Welkom bij Visserslatijn Nederland

Nu op Visserslatijn...

Welkom in 2012!
Het vissen op karper is in korte tijd het meest beoefende onderdeel van de zoetwatervisserij geworden. Een spannend onderdeel waar je soms veel geduld voor nodig hebt. Maar ook een onderdeel met zijn eigen technieken,...
Lees meer ...


Leden Login

De eerste keer dat u inlogt, dient u dat twee keer achter elkaar te doen

Account aanmaken

Om in te loggen op deze website, dient u een account aan te maken.

U kunt het gratis account aanmaken op ons forum.

Wachtwoord vergeten

Uw nieuwe wachtwoord wordt per email naar u verzonden.

Letop! Thans buiten gebruik!

Visserslatijn Nederland

Karpervissen – De basis

Het vissen op karper is in korte tijd het meest beoefende onderdeel van de zoetwatervisserij geworden. Een spannend onderdeel waar je soms veel geduld voor nodig hebt. Maar ook een onderdeel met zijn eigen technieken, tactieken en materiaal. Dat maakt karpervissen tot een dure sport. Dat weerhoud echter maar weinig mensen om te gaan karperen.
De basics, het geeft het al aan, de basisbeginselen van het karpervissen..

DE KARPER (CYPRINUS CARPIO)
(ENGELS : CARP, FRANS : CARPE, DUITS : KARPFEN)
(Afbeelding: Schubkarper)SchubkarperLaten we eerst maar eens beginnen met De Karper. Wat is dit eigenlijk voor vis?

De karper varieert in kleur, vorm en manier waarop de schubben aan het lijf zitten. De karper heeft vier tastdraden om de bek; twee grote bij de mondhoeken en twee kleinere op de bovenlip (bastaardvormen hebben twee baarddraden). De ‘wilde’ karper heeft een lange, bol ingesneden, rugvin en 35 tot 40 schubben op de zijlijn. Er bestaat ook een wilde slanke geschubde variëteit (de boerenkarper). Er zijn gekweekte karpervariëteiten, waarbij de schubben ontbreken (naaktkarper), met onregelmatig over het lijf voorkomende schubben van verschillend formaat (spiegelkarper), met grote rijen schubben op de zijlijn (rijenkarper) of met een opvallend goud/oranje kleur (goudkarper). Daarnaast bestaan er in Nederland andere karperachtigen (zilverkarper, grootkopkarper, graskarper en kroeskarper), maar deze behoren niet tot de familie van de cyprinus carpio, maar tot een ander geslacht.

De karper is na ongeveer 3 tot 5 jaar geslachtsrijp. De paaitijd ligt tussen mei en juni. Alleen in zeer gunstige zomers zorgt de karper in Nederland voor nageslacht.

De jonge karper voedt zich voornamelijk met watervlooien. De oudere karper gaat over op insectenlarven, wormen, mosselen en kreeftachtigen. Karpers zijn echte bodemvissen.

De karper komt in vrijwel heel Nederland voor, doch heeft een voorkeur voor grotere wateren en langzaam stromende rivieren.

Een grote vis is een karper langer dan 78 centimeter en zwaarder dan 20 pond. De vis kan echter tot 120 centimeter groot en enkele tientallen jaren oud worden. Vangsten van meer dan 40 pond behoren tot de uitzonderingen.

Er is geen wettelijke minimummaat.
Er geldt geen gesloten tijd.
Opname in Visserslatijn zoetwater recordlijst vanaf 75 centimeter of 18 pond.

KARPERHENGELS
Er zijn veel hengels op de markt te koop. Sinds de opleving van de karpervisserij enige jaren geleden zijn er bijzonder veel ‘echte’ karperhengels bijgekomen.
Maar wat is nu een goede karperhengel? Laten we eens van een goede, niet al te dure karperhengel uitgaan.

Een goede karperhengel is meestal 3.30, 3.60 of 3.90 meter lang. Langer is is de voorkomende gevallen absoluut overbodig, omdat de hengel dan te flexibel wordt. Korter wordt al snel te kort, omdat de hengel dan te stug wordt en al de spanning van een dril op de lijn komt te staan.
Bijna altijd bestaat de hengel uit twee delen, die onder andere door middel van een pen-*, insteek-**, of oversteeksluiting*** aan elkaar te bevestigen zijn.

Bij karperhengels spreekt men altijd over een testcurve in lbs. Heel eenvoudig gezegd; des te hoger de testcurve, des te zwaarder er gevist kan worden. De eenvoudigere hengels beginnen rond een testcurve van 1 lbs. Er zijn zelfs karperhengels met een testcurve van 3 lbs en hoger.
Voor de ‘gewone’ karpervissers is een hengel met een testcurve van 1,5 tot 2,25 meestal ruim voldoende.

De meeste karperhengels zijn gemaakt van carbon, een sterk materiaal wat soms ook is voorzien van kruiswikkelingen. Deze kruiswikkelingen zorgen voor een nog stevigere hengel, waardoor men verder (en met zwaarder lood) kan werpen.

Let ook op de parabolische actie van de hengel. Veel winkeliers proppen je een hengel in handen, vertellen je de hengel schuin omhoog te houden en gaan er dan aan hangen tot de top van de hengel de grond bereikt. Dat de hengel dit kan is leuk om te weten, maar let ook eens op het ‘zwiepgehalte’ van de hengel. De hengel moet stevig zijn en niet al te snel doorbuigen.

En dan de prijs van de hengel. Laat u niet al te gek maken door winkeliers die u de meest professionele hengels willen verkopen. Houdt er rekening mee dat je een redelijk tot goede karperhengel al voor ongeveer Hfl. 150,- kunt kopen. Vindt u dit toch iets te prijzig let dan goed op uitverkopen van overjarige modellen, beurzen of kijk eens op Schepnet de vraag- en aanbodrubriek op Visserslatijn Nederland in het Forum.

__________________________
*Pensluiting; Aan de onderzijde van het topdeel is een soort pennetje bevestigd. Door dit pennetje in het basisdeel van de hengel te plaatsen worden de twee delen min of meer tegenelkaar aan elkaar bevestigd.
**Insteeksluiting; Het basisdeel van de hengel wordt in het topdeel geschoven.
***Oversteeksluiting; Het topdeel van de hengel wordt in het basisdeel geschoven.

Op de volgende pagina gaan we door op onder andere de karpermolens, de lijnen en de haken die u kunt gebruiken om ’te karperen’.

QR Code Business Card