Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Win een ticket voor de NHSF Forumdag / viswedstrijd!
Streamers zijn vaak prachtige creaties van allerlei natuurlijk of synthetisch materiaal. Ik zelf vind het natuurlijke materiaal het mooiste, omdat dit een hele mooie actie heeft. Streamers zijn erg beweeglijk onder water, wat vaak een...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Vliegbindinstructie

Streamers zijn vaak prachtige creaties van allerlei natuurlijk of synthetisch materiaal. Ik zelf vind het natuurlijke materiaal het mooiste, omdat dit een hele mooie actie heeft. Streamers zijn erg beweeglijk onder water, wat vaak een grote attractie heeft! Vooral in de winter kun je streamers tergend langzaam vissen, wat vaak echt een killer is!

Gastauteur Rick Kloekke Door gastauteur Rick Kloekke

Het binden van streamers
Vliegbinden is een hobby binnen de hobby “vissen”. Als je er eenmaal aan begint, zal je er niet snel mee stoppen! In het begin zal je alle technieken goed onder de knie moeten krijgen, om een beetje fatsoenlijk te kunnen “strikken”. Maar als je dit eenmaal goed beheerst, kan je oneindig veel variëren!

Hieronder staat een instructie voor een bucktail streamer. Dit is de basis van het streamers binden. Als je net begint met streamers binden kan dit nog lastig zijn, en zullen er vast een stel streamers, uit frustratie, in de prullenbak belanden! Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan kun je een stapje verder gaan en moeilijkere vliegen/streamers gaan binden.

Benodigdheden
– Groene zonkerstrip
– Groene/gele bucktail
– Een glittertje, bijv. flashabou of crystal flash
– Binddraad
– Oogjes
– Epoxy
– Secondelijm

Vliegbinden
Stap 1.
Zet je binddraad op.

Vliegbinden
Stap 2.
Neem nu een zonker van een cm of 10-12 en bind deze goed stevig in. Bind ook een paar strengen glitter materiaal in. Lak het af met een beetje secondelijm. Maak met je binddraad ook nog even een klein bolletje (hier komt je bucktail straks tegen aan).

Vliegbinden
Stap 3.
Neem nu een toefje gele/groene bucktail en bind deze aan de bovenkant van de haak in. Bind de bucktail tegen het bolletje aan. Hierdoor gaat het bucktail wat wijder uit staan.

Vliegbinden
Stap 4.
Bind nu ook onder, links en rechts een toefje bucktail in. Hierdoor heb je helemaal rond om de haak bucktail gebonden. Knip de overige deeltjes aan de rechterkant voorzichtig af en bind het nog even netjes af. Werk het weer af met secondelijm!

Vliegbinden
Stap 5.
Herhaal nu stap 3 en 4 met zwarte bucktail.

Vliegbinden
Stap 6.
Herhaal stap 3 en 4 met gele/groene bucktail.

Vliegbinden
Stap 7.
Herhaal stap 3 en 4 weer met zwarte bucktail. Je bent nu aangekomen bij het haakoog. Je moet dus oppassen dat als je de bucktail rechts hebt afgeknipt, de bucktail niet over het haakoog heen komt! Maak een kopje met je binddraad en whipfinish (knoop leggen) het geheel af!

Vliegbinden
Stap 8.
Neem nu 2 3D oogjes en plak deze op het, met binddraad, gemaakte kopje. Maak wat epoxy aan en smeer dit uit tussen de oogjes. Ook smeer je de epoxy helemaal rondom de oogjes zodat er een “echt kopje” ontstaat.

Als je een droogmolen hebt, steek hem daar dan in en laat het kopje hard worden. Heb je geen droogmolen, dan moet je de vice af en toe omdraaien zodat het kopje rond blijft. Doe je dit niet, dan loopt alle epoxy uit naar beneden en word het een “druppel”.

Nu heb je in ieder geval de basis om een streamer te maken. Hij oogt simpel, maar vangend? Dat zijn ze zeker! Succes!

 

Als je wat meer gevorderd bent, dan zul je langzaam aan moeilijkere creaties gaan maken en dan zijn het al schilderijen op zich. Bijna zonde om mee te vissen!
Hieronder een paar streamers van mij die ik gebonden heb.

Vliegbinden

Vliegbinden  Vliegbinden

Vliegbinden  Vliegbinden

 

Rick Kloekke houdt zich hobbymatig bezig met vliegbinden. Zijn persoonlijke blog vind je hier.

1 reactie

  1. e.port schreef:

    hallo rik
    ik zou wel eens in contact met je willen komen ik vind je streamers heel mooi ik ben zelf ook een streamer visser maar ik kan ze niet maken als jij mij er een paar zou willen maken zou ik dat heel mooi vinden mag ik je telefoonnr dan kan ik kontakt met je opnemen hopelijk tot gauw.
    mvg e.port uit elburg

Geef een reactie

QR Code Business Card