

TIP BIJ HET THEMA: Vist u met een dood visje, gebruik dan eens wat geurstof of kneus het visje. Dit trekt snoekbaars nog sneller aan.

Iets eenvoudiger is het vissen met een verzwaard dood visje. Laat het met de stroom meevoeren en geef er regelmatig korte rukjes aan. Zorg ervoor dat het visje op de hotspots (zie figuur) komt.

AANBEET
De aanbeet van een riviersnoekbaars is meestal fel. Het keren van het visje gebeurt ook sneller dan in de polder. Zorg er daarom voor dat u iets sneller aanslaat dan op polderwater.

Het is duidelijk. Vissen op de snoekbaars in de rivier vanaf de kant kan heel goed, mits u enkele onderwerpen wat extra in de gaten houdt. Succes!

QR Code Business Card