Welkom bij

Nu op Visserslatijn...

Meevistoestemming: 3x gratis introduce bij het vissen
Voor velen is vissen, een hengeltje uitgooien, met aas aan de haak, wat voeren en dan maar wachten of ze willen bijten. Dit is tevens het beeld wat de “niet vissers” van ons hebben Naar...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

De grote verleiding

Voor velen is vissen, een hengeltje uitgooien, met aas aan de haak, wat voeren en dan maar wachten of ze willen bijten. Dit is tevens het beeld wat de “niet vissers” van ons hebben Naar mijn bescheiden mening is vissen eigenlijk meer een kunst van verleiden. De vis moet verleid worden om ons aas te pakken.

Door John Doomen

Verleiden is bijna 25 jaar mijn vak geweest. Ik had een bedrijf wat elektronische orgels in bouwpakketten verkocht. De klant legde hiervoor zo´n 15.000 gulden neer en ik leverde hem dan zo´n 20 dozen met onderdelen waarvan hij dan zijn elektronische orgel kon bouwen.
Als ik daar nu op terug kijk, lijkt me dat een onmogelijke opgave, en toch was ik er succesvol mee. Het was de kunst van verleiden, zoals elke verkoper dit moet kunnen.

Maar terug naar het vissen. Ikzelf probeer me steeds af te vragen, waarmee en hoe kan ik een vis verleiden mijn aas te pakken, en sterker nog, zijn broertjes, zusjes, vader, moeder, ooms en tantes mee aan te laten schuiven aan de dis die ik ze voorzet. Ik ben een oprechte witvisser, waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet ook interesse heb in de karpervisserij en de roofvisvisserij, maar ik wil me eerst de ene discipline goed eigen maken alvorens ik verdere ga.

Wanneer ik aan het water zit en ik concentreer me op de voornvisserij, overkomt het me niet zelden dat mijn gehaakte vis plotseling gegrepen wordt door een roofvis, een snoek of grote baars. Soms win ik deze strijd, maar soms wint de rover. Rondom me zie ik vissers met hun spinhengel alles proberen om die grote baars of zelfs die snoek te vangen die bij mij zo gretig toehapte op mijn gevangen vis. Dan twijfel ik er niet aan dat ze die baars of snoek toch niet voldoende weten te verleiden.
In de hengelsportwinkels is kunstaas te kust en te keur te koop, in allerlei vormen en kleuren. Maar al is dat kunstaas nog zo mooi van vorm of kleur, het is de visser die er leven in moet brengen, ofwel de roofvis moet verleiden tot een aanbeet. Ook bij het witvissen geldt dit natuurlijk. Alleen wat voer inwerpen en dan het aas laten zakken en wachten zal best wel eens een visje brengen, maar er dient meer te worden gedaan om te blijven vangen.

VissenIk begin, afhankelijk van een kanaal of vijver eerst wat grondvoer met lokstof en wat maden en casters te water brengen, en daarna blijf ik lichtjes bijvoeren met wat hennep, maden en casters. En zo blijf ik bezig tot het einde van mijn vissessie, waarbij ik eigenlijk continu bezig ben.

Meestal werp ik al een flinke hand hennep op mijn visstek alvorens ik mijn zitkist en hengels uit de auto haal.

Tijdens het opbouwen van mijn materiaal werp ik zo nog eens een kleiner handje hennep en wat maden erbij om de vis alvast te laten wennen aan de hoofdmaaltijd. Vaak heb ik dan na het peilen en het aanprikken van het aas al de eerste beet voor ik werkelijk met het grondvoertapijtje begin. Als men dit consequent blijft doen, blijf je ook continu vangen.
Wanneer het voer op is en er niet wordt bijgevoerd zal de vis snel verder trekken. Ja, echt, verleiden is de truc. Probeer je eens te verplaatsen in degene die je wil vangen, ik zeg bewust degene, omdat we over levende wezens praten.

Indien je de mogelijkheid hebt, ga eens een paar uurtjes zitten kijken naar een vijver bij iemand in de tuin. Observeer de vis eens in zijn gedrag, gooi eens een made of piertje in het water en kijk hoe de vis hierop reageert.

Als je succesvol vis wilt vangen, moet je de vis begrijpen, pas dan kan je hem verleiden en vangen.

Succes, John Doomen

QR Code Business Card